Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Většina NFT za nic nestojí a Britové mají s kryptem utrum. Týden v kryptu #51

Tomáš Krause
Tomáš Krause
30. 9. 2023
 5 324
#TýdenVKryptu

Kongresmani vytáhli do boje proti SEC, velký odpůrce bitcoinu bral úplatky ve zlatě a hotovosti, Britové mají s kryptem utrum, 95 % NFT je bezcenných a nové hacky za miliony dolarů. Je tu další #TýdenVKryptu.

Většina NFT za nic nestojí a Britové mají s kryptem utrum. Týden v kryptu #51
Devadesát pět procent NFT je v současnosti bezcenná. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Američtí kongresmani se postavili SEC

Americká komise pro cenné papíry (SEC) v úterním oznámení zveřejnila svůj záměr prodloužit lhůtu pro schválení či neschválení ETF ARK 21Shares Bitcoin. Ve zprávě SEC uvádí, že „Komise určuje 10. leden 2024 jako datum, do kterého navrhovanou změnu pravidel buď schválí, nebo zamítne.“

Není to až tak překvapivá zpráva pro někoho, kdo dění kolem bitcoinových ETF sleduje. Už mnohokrát bylo i v Týdnu v kryptu řečeno, že SEC může rozhodnutí odkládat a protahovat až do konce března 2024 a zdá se, že šéf komise Gary Gensler je pevně rozhodnutý neuhnout a lhůty vymačkat na maximum.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

To se ale moc nelíbí americkým kongresmanům, kteří v dopise adresovaném právě předsedovi SEC Garymu Genslerovi vyzvali k okamžitému schválení bitcoinových ETF. Podepsali ho zákonodárci Tom Emmer, Mike Flood, Ritchie Torres a Wiley Nickel a zdůrazňují v něm naléhavost rozšíření přístupu k možnostem investování do bitcoinu a zdůrazňují potenciální výhody pro americké investory. „Píšeme, abychom zajistili, že Komise pro cenné papíry nebude dále diskriminovat spotové bitcoinové produkty obchodované na burze,“ uvádí se v dopise. 

A co na to SEC? Zdá se, že na tuto výzvu kongresmanů zareagovala právě předčasným odložením žádosti ARK Invest, o níž mělo být rozhodnuto až 11. listopadu. Popcorn?

Senátor kritizující bitcoin bral úplatky

Jak praví klasik: Tohle nevymyslíš. Senátorovi Robertu Menendezovi, který dlouhodobě kritizuje bitcoin a další kryptoměny kvůli jejich údajnému spojení se zločinci, hrozí v případě odsouzení až 20 let vězení. Byl totiž obviněn z braní úplatků poté, co údajně přijal od třech podnikatelů hromady zlata a hotovosti. 

Podle obžaloby bylo v červnu 2022 při domovní prohlídce u Menendeze v jeho domě a v bezpečnostní schránce nalezeno přes 500 000 dolarů (11,5 milionu korun) v hotovosti, luxusní vozidlo a přes 100 000 dolarů (2,3 milionu korun) ve zlatých prutech. 

Menendez se „proslavil“ například tím, že v roce 2017 zaslal senátorům dopis, v němž uvedl, že anonymní povaha transakcí s bitcoinem z něj činí ideální volbu pro zločince. Je rovněž spoluautorem zákona ACES (Accountability for Cryptocurrency in El Salvador), jehož cílem bylo prošetřit, jak přijetí bitcoinu jako zákonného platidla v Salvadoru mohlo vytvořit „rizika pro kybernetickou bezpečnost, ekonomickou stabilitu a demokratickou správu země“.

Myslíte, že po těchto událostech pan senátor napíše dopis o tom, že „anonymní povaha transakcí s hotovostí a zlatem z nich činí ideální volbu pro zločince“? 

Chase UK zakazuje klientům krypto transakce

Zatímco Deutsche bank nebo Citi oznamují vstup do světa krypta a blockchainu, jiná velká banka se vydává opačným směrem.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Od 16. října nebudou moci zákazníci Chase Bank (dceřiná společnost JPMorgan) ve Velké Británii provádět kryptoměnové transakce pomocí debetních karet ani prostřednictvím bankovních převodů, sdělil v úterý mluvčí společnosti.

„Pokud se zákazníci pokusí provést transakci související s kryptoměnami, obdrží oznámení o zamítnuté transakci,“ uvedla banka v prohlášení.

Podle zástupce banky se Chase rozhodla zavést nová omezení kvůli nárůstu podvodů souvisejících s kryptoměnami. Mluvčí se odvolal na údaje britské agentury Action Fraud, která uvádí, že ztráty spotřebitelů ve Velké Británii způsobené krypto podvody vzrostly od května 2023 meziročně o víc než 40 %. Podle agentury přesáhly ztráty ve Velké Británii 300 milionů britských liber (asi 8,5 miliardy korun).

95 % NFT má nulovou cenu

Pamatujte, jak ještě relativně nedávno lidé sypali miliony dolarů do obrázků s opicemi, pankáči nebo kameny? Humbuk spojený s NFT s nástupem medvědího trhu vyprchal a zatím se nezdá, že by na obzoru bylo zlepšení, spíš naopak.

Koupili jste si nějaké NFT?

Nedávný výzkum provedený společností dappGambl odhalil, že naprostá většina NFT je bezcenná. Ze 73 257 kolekcí mělo přibližně 69 795 z nich tržní kapitalizaci nula etherů.

Tato čísla fakticky znamenají, že 95 % lidí držících NFT kolekce má bezcenné papírky (nebo spíš bezcenné jedničky a nuly). Pro kontext – číslo 95 % představuje podle výzkumu víc než 23 milionů lidí, jejichž investice jsou bezcenné.

Závěr zprávy dává ovšem držitelům NFT jakous takous naději: „Podle našeho názoru mají NFT v budoucnosti stále své místo. Humbuk z roku 2021 musel nutně ztroskotat, jako se to často stává u všech přehnaně propagovaných věcí. V dappGambl stále trváme na tom, že jakmile se prach usadí, začneme v rámci NFT pozorovat evoluci.“ Tak hodně štěstí.

Hacky Huobi a Mixin Network za miliony

Podle zprávy blockchainové analytické platformy Cyvers byla 24. září hacknuta burza HTX společnosti Huobi Global. Při útoku bylo odčerpáno celkem 7,9 milionu dolarů (181 milionu korun) v kryptoměnách. Podle zprávy ale burza zná identitu útočníka a nabídla mu, že si může ponechat pět procent prostředků, pokud vrátí zbývajících 95 %.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Samostatná peněženka patřící společnosti Huobi to sdělila útočníkovi zprávou v čínštině:

„Známe vaši pravou identitu. Vraťte prosím finanční prostředky na náš účet. Poskytneme vám 5% bonus. Tato nabídka platí sedm dní a končí 2. října 2023. Pokud prostředky nevrátíte do stanoveného termínu, požádáme o soudní zásah.“

O podstatně víc peněz přišel defi projekt Mixin Network, který pozastavil vklady a výběry poté, co při hackerskému útoku zmizelo 200 milionů dolarů (4,5 miliardy) v kryptoaktivech.

Podle bezpečnostní blockchainové firmy SlowMist, která Mixinu pomáhá při vyšetřování, bylo narušení způsobeno kompromitací databáze poskytovatele cloudových služeb projektu. Nativní token projektu XIN reagoval propadem o necelých devět procent.

Rychlovka na konec: Michael Saylor se na Twitteru pochlubil, že MicroStrategy koupila dalších 5 445 bitcoinů za 147,3 milionu dolarů (přes 3,3 miliardy korun) při průměrné ceně 27 053 dolarů (620 tisíc korun) za bitcoin. MicroStrategy tak drží už 158 245 bitcoinů.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptubankykorupcekryptokryptoměnyregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo