Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Domácnost je grunt. Co se v ní naučíš, v podnikání jako když najdeš

Robert Vlach
Robert Vlach
6. 3. 2024
časopis

Nastavit si správné procesy v domácnosti vám může pomoci i ve vašem podnikání. Třeba v hospodárnosti a efektivitě, vlastnostech, které stojí za úspěchem freelancerů a podnikatelů, se nejlépe vycvičíte už v rodině. Otevíráme pro vás komentář z tištěného Finmagu.

Domácnost je grunt. Co se v ní naučíš, v podnikání jako když najdeš
V čem nám může vedení domácnosti pomoci v podnikání? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jsem sice z podnikatelské rodiny, ale vyrůstal jsem ještě za reálného socialismu v chudé dělnické Ostravě. Babička pracovala jako jeřábnice, děda byl elektrikář. Zemřel na následky pracovního úrazu, když mi byly dva roky. Rodinu to zasáhlo i ekonomicky a kvůli bytové krizi nás jednu dobu žilo ve dvoupokojovém bytě tucet.

Vyrůstat v rodině, která musí vyjít s málem, je skvělá škola do podnikatelského života. Sice netřete bídu s nouzí, ale zároveň si nemůžete moc vyskakovat, žijete skromně a nevynecháte žádnou příležitost si něco přivydělat. Což přesně dělali i mí rodiče. Nastřádali tak dost kapitálu, aby mohli po revoluci začít podnikat. Rozumně hospodařit mě tedy nemusel nikdo učit.

Každý člověk, každá doba i každá domácnost je pochopitelně jiná a člověk neustále improvizuje. K čemu jsme došli doma my?

Nezbytné věci

Je dobré si nejdřív říct, na čem šetřit nechcete. Možná to zní jako paradox, ale zbaví vás to nepříjemných dilemat, či dokonce pocitů viny, že utrácíte víc, než je soudné.

My máme dvě malé děti a shodli jsme se, že dvě věci, na kterých šetřit rozhodně nebudeme, jsou vzdělání a zdraví nás všech, což samozřejmě zahrnuje i jídlo a pohyb. Dohodli jsme se také na jedné oblasti, kde záměrně popustíme uzdu útratám, a to je cestování. Něco jako řízený luxus, kdy se sami předem rozhodnete, kde chcete dát přednost požitkům před spořivostí.

Většina úspěšných nezávislých profesionálů vydělá víc než na základní potřeby. A jen hromadění majetku, šetření a investování kvalitu jejich života nemusí zvýšit. Kontrolované utrácení v oblasti, která člověka naplňuje radostí, tak může být finančně únosné i rozumné zároveň.

Dva freelanceři se dvěma dětmi v 2+1

Další důležitá oblast je bydlení, které pro většinu lidí představuje zdaleka největší životní investici. My máme byt na krásném místě v centru města, a byť je jako dvoupokoják pro čtyřčlennou rodinu relativně malý, spatřujeme v takovém bydlení i spoustu výhod.

Malý byt v osobním vlastnictví je nenákladný na vytápění a provoz. Snadno se uklízí a nevejde se do něj tolik věcí, což nás brzdí i v nákupech zbytečností. Trávíme hodně času v zahraničí, tak nemáme doma žádné cenné věci, domácí zvířata ani květiny náročné na zalévání. Malý byt se dá jednoduše zamknout a opustit na několik měsíců.

Také u jiných freelancerů pozoruji, že když příjmy i výdaje skáčou nahoru a dolů, jsou mnohem víc v pohodě, pokud je netíží vysoký nájem, drahé vytápění nebo hypotéka s koncem v nedohlednu.

Každému se snáz podniká, když ví, že bydlení bude mít zajištěné i při minimálním příjmu nebo dočasném propadu obratů, třeba v důsledku nemoci nebo tržní krize.

15minutové město

Autům nerozumím, ale držím se zásady, která se občas objevuje i v knihách o osobních financích. Tedy koupit dobré auto, řádně jej udržovat s pomocí autorizovaného servisu a nové koupit, až když začne být poruchové a nespolehlivé nebo příliš drahé na údržbu. To stávající nám spolehlivě slouží už přes 10 let.

Na volné noze
Shutterstock

Šoková terapie volným trhem. Podnikání je plné brutálních nárazů, ale stojí za to

Doba přeje work-life balance. Režim zaměstnance už tolik ne. Máte-li pocit, že nazrál čas jít na volnou nohu, měli byste znát pravdu: svobody možná zakusíte tolik, že vám to nebude milé. V rámci speciálu Podnikavé Česko přinášíme pohled na podnikání od kovaného freelancera.

Život ve středu města má navíc tu výhodu, že všude jsme za chvilku pěšky nebo na koloběžce. Auto tak používáme jen na delší cesty mimo město. Kompaktním městským centrům, kde je všechno po ruce, se dnes říká 15-minute city a je to něco, co oceňujeme i v zahraničí, kde nemáme auto vůbec.

Obrovský prostor pro zlepšování téměř v každé rodině skýtají nákupy. U nás doma třeba neexistuje, že bychom si objednávali potraviny dovážkou, protože do obchodu to jednak máme blízko a jednak nám to přijde oproti optimalizovaným nákupům relativně drahé. Největší položkou jsou potraviny, a protože chceme jíst zdravě, důležitější než cena je pro nás kvalita. Po mnoha změnách jsme došli k tomu, že mléčné výrobky (hlavně jogurty) nakupujeme ve velkém co dva týdny z nedaleké ekofarmy a veškeré maso z pastvy dvou rodinných farem. Obojí vyjde při větším objemu i v bio kvalitě a s dopravou často levněji než v běžném obchodě.

Vejce z volného chovu nakupujeme v nedalekém bezobalovém obchodě a kváskový chleba z místní pekárny. Ovoce a zeleninu máme během sezony z rodinných zahrad a zahrádek, jinak ze supermarketu. K tomu stačí pořídit jednou za čas z velkoobchodu se zdravými potravinami pár balíků trvanlivých surovin, jako jsou těstoviny, čokoláda či olivový olej. Objednáváme vždy za 20 až 30 tisíc korun a to nám pak vystačí třeba na další půlrok. Pár let nám trvalo poskládat to celé dohromady, ale ve výsledku teď nezaplatíme za potraviny víc než běžná rodina a časová náročnost je minimální.

Když pobýváme v zahraničí, přizpůsobujeme své zvyklosti místním podmínkám a možnostem. V principu nám ale jde o totéž – nakoupit ty nejlepší zdravé potraviny od prověřených obchodníků a strávit tím co nejméně času.

Ekonomika půjčování

Malý byt má jednu nevýhodu. Každá věc zabírá místo, a protože nechceme proměnit svůj domov ve skladiště, měníme některé své návyky tak, aby místa spíš přibývalo, než ubývalo.

Krásným příkladem je knihovna. Náš syn přečte klidně 10 až 15 dětských knih za týden, a kdybychom měli každou kupovat, brzy by u nás nebylo k hnutí. Proto chodím každou volnou sobotu dopoledne s oběma dětmi do knihovny, kde si napůjčují klidně dvacet knih.

Podobně to děláme s deskovými hrami. Ty se nezřídka prodávají v mnohem větších krabicích, než by musely – aby obhájily cenovku, a snadno tak časem zaplní i velkou skříň. Naštěstí máme v Ostravě obří půjčovnu deskovek, kde si platíme členství a půjčíme, co hravé děti ráčí.

Koloběh věcí

Nejde jen o prostor a peníze. Úhelným kamenem našeho hospodaření je také užitek. Mnoha věcí se potřebujeme zbavit, jako asi každá rodina s malými dětmi, které rostou. Stárnou také naše pracovní nástroje, které je třeba nahrazovat novými.

Proto se snažíme dávat věcem nový život. První na ráně jsou ty, které se dají snadno prodat. Značkové oblečení, boty i lepší hračky lze prodat přes aplikaci Vinted se snadným odesláním přes Zásilkovnu. Počítače, mobily a jinou techniku nabídneme přes známé nebo Aukro či Bazoš.

Otazník

STOP! Líbí se vám text, který právě dočítáte? Pak nám věnujte pár sekund vaší pozornosti. Podobné skvosty pravidelně najdete v našem tištěném magazínu Finmag. A i když jsme ten dnešní odemkli speciálně pro vás, budeme moc rádi, když si náš magazín příště sami koupíte. Je tam toho mnohem víc...

Myslete na nás, až zas půjdete kolem trafiky. Děkujeme!

Pak máme doma recyklační bednu. Do ní dáváme halabala všechny věci, které nemá smysl prodávat a zároveň je nechceme vyhodit. Drobné hračky, nechtěné dárky, vyřazené nádobí, obnošené oblečení a podobně. Jednou za čas bednu projdeme a roztřídíme. Něco si rozebere rodina a zbytek obvykle darujeme do dobročinného obchodu. A co nejde prodat ani rozdat, jako třeba vyřazené malé elektrospotřebiče nebo darované potraviny (typicky sladkosti), dáváme zabalené k popelnicím, kde si tyto věci najdou do hodiny nového majitele.

Vlastně sním o recyklační bedně někde tam venku, kde by mohli lidé ze sousedství nechávat věci pro bezdomovce a ty, kteří mají hluboko do kapsy. I mezi nimi bychom našli „nezávislé profesionály“ – jsou to ti, kteří mají malý vozík pro přepravu nalezených věcí. U nás v Ostravě se jim říká vuzkaři.

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Robert Vlach

Robert Vlach

Robert Vlach se narodil v roce 1978 v Ostravě. Přes 15 let se věnuje podpoře nezávislých profesionálů v rámci komunity Navolnenoze.cz a nověji i Freelancing.eu. Je autorem knihy Na volné noze.

Související témata

byznysčasopisfinanceFinmagkomentářpodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo