Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

11,5 milionu za jedinou transakci? Bitcoin má nový rekord. Týden v kryptu #49

Tomáš Krause
Tomáš Krause
16. 9. 2023
 8 956
#TýdenVKryptu

Rekord, který nechcete udělat, rozprodej tokenů FTX má zelenou, Opera spouští kryptopeněženku pro Afriku, Deutsche Bank i naše Spořka jdou do krypta a následuje je i Sony. Je tu další #TýdenVKryptu.

11,5 milionu za jedinou transakci? Bitcoin má nový rekord. Týden v kryptu #49
11,5 milionu za jedinou transakci. Rerdní poplatek v bitcoinové sítí (ilustrační foto) / Zdroj: stachrim / Midjourney

Poplatek 11,5 milionu za jedinou transakci

Možná jste zaregistrovali, že tento týden padl rekord ve výši poplatku za bitcoinovou transakci; někdo za ni zaplatil skoro 20 bitcoinů, což je asi 11,5 milionu korun. V dolarovém vyjádření je to nejvyšší poplatek, který kdy byl za transakci s bitcoiny zaplacen. Ale nebojte, bitcoinová síť se nestala nepoužitelnou, to se jen „uklepl“ někdo v PayPalu, respektive u jeho partnera Paxos.

„Paxos přeplatil 10. září 2023 síťový poplatek při přesunu bitcoinů. To mělo ale dopad pouze na firemní operace Paxosu. Klienti a koncoví uživatelé nebyli chybou nijak ovlivněni a všechny prostředky zákazníků jsou v bezpečí. Důvodem byla chyba u jednoho převodu, která už byla odstraněna. Paxos je v kontaktu s těžařem, aby získal prostředky zpět," uvedl mluvčí PayPalu.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Pokud si říkáte, že bitcoiny přeci zpět získat nejde, tak máte samozřejmě pravdu. Pokud se ale dva lidé najdou a dohodnou se, nic návratu peněz nebrání. Navíc F2Pool, který blok vytěžil, oznámil ještě před tím, než se zjistilo, kdo chybu udělal, že poplatek vrátí, když se mu odesilatel ozve.

Pikantní na celé věci je, že systém PayPalu a Paxosu běžel zjevně zcela bez kontroly, protože chyby si nikdo nevšiml a nezareagoval téměř 24 hodin.

FTX získala povolení k prodeji svých kryptoměn

Soudce John Dorsey z amerického konkurzního soudu v okrese Delaware 13. září schválil návrh společnosti FTX na prodej jejích kryptoaktiv zahrnujících mince solany, bitcoin, ethereum a další tokeny v hodnotě 3,4 miliardy dolarů (78 miliard Kč).

V podání z 11. září tím FTX odhalila, kolik (a jakých) kryptoměn vlastní. Čtyřmi nejvýznamnějšími jsou solana za 1,16 miliardy dolarů (téměř 27 miliard Kč), bitcoiny v hodnotě 560 milionů dolarů (bezmála 13 miliard Kč), ethery v hodnotě 192 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy Kč) a aptos v hodnotě 137 milionů dolarů (cca 3,15 miliardy Kč).

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

K prodeji by mělo dojít „tržně příznivým způsobem“ ve vhodném období a s pomocí investičního experta, aby byl maximalizován zisk pro výplatu klientů zkrachovalé burzy. Nemělo by snad tedy dojít k tomu, že se mince objeví na burzách naráz a cena půjde dolů. V dohodě jsou dokonce uvedeny týdenní limity pro prodej. Dá se navíc očekávat, že se mince na veřejné burzy vůbec nedostanou a prodeje proběhnou přes OTC (prodej mimo burzu, účastníci obchodu se dohodnou přímo mezi sebou).

Perličkou je, že s nabídkou odkupu tokenů přispěchal i zakladatel Tronu Justin Sun s tím, že chce zamezit pádu cen. Jak už ale bývá jeho zvykem, samozřejmě nic nekoupil a nakonec i tweet s touto nabídkou zmizel. Připomeňme, že Sun chtěl už kupovat celé FTX a nabízel peníze i za krachující Credit Suisse.

Opera spouští peněženku MiniPay

Mohlo by se zdát, že prohlížeč Opera je v podstatě mrtvý projekt, který nikdo nepoužívá. To ale možná platí v Evropě a USA, v Africe je to jinak; tam je Opera v mobilech celkem populární.

Možná i proto Opera představila novou peněženku MiniPay, která je přímo součástí prohlížeče. MiniPay má umožnit lidem v celé Africe snadno posílat nebo přijímat stablecoiny jednoduše pomocí telefonních čísel. Zatím je MiniPay dostupná v Nigérii, ale v následujících měsících se rozšíří do Keni, Ghany, Jihoafrické republiky a dalších zemí.

Opera peněženku navrhla a vytvořila ve spolupráci s nadací Celo Foundation, která umožňuje rychlé převody stablecoinů z peněženky do peněženky s miniaturními poplatky pomocí mobilních čísel. Aby bylo používání co nejjednodušší, je peněženka dokonce automaticky zálohována na Google disk (předpokládám, že šifrovaně).

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Nabízí se samozřejmě otázka, jestli je nutné budovat podobnou službu nad „stopadesátým“ blockchainem, když podobnou službu dělá třeba firma Strike nad bitcoinem na Lightning Network. Až čas ale ukáže, jestli je to od Opery dobrý, nebo špatný nápad.

Mimochodem víte o tom, že posílat bitcoin na telefonní číslo lze bez problémů i u nás? Takže banky a jejich velkolepé plány jsou vlastně až druhé za bitcoinem.

Do kryptoměn jde Deutsche Bank bank i Česká spořitelna

Podle zprávy agentury Reuters německý bankovní gigant Deutsche Bank navázal spolupráci se švýcarskou kryptoměnovou společností Taurus, aby mohl svým institucionálním klientům nabídnout úschovu bitcoinů a kryptoměn a další související služby.

„Vzhledem k tomu, že se očekává, že oblast digitálních aktiv bude zahrnovat aktiva v hodnotě bilionů dolarů, bude jistě vnímána jako jedna z priorit pro investory i korporace,“ uvedl Paul Maley, globální ředitel Deutsche Bank pro služby v oblasti cenných papírů.

V našem českém rybníčku se ke kryptu kladně přihlásila Česká spořitelna, která poslala miliony do startupu Blockmate. Je to ale takové opatrné oťukávání, protože Blockmate není nástroj, který by umožňoval přímo obchodování s kryptem. Umí ale prý digitální aktiva představit lidem tak, aby viděli, jak jim finance v nich rostou, nebo naopak klesají. Pokud to správně chápu, je to spíše aplikace na správu portfolia.

Jak trefně někdo podotkl v diskusi na Twitteru (či platformě X), pokud to Česká spořitelna myslí s kryptem vážně, měla by spíš nabídnout českým krypto firmám zřízení účtu.

Sony buduje vlastní blockchain

Po bankovním gigantu tu dnes máme i giganta z oblasti zábavy. Společnost Sony Network Communications a vývojář infrastruktury web3, společnost Startale Labs, oznámily spolupráci na spuštění nového blockchainu, jehož cílem je stát se páteří světa web3.

Měly by banky přehodnotit přístup ke kryptu?

Oznámení přichází několik měsíců poté, co Sony Interactive Entertainment provozující značku PlayStation podala patent, který umožní hráčům převádět nezaměnitelné tokeny (NFT) mezi různými hrami a konzolemi.

Startale Labs stojí za Astar Network, platformou pro inteligentní kontrakty, která o sobě tvrdí, že je jedničkou v Japonsku. Podle serveru CoinGecko je Astar Network na 110. místě v žebříčku největších kryptoměn s tržní kapitalizací přes 280 milionů dolarů (6,4 miliardy korun).

Rychlovka na konec: V těchto dnech uplynul rok od přechodu etherea na konsensus proof of stake. Pozitivní je, že přechod byl evidentně připraven dobře, protože nenastala žádná katastrofa a ethereum funguje dál. Odpověď na otázku, jestli je PoS dobrý, nebo špatný nápad, ale budeme mít spíš až za desítky let.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinblockchainČeská spořitelnaDeutsche BankethereumFTXkryptoměnyNFTPayPalSony
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo