Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin směníte už i za Hondu a nový mail od Nakamota. Týden v kryptu #52

Tomáš Krause
Tomáš Krause
7. 10. 2023

Za bitcoin koupíte už i Hondu, objevil se neznámý e-mail od Satoshiho Nakamota, začal dlouho očekávaný soud s šéfem FTX, jiný soud řeší podíl Binance na krachu FTX a SEC znovu prohrál s Ripple. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin směníte už i za Hondu a nový mail od Nakamota. Týden v kryptu #52
Na světlo světa se dostal dosud nezveřejněný e-mail, který zaslal tvůrce bitcoinu Satoshi Nakamoto počítačovému vědci Wei Daiovi. (ilustrační foto) / Zdroj: Istvan Csak / Shutterstock.com

Hondu si koupíte za bitcoin

Společnost Honda Motor Co. oznámila spolupráci se společností FCF Pay na přijímání kryptoměn za své produkty. Partnerství zahrnuje akceptaci 46 různých kryptoměn a seznam obsahuje nejen hlavní hráče, jako je bitcoin a ethereum, ale Honda navíc do svých platebních možností zařadila i exotičtější meme mince, jako jsou pepe, floki, bone nebo doge killer. 

Tento krok je v souladu s širším zaměřením Japonska na web3. Japonská vláda vydala na toto téma dokonce takzvaný white paper obsahující návrhy na rozšíření krypto průmyslu, včetně daňových výjimek a návrhů regulace pro NFT či decentralizované autonomní organizace.

Z oznámení je patrné, že Honda nebude přijímat krypto do svého účetnictví, ale kryptoměny se u FCP Pay změní na fiat menu. Nikdo soudný si totiž dlouhodobě nenechá „shitcoiny“ typu pepe. Jde tedy o podobný princip, jaký u nás provozuje třeba Alza – taky v ní zaplatíte bitcoinem, ale Alzákovi přitečou koruny.

Z jiné strany se do web3 pustil i jiný Japonský gigant - Sony. Ten pracuje na vlastním blockchainu.

Objevil se dosud neznámý e-mail Satoshiho Nakamota

Na světlo světa se dostal dosud nezveřejněný e-mail, který zaslal tvůrce bitcoinu Satoshi Nakamoto počítačovému vědci Wei Daiovi. Zpráva pochází z 22. srpna 2008 a poskytuje vhled do raných fází vývoje bitcoinu. V e-mailu Satoshi vyjadřuje svůj velký zájem o projekt B-money Wei Daie a odhaluje své plány na vydání článku, který by rozšířil Daiovy myšlenky a vytvořil kompletní funkční systém.

V textu Satoshi popisuje hlavní problém, který chce vyřešit: čistě peer-to-peer verzi elektronické hotovosti, která by umožnila provádět online platby přímo od jedné strany ke druhé bez finančních zprostředkovatelů:

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

„Digitální podpisy nabízejí část řešení, ale hlavní výhody se ztrácejí, pokud je stále vyžadována důvěryhodná strana, aby se zabránilo dvojímu utrácení. Navrhujeme řešení problému dvojí útraty pomocí peer-to-peer sítě,“ stojí v e-mailu.

Síť by časově označovala transakce prostřednictvím řetězce založeného na hashování (proof-of-work), čímž by se vytvořil neměnný záznam odolný proti manipulaci. Nejdelší řetězec by ověřoval posloupnost událostí a stanovoval legitimitu transakcí na základě největšího fondu procesorového výkonu.

Začal soud se zakladatelem FTX

Po jedenácti měsících od krachu burzy FTX začal ostře sledovaný soud s jejím zakladatelem. Ten čelí sedmi obviněním včetně podvodu a praní špinavých peněz. Bývalý titán krypto průmyslu se ke všem obviněním proti němu přiznal.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Sam Bankman-Fried měl v první den soudního procesu nový účes, který mu prý udělal spoluvězeň z brooklynské věznice, kde je od srpna uvězněn kvůli údajnému ovlivňování svědků. Bývalý generální ředitel zkrachovalé burzy měl na sobě čerstvě vyžehlený oblek a na rozdíl od posledního soudního jednání vstoupil do soudní síně bez pout.

Na seznamu spolupracujících svědků, u nichž se předpokládá, že budou vypovídat, je Bankman-Friedova bývalá přítelkyně Caroline Ellisonová a jeho bývalý nejlepší kamarád a spolubydlící z MIT Gary Wang. Ellisonová, která je bývalou výkonnou ředitelkou společnosti Alameda Research, a spoluzakladatel FTX Wang se v prosinci přiznali k několika obviněním a už několik měsíců spolupracují s úřadem státního zástupce na Manhattanu.

Může za pád FTX Binance?

Proti společnosti Binance.US a jejímu generálnímu řediteli Changpeng Zhaovi byla 2. října u okresního soudu v severní Kalifornii podána hromadná žaloba, v níž se tvrdí, že došlo k různým porušením federálního a kalifornského zákona o nekalé soutěži kvůli snaze monopolizovat trh s kryptoměnami poškozením konkurenční společnosti FTX.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Předmětem sporu jsou příspěvky, které Zhao zveřejnil na Twitteru na začátku listopadu loňského roku, kdy veřejně vyhlásil, že Binance zlikviduje své pozice v tokenu burzy FTX (FTT). Žaloba odhaduje, že Binance vlastnila až pět procent všech tokenů FTT. Následující den pak Zhao tweetoval, že Binance podepsala dopis o záměru převzít FTX, ale o den později od této dohody odstoupila. 

„Zhao tuto informaci [o stažení akviziční nabídky] veřejně šířil na twitteru a dalších platformách sociálních médií, aby poškodil FTX, což nakonec vedlo ke spěšnému a bezprecedentnímu krachu FTX.“ tvrdí obžaloba a dále prohlašuje, že „Zhaův tweet vedl k poklesu ceny tokenu FTT z 23,15 dolarů (asi 540 Kč) na 3,15 dolarů (asi 74 Kč) a právě tento výrazný pokles uvrhl FTX do úpadku, aniž by vedení a představenstvo dostalo příležitost nebo šanci situaci zachránit a zavést bezpečnostní opatření na ochranu svých klientů a uživatelů.“

Soud zamítl návrh SEC na odvolání ve věci Ripple

Soudkyně okresního soudu Analisa Torresová zamítla návrh Komise pro cenné papíry Spojených států amerických na podání odvolání proti prohře se společnosti Ripple Labs, která vydává token XRP. 

Bitcoin
Shutterstock

Jednoduše a bez poplatků. Jak (a proč) v obchodě přijímat platby bitcoinem?

Myslíte si, že bitcoin je složitá hračka pro geeky? Vyvedeme vás z omylu a ukážeme, jak – a taky proč – můžete přijímat od svých zákazníků platby v bitcoinu. Návod se hodí pro jakéhokoliv drobného podnikatele, který provozuje obchůdek, stánek, cukrárnu či hospůdku.

V soudním příkazu z 3. října soudkyně zamítla návrh SEC s tím, že regulační orgán nesplnil své břemeno prokázat, že existují rozhodující právní otázky nebo že existují podstatné důvody pro rozdílné názory na věc: „Návrh SEC na odvolání se zamítá a žádost SEC o odklad se zamítá jako bezpředmětná.“

Cena tokenu XRP po zamítnutí návrhu vzrostla o téměř 6 %. Nicméně toto rozhodnutí ještě není definitivní prohrou SEC, neboť soudkyně naplánovala soudní jednání na 23. dubna 2024, aby se zabývala zbývajícími otázkami v této věci.

V krátké době jde už o druhou významnou porážku SEC – 29. srpna prohrála ve sporu s firmou Grayscale.

Rychlovka na konec: Fandíte CBDC (digitální měna centrální banky)? Pak si nenechte ujít velmi poučné čtení o tom, jak právě pokus o zavedení CBDC vytvořil chaos a chudobu v Nigérii.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuHondakryptokryptoměnyregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo