Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin hlásí nový rekord, Atomic Wallet hack za miliony. Týden v kryptu #35

Tomáš Krause
Tomáš Krause
10. 6. 2023
 10 194

Obtížnost těžby bitcoinu dosáhla nového rekordu, americká Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC) žaluje největší kryptoburzy Binance i Coinbase, máme tu další hack krytopeněženky, tentokrát Atomic Wallet, Do Kwon je zase na svobodě a Deutsche Telekom validuje v Polygonu. Vítejte u Týdne v kryptu.

Bitcoin hlásí nový rekord, Atomic Wallet hack za miliony. Týden v kryptu #35
Otížnost těžby bitcoinu dosáhla nového maxima (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

SEC žaluje Binance i Coinbase

Americká komise pro cenné papíry a burzy zažalovala burzu Binance a jejího generálního ředitele Changpenga Zhaoa známého jako CZ. Podle žaloby burza lákala americké zákazníky na svou neregulovanou mezinárodní burzu, míchala finanční prostředky investorů se svými vlastními a porušila tak zákony o cenných papírech.

O tom, že míchání prostředků není tak horké a vypadá to spíš na slovíčkaření, jsem psal před dvěma týdny. Americký regulátor v pondělí nicméně uvedl, že CZ a jeho burza „pracovali na podvracení vlastních kontrolních mechanismů“, aby umožnili majetným americkým investorům pokračovat v obchodování na neregulované mezinárodní burze Binance.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

V žalobě se tvrdí, že Binance vytvořila odnož Binance.US jen jako „ochranný štít“ pro hlavní společnost. V češtině na to máme hezké pořekadlo – aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Jinými slovy SEC tvrdí, že Zhao nařídil vytvoření plánu na vyhýbání se regulacím pro bonitní zákazníky, který jim pomáhal při obchodování maskovat zemi původu (USA). A k tomu dva bývalí generální ředitelé Binance.US vypověděli před federálními regulačními orgány, že ve skutečnosti nebyli ti, kdo řídili společnost.

Binance samozřejmě obvinění odmítá: „V poslední době jsme vedli rozsáhlá jednání v dobré víře s cílem dosáhnout urovnání. Navzdory našemu úsilí však komise od tohoto jednání upustila a místo toho se rozhodla vést soudní spor.“

Podobný spor spustil o den později SEC i proti další velké burze Coinbase.

Bitcoin, kterého se spor vlastně moc netýká, protože není cenným papírem, na tuto zprávu reagoval v noci z pondělí na úterý propadem ceny o zhruba sedm procent.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

Obtížnost těžby bitcoinu dosáhla rekordu

Obtížnost těžby bitcoinů neboli ukazatel toho, jak snadno nebo těžko dokážou těžaři vytěžit nový blok, byla 1. června nastavena na hodnotu 51,23 T, čímž bylo stanoveno nové historické maximum. Znamená to, že aktuálně je zapotřebí výkonu přibližně 51 bilionu hashů za sekundu k vytěžení jednoho nového bloku.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Letošní růst ceny bitcoinu a také nárůst popularity protokolu ordinals jsou tím hlavním důvodem, proč se zvyšuje ziskovosti těžařů a ti pak nasazují do provozu další a další těžební stroje. A čím víc těžebních zařízení se snaží hledat nový blok, tím vyšší musí být obtížnost, aby se doba potřebná k vytěžení bloku udržela na úrovni přibližně deseti minut.

Zvýšení obtížnosti zároveň trochu tlumí nadšení těžařů, protože klesá jejich šance vytěžit nový blok a tím i jejich ziskovost. Ti, kterým ziskovost klesne pod únosnou mez, svoje zařízení zase odpojí a tím způsobí pokles obtížnosti. A tak to jde stále dokola.

Další úprava obtížnosti nás čeká v polovině června, protože obtížnost se upravuje automaticky po vytěžení 2016 bloků, což je přibližně jednou za 14 dní.

Růst obtížnosti by mohl brzdit i blížící se halving, po kterém se odměna těžařů sníží na polovinu a mnoho z nich bude muset své plány přehodnotit. Byť každý soudný těžař by měl už dnes s halvingem nějak kalkulovat.

Hack peněženky Atomic Wallet

Peněženka Atomic Wallet byla hacknuta a uživatelé na Twitteru hlásili, že při útoku přišli i o šestimístné částky. Podle tweetu týmu Atomic Wallet bylo v pondělí „postiženo míň než jedno procento měsíčně aktivních uživatelů. Poslední podvodná transakce byla potvrzena před víc než 40 hodinami.“ Adresy, na které směřovaly ukradené prostředky, byly nahlášeny hlavním burzám a blockchainovým analytikům, aby je dohledali a ukradené prostředky zablokovali.

Pokud máte krypto, kde ho držíte?

Do vyšetřování se pustil i analytik ZachXBT, kterému se v minulosti podařilo vystopovat některé ukradené peníze a pomohl úřadům zatknout pachatele. Na Twitteru uvedl, že zatím se podařilo získat zpět jeden milion dolarů (22 milionů korun) a že smutným „rekordmanem“ je uživatel, který přišel o 7,95 milionu USDT (175 milionů korun). Celková částka, která byla podle odhadů z peněženek ukradena, je přes 35 milionů dolarů (asi 770 milionů korun).

Jiný analytik, Wu Blockchain, uvedl, že se pravděpodobně jednalo o útok, při kterém byl pozměněn zdrojový kód peněženky, který si pak nic netušící uživatelé stáhli a nainstalovali do svých zařízení.

Poučení? Sedm milionů dolarů rozhodně nepatří do softwarové peněženky. A nepatří do ní ani sedm tisíc dolarů a ani tisíc dolarů. Pokud chcete klidně spát, pořiďte si hardwarovou peněženku. Ale raději ne tu od Ledgeru...

Do Kwon je opět na svobodě na kauci

Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Tak by se dal shrnout nový vývoj v kauze uprchlého zakladatele zkrachovalé Terraform Labs Do Kwona. Poté, co mu před dvěma týdny byla zrušena kauce a musel se vrátit do vězení, bylo tento týden zrušeno zrušení kauce a Do Kwon je zase na svobodě. Po úspěšném odvolání byl propuštěn na kauci, ale až do dalšího soudního stání bude v domácím vězení.

Budoucnost bitcoinu
Shutterstock

Kde bude bitcoin za deset let? Experti mu věští zářnou budoucnost

Většina kryptoměn nezažívá dobrý rok, včetně té největší: bitcoin se těžce sbírá z několika letošních propadů. Vrcholní představitelé velkých platforem však zůstávají v klidu. A kryptoměnám dál předvídají strmý růst: za deset let by je prý měla používat miliarda lidí, psal loni editor Finmag.cz Adam Štěpánek.

Podle oficiálního sdělení soudu v Podgorici bylo odvolání proti dřívější dohodě o kauci ze strany státního zastupitelství zamítnuto, což Do Kwonovi a finančnímu řediteli Terraform Labs Han Chang-Joonovi umožnilo čekat na další soudní řízení v domácím vězení.

Soud znovu přijal podmínky kauce, které byly původně stanoveny při slyšení 12. května, a dvojice musela za propuštění z vazby zaplatit každý 400 000 eur (asi 9,5 milionu korun). Do Kwon a Han Chang-Joon jsou nyní pod přísným dohledem a nemohou opustit své bydliště v Černé Hoře. Pokud některý z nich místo opustí nebo poruší opatření dohledu, kauce propadne.

Do Kwon kromě toho zůstává hledanou osobou v několika dalších jurisdikcích. Jihokorejské úřady ho chtějí vydat kvůli vyšetřování nechvalně proslulého kolapsu ekosystému Terra, který přesně před rokem vymazal z trhu s kryptoměnami odhadem 40 miliard dolarů (asi 880 miliard korun).

Polygon spojuje síly s Deutsche Telekom

Tým Polygonu oznámil, že Deutsche Telekom, což je největší evropský poskytovatel telekomunikačních služeb podle tržeb, se zapojí do sítě Polygonu jako validátor. Síť Polygon je takzvaný sidechain pro Ethereum navržený tak, aby nabízel levnou alternativu k transakcím v hlavní síti Etherea. Michael Blank, provozní ředitel společnosti Polygon Labs, uvedl, že toto partnerství otevírá cestu dalším podnikům k přijetí blockchainu.

Rychlovka na konec: Restaurační platební systém Qerko spustil experimentální podporu pro platby bitcoinem. Tak uvidíme, jak se tento způsob plateb uchytí...

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuBitcoinethereumkryptoměnyregulacetěžba
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo