Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Inflace je poprvé od začátku války jednociferná. Vyhráno ale ještě nemáme

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
13. 7. 2023

Inflace dosáhla v červnu v meziročním srovnání růstu 9,7 procenta. Po dlouhé době tak byl růst spotřebitelských cen jednociferný. Boj s inflací ale bude ještě nějakou dobu trvat. K dosažení dlouhodobého cíle máme pořád daleko. A za dovolenou v Česku platíme suverénně nejvíc v historii.

Inflace je poprvé od začátku války jednociferná. Vyhráno ale ještě nemáme
Inflace se poprvé od začátku roku 2021 jednociferná. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Míra inflace se poprvé od ledna loňského roku dostala pod deset procent. Ve srovnání s květnem byla o 1,4 procentního bodu nižší. Meziměsíčně pak dosáhla růstu 0,3 procenta.

Spotřebitelské ceny už pět měsíců v řadě zmírňují svůj růst a lze očekávat, že tento příznivý trend bude pokračovat i v následujících měsících.

Boj s inflací však stále nemůžeme považovat za definitivně vyhraný. Aktuální míra inflace je stále téměř pětkrát vyšší, než je stanovený inflační cíl, což snižuje kupní sílu úspor a vede k poklesu reálných příjmů českých domácností.

Vývoj meziroční inflace v ČR

Některé položky spotřebního koše stále významně zdražují. V meziročním srovnání stouply ceny vodného o 16,3 procenta, stočného o 26,9 procenta, elektřiny o 24,6 procenta, tepla a teplé vody o 40,7 procenta. Rovněž vzrostly ceny vajec o 28,8 procenta, ovoce o 15,2 procenta, zeleniny o 28,2 procenta a cukru o 50,3 procenta.

O 14,4 procenta zdražily dovolené s komplexními službami. Podobně zvýšily ceny stravovací a ubytovací služby.

Jestliže si tedy někdo pravidelně dopřává stále stejnou dovolenou v České republice, letos za ni zaplatí s přehledem nejvíc peněz v historii. Těšit ho může alespoň skutečnost, že na pohonných hmotách zaplatí o čtvrtinu míň než před rokem.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

Hlavní ekonom společnost BH Securities. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, na které aktivně pedagogicky působí. Odborně se zaměřuje především na analýzu české ekonomiky,... Více

Související témata

dovolenáinflacekomentářspotřebitelské cenyveřejné finance
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo