Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin jako sušička na prádlo. A míří do školních osnov. Týden v kryptu #48

Tomáš Krause
Tomáš Krause
9. 9. 2023
 5 291
#TýdenVKryptu

Cambridge se v odhadech spotřeby energie bitcoinu pletl, Turci hledají záchranu před inflací u bitcoinu, Salvador ho dá do osnov, SEC odložil rozhodnutí o ETF a Visa používá Solanu. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin jako sušička na prádlo. A míří do školních osnov. Týden v kryptu #48
Jak energeticky náročný je bitcoin? Podle nejnovější studie asi jako sušička prádla. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Cambridge obrací – bitcoin není tak energeticky náročný

Cambridgeské centrum pro alternativní finance (CCAF) revidovalo své odhady spotřeby elektřiny pro chod bitcoinové sítě a trochu tak zmírnilo dlouhodobou kritiku svého Cambridgeského indexu spotřeby elektřiny.

Novou studii s názvem Bitcoin electricity consumption: an improved assessment (Spotřeba elektřiny v bitcoinu: vylepšené hodnocení), vydanou 31. srpna, okomentoval mimo jiných i ekologický analytik bitcoinu Daniel Batten.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Známý klimatický aktivista na platformě X napsal: „Společnost Cambridge právě aktualizovala svou metodiku výpočtu spotřeby energie bitcoinu. Výpočet se snížila přibližně o 25 % a nyní vypadá mnohem přesněji.“

Dále rozvedl klíčové poznatky z revidované studie: Model CCAF nadhodnotil energetickou náročnost bitcoinu o 16,8 % v roce 2021 a o 10,2 % v roce 2022. To je v souladu s Battenovým předchozím výzkumem, kde na začátku tohoto roku naznačil, že model CCAF nadhodnocuje spotřebu o 20,6 %.

Energetická náročnost bitcoinu tak byla pro roky 2021 a 2022 revidována na 89,0 TWh, resp. 95,5 TWh. Pro srovnání – Česko spotřebovalo v loňském, rekordně šetřivém roce 60,4 TWh. V roce 2021 to bylo 73,7 TWh.

Nové odhady Cambridge přirovnávají spotřebu bitcoinu k bubnovým sušičkám prádla v USA, což nezní nijak šíleně na to, co pro lidstvo představuje bitcoin a co sušička.

Polovina lidí v Turecku vlastní krypto

Víte, co je nejlepší reklama na bitcoin? Kolabující státní měny a dvojciferná inflace. Podle průzkumu burzy KuCoin je přijetí kryptoměn v Turecku na vzestupu. Za poslední rok a půl se adopce zvýšila ze 40 na 52 procent turecké populace.

„Podle našich zjištění v Turecku roste počet i procento kryptoinvestorů, kteří hledají zajištění proti inflaci, zejména v době, kdy turecká lira ztratila více než 50 % své hodnoty vůči americkému dolaru,“ uvedl zástupce KuCoinu a dodal, že podobné trendy zaznamenali už dřív v Brazílii nebo Nigérii, kde je inflace rovněž masivním problémem.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

V tureckém průzkumu 58 % respondentů uvedlo, že jejich hlavním důvodem pro investování do kryptoměn je dlouhodobá akumulace bohatství a 37 % je chce používat jako uchovatele hodnoty. Pokud jde o to, do kterých kryptoměn Turci investují, vede samozřejmě bitcoin, který podle průzkumu vlastní 71 % investorů. Ethereu a stablecoinům pak věří 45 % dotázaných.

Ačkoliv do kryptoměn častěji investují muži, v Turecku stále častěji investují i mladé ženy. Mezi investory do kryptoměn ve věku 18 až 30 let je už 47 procent žen. Zpráva také uvádí, že 57 % respondentů se rozhodlo investovat do krypta díky ústnímu podání informací o výhodách od přátel a rodiny.

Salvador dá do roku 2024 bitcoin do osnov

Tento týden uplynuly přesně dva roky od chvíle, kdy Salvador jako první země na světě udělal z bitcoinu zákonné platidlo.

Krypto do školních osnov...

Zatímco na českých školách se pořádně nevyučuje ani základní finanční gramotnost, tak Ministerstvo školství Salvadoru a nezisková organizace Mi Primer Bitcoin (MPB), což znamená „Můj první Bitcoin“, uzavřely partnerství s cílem přidat výuku bitcoinu do roku 2024 do osnov veřejných škol.

John Dennehy, zakladatel MPB, uvedl, že školení pro pilotní program začíná 7. září za pomoci iniciativy Bitcoin Beach. Do programu se zapojí 150 učitelů ze 75 veřejných škol, kteří v něm získají základní znalosti o bitcoinu.

Po tomto úvodním proškolení se učitelé vrátí do svých škol a budou vyučovat podle osnov vytvořených ministerstvem školství. Pokud bude program úspěšný, rozšíří se v příštím roce do všech škol v zemi.

SEC odložil rozhodnutí o ETF

V posledních týdnech nesmí samozřejmě chybět aktualizace stavu schvalování bitcoinových ETF. Americká Komise pro cenné papíry (SEC) odložila do října rozhodnutí o všech žádostech o spotový bitcoinový fond obchodovaný na burze (ETF), které podali žadatelé včetně společností BlackRock nebo Valkyrie.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

Všechny žádosti jsou odloženy na druhou půlku měsíce. Na konečné rozhodnutí o schválení, nebo zamítnutí má SEC celkem 240 dní od okamžiku, kdy poprvé zahájil přezkum žádostí. A protože se nebojí tyto lhůty využít, byl tento vývoj očekávatelný.

Je tak dost pravděpodobné, že úředníci využijí lhůty až na dřeň, takže reálně se rozhodnutí dočkáme až v březnu příštího roku.

Naděje na dřívější rozhodnutí trochu přiživilo nedávné vítězství společnosti Grayscale ve sporu se SEC. Ta chce svůj bitcinový trust změnit na ETF. Soud řekl, že zamítnutí žádosti ze strany SEC bylo svévolné a rozmarné a zrušil ho. Jestli to ale bude stačit k tomu, aby jeho ETF bylo schváleno a přidali se pak i další, je zatím ve hvězdách.

Visa rozšiřuje vypořádání přes USDC na Solanu

Globální gigant v oblasti zpracování plateb oznámil rozšíření svých možností vypořádání ve stablecoinech na blockchain Solana.

Visa si tento systém úspěšně vyzkoušela už v pilotnímu projektu využívajícím stablecoin USDC na blockchainu etherea k přijímání plateb od Crypto.com pro přeshraniční transakce v rámci jejich karetního programu v Austrálii. Visa tím dle vlastních slov odstranila těžkopádný proces zahrnující konverze a nákladné mezinárodní bankovní převody pro přeshraniční platby.

Na oznámení jsou zajímavé dvě věci. Zaprvé, že už i gigant jako Visa vlastně přiznává, že fiat peníze nefungují – nelze je jednoduše a levně přesouvat mezi zeměmi nebo dokonce světadíly.

A zadruhé je pro většinu komentátorů překvapivé, že Visa sáhla po Solaně, která není zrovna etalonem stability a škarohlídové přejmenovali její konsensus z Proof of Stake na Proof of Google Document.

Rychlovka na konec: Google vydal aktualizaci zásad pro reklamu související s kryptoměnami, která inzerentům umožňuje propagovat hry využívající blockchain a NFT. Uvolnění pravidel ale neplatí pro hazardní hry.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinkryptokryptoměnyspotřeba
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo