Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pád ceny bitcoinu se o rok odkládá. Stanford vrací dary. Týden v kryptu #50

Tomáš Krause
Tomáš Krause
23. 9. 2023
 5 006
#TýdenVKryptu

Výplata klientů Mt. Gox se za měsíc nekoná, Binance US vrací úder, američtí kongresmani nechtějí CBDC, Citibank už má taky blockchain a Stanfordská univerzita už nechce peníze od FTX. Je tu jubilejní #TýdenVKryptu.

Pád ceny bitcoinu se o rok odkládá. Stanford vrací dary. Týden v kryptu #50
Výplata klientů zkrachovalé burzy Mt. Gox a s ní spojený možný pokles ceny bitcoinu se znovu odkládá. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Mt. Gox opět odsouvá výplatu klientů

Výplata klientů zkrachovalé burzy Mt. Gox je „oblíbený“ strašák trhů, protože panuje obava, že uvolněné bitcoiny budou vrženy na trh a cena poletí dolů. V současné době je v majetku společnosti přibližně 142 tisíc bitcoinů, což je při dnešních cenách asi 3,76 miliardy dolarů (86,5 miliardy korun).

Jestli je tato obava oprávněná, ale na konci října nezjistíme. Konkurzní správce burzy Mt. Gox Nobuaki Kobajaši totiž změnil termín výplaty z 31. října letošního roku až na konec října roku příštího. Letos už takto termín změnil podruhé, takže je otázkou, zda je říjen 2024 opravdu finální termín.

V dopise z 21. září Kobajaši napsal, že se svolením tokijského okresního soudu prodloužil lhůtu pro základní splátku, předčasné jednorázové splacení i průběžné splácení. A také upřesnil, že v případě sanačních věřitelů, kteří poskytli potřebné informace, budou splátky postupně zahájeny už koncem tohoto roku.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

Mt. Gox byla jednou z prvních kryptoměnových burz a v době největší slávy zprostředkovávala víc než 70 % všech obchodů s bitcoiny. Po hackerském útoku se ale potácela v problémech a v únoru roku 2014 definitivně zkolabovala kvůli údajné platební neschopnosti.

O své bitcoiny tehdy přišlo asi 24 tisíc klientů burzy a celkem zmizelo 850 tisíc bitcoinů, z nichž 750 tisíc patřilo klientům a 100 tisíc přímo burze. V té době byla cena bitcoinu asi 700 dolarů (16 tisíc korun), takže šlo celkem o 595 milionů dolarů (13 miliard korun dle dnešního kurzu dolaru). Dnes mají tehdy ukradené bitcoiny cenu 22,5 miliardy dolarů (přes půl bilionu korun)

SEC chtěl inspekci v Binance US a neuspěl

V pondělí se odehrálo další kolo souboje mezi Americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) a burzou Binance US (nejde o globální Binance). SEC se opět pustil do Binance US a žádal soud, aby zamítl námitky Binance proti jeho návrhu na inspekci ve firmě.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

V pondělním soudním podání SEC vyzvala soud ve Washingtonu, aby mu inspekci v Binance US schválil.

Proti tomu se ale burza hned v pondělí ohradila a namítla, že požadavek komise je „za hranou“, a dodala, že jde o bezdůvodné obtěžování. Okresní soudce ve Washingtonu Zia Faruqui nakonec námitky Binance uznal a požadavek SEC zamítl. Nicméně také požádal burzu, aby předložila další dokumentaci. Show must go on…

SEC zahájila žalobu proti Binance v červnu letošního roku s tvrzením, že globální mateřská společnost burzy Binance Holdings a její zakladatel Changpeng Zhao provozovali burzu cenných papírů bez licence.

Sněmovna reprezentantů chystá stopku CBDC

Výbor pro finanční služby Sněmovny reprezentantů USA schválil návrh zákona, který má zabránit FEDu ve vytvoření digitální měny americké centrální banky (CBDC). Návrh zákona nyní postoupí do Sněmovny reprezentantů.

Kongresman Tom Emmer představil návrh zákona, který má FEDu zakázat, aby v budoucnu vytvořil CBDC. Návrh zákona zakazuje jakékoliv pilotní programy CBDC, a kromě toho zakazuje FEDu zavádět maloobchodní digitální měnu, která by mohla být využívána k dohledu nad občany. Emmer zdůrazňuje, že zamezení CBDC je otázkou „soukromí, individuální suverenity a konkurenceschopnosti volného trhu“.

Schválení návrhu zákona ve Sněmovně reprezentantů je nepředvídatelné, ale mohl by projít. Jeho budoucnost v Senátu je však hodně na vážkách, protože jeho většinu vedou demokraté, kteří by republikány předložený návrh zákona nemuseli podpořit. 

Na téma CBDC proběhla zajímavá diskuse i na nedávném ChainCampu (viz video).

Citibank staví nové služby na blockchainu

Další velká banka přiznává, že klasické přesuny peněz mezi státy či kontinenty nefungují dobře. Minulý týden jsme tu měli krypto aktivity Deutsche Bank a dnes je tu další gigant.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Citibank v pondělí představila službu Citi Token Services, která bude tokenizovat vklady klientů tak, aby je bylo možné okamžitě odeslat kamkoli na světě.

„Jste-li velký nadnárodní klient, který má více bankovních účtů v různých regionech napříč světadíly a v každém z těchto regionů musíte držet zásoby hotovosti, je to skutečně neefektivní.“ řekla Ryan Ruggová, globální vedoucí oddělení digitálních aktiv v Citi. „Pokud je pět odpoledne v USA a pět ráno v Singapuru a vy tam potřebujete dostat peníze, dokážete to s novou službou okamžitě, během několika sekund.“

To samé sice dokážete dnes s pomocí bitcoinu a Lightning Network, případně se stablecoiny, ale je zřejmé, že banka dnes nemůže kvůli regulacím jen tak používat bitcoin a i proto využívá City pro svou novou službu soukromý blockchain.

Zda někdy v budoucnu využije veřejné blockchainy, bude záviset na tom, jak se vyvine regulace, řekla Ruggová.

Stanford vrátí dary od FTX

Stanfordova univerzita plánuje vrátit miliony dolarů, které obdržela od zkrachovalé burzy FTX a rodičů spoluzakladatele a generálního ředitele Sama Bankmana-Frieda.

Měla by ČNB usilovat o vytvoření digitální měny?

Bankman-Friedovy rodiče – Allan a Barbara, oba profesoři práva na Stanfordské univerzitě –byli obviněni právníky FTX z odčerpání milionů dolarů ze skupiny FTX ve svůj osobní prospěch. V žalobě se uvádí, že Bankman starší věnoval víc než 5,5 milionu dolarů (126 milionů korun) z FTX Stanfordově univerzitě ve snaze „získat přízeň svého zaměstnavatele a obohatit se na úkor FTX Group“.

Mluvčí univerzity reagoval na žalobu v e-mailovém prohlášení: „Stanford obdržel dary od nadace FTX a společností spojených s FTX převážně na prevenci a výzkum související s pandemií covid-19. Jednali jsme s právníky dlužníků FTX o navrácení těchto darů a budeme tyto prostředky vracet v plné výši.“ Stanford ale nezveřejnil přesnou částku, kterou od FTX obdržel.

Bylo by zajímavé zjistit, zda se dary chystají vracet i lidé, kteří pravděpodobně pomáhali prát peníze FTX u nás v Česku.

Rychlovka na konec: Europol nedávno zveřejnil hodnocení hrozeb finanční a hospodářské kriminality v Evropě. Pochvalně se v ní vyjadřuje o technologii blockchainu a varuje před trestnou činností v oblasti DeFi a NFT.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
17
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchaindigitální měnakryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo