Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sebevražda Ledgeru, Tether v bitcoinu a pizza za šest miliard. Týden v kryptu #32

Tomáš Krause
Tomáš Krause
20. 5. 2023
 6 477

Francouzský výrobce hardwarových peněženek má vážný problém, vydavatel USDT bude akumulovat bitcoin a krypto nesmí do Pákistánu. Schválili nám evropskou regulaci kryptoměn MiCA a v Africe chtějí řešit bydlení pomocí NFT. Je tu další #TýdenVKryptu.

Sebevražda Ledgeru, Tether v bitcoinu a pizza za šest miliard. Týden v kryptu #32
Země EU oficiálně schválily krypto regulaci MiCA. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Peněženky Ledgeru končí v popelnicích

Kauza týdne: Největší konkurent českého výrobce hardwarových peněženek Trezoru, francouzský Ledger, má velký problém. Skoro to vypadá, jako by se rozhodl spáchat sebevraždu v přímém přenosu. Co se stalo?

Ledger v nejnovějším updatu firmwaru pro své peněženky zpřístupnil funkci, která umožňuje nechat si za měsíční poplatek uložit seed k peněžence u třetích stran.

Co je to seed

Seed je záloha vaší krypto peněženky v podobě 12, 18 nebo 24 anglických slov, po jejichž zadání můžete peněženku obnovit. Je to jediná a poslední záchrana v případě, že se peněženka rozbije nebo ji ztratíte.

Pokud máte seed, o prostředky nepřijdete, stačí koupit novou peněženku a pomocí seedu ji obnovit. Pokud přijdete o peněženku a seed nemáte, neexistuje cesta, jak se k prostředkům dostat.

Fungovat to má tak, že váš seed se rozdělí na tři části a ty se uloží na serverech Ledgeru, u firmy Coinover a u další nejmenované firmy. A abyste mohli službu využívat, musíte projít identifikací (KYC). Reakce uživatelů přišly rychle a sociální sítě se začaly plnit videi, kde lidé své Ledgery hází do koše nebo dokonce pálí.

V čem je problém? Uživatelům se odjakživa vtlouká do hlavy, že seed nesmí nikdy s nikým sdílet a nesmí ho zapisovat do elektronických zařízení. Ledger to najednou nabízí.

Výrobce se hájí tím, že je to volitelná funkce. Ale kde máme záruku, že se z toho v dalším updatu nestane funkce nevypnutelná? Kde je záruka, že to Ledger neudělá bez vašeho vědomí, nebo že data z oněch tří lokalit neutečou a někdo si je nedá dohromady? Kde je záruka, že na Ledger nezaklekne nějaký stát a nedonutí ho údaje vydat?

Částečně rozumím tomu, že představa, že ztratíte peněženku i papírek nebo kovovou destičku se seedem, je pro mnoho uživatelů zvyklých na pojištěné vklady v bance děsivá a chtěli by nějakou jistotu, ale Ledger vybral řešení, které je ve všech ohledech špatné a neobhajitelné. I když chci věřit tomu, že na 99 % se nemůže nic špatného stát a vše je opravdu bezpečné, tak nevidím důvod, proč to jedno procento riskovat, když jsou na trhu peněženky bezpečné na sto procent.

Pro našince je na tom pozitivní snad jen to, že Ledger výrazně nahrál českému Trezoru, který těží z toho, že je postavený na myšlence open source a kdokoliv si může zkontrolovat, že v Trezoru podobný backdoor není a nebude. Celá kauza je v češtině podrobněji popsána na webu BTCtip.cz.

Tether se chystá nakupovat bitcoin

Společnost vydávající stablecoin USDT, který má tržní kapitalizaci přes 82 miliard dolarů (1,8 bilionu korun), oznámila, že bude od tohoto měsíce pravidelně nakupovat bitcoiny do rezerv za část svých zisků.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Tether uvedl, že na nákup bitcoinů bude alokovat přibližně 15 % realizovaných zisků ze svých investic. Společnost také minulý týden odhalila, že mezi aktivy, která kryjí hodnotu USDT, drží 1,5 miliardy dolarů (33 miliard korun) v bitcoinu a 3,4 miliardy dolarů (skoro 75 miliard korun) ve zlatě. Přibližně 85 % rezerv je pak drženo v hotovosti a podobných aktivech, jako jsou například americké státní dluhopisy.

Tether je sice v rámci krypto komunity už několik let kritizován za netransparentnost svých rezerv a kontroverzní investiční rozhodnutí, ale USDT v březnu ukázal, že je bezpečným útočištěm, když bankovní krize v USA zasáhla druhý největší stablecoin USDC a ten málem zkolaboval. Tether vyšel z téhle šlamastyky jako jasný vítěz, ke kterému se přelily miliardy dolarů od konkurence.

Pákistánská ministryně: Krypto nikdy nebude legální

Zatímco země jako Bhútán nebo Lichtenštejnsko jsou ke kryptu velmi vstřícné, opačnou cestou se vydává Pákistán a chystá se zakázat kryptoměnové služby působící v zemi. Podle ministryně financí Aishi Ghaus Pashaové nikdy nebude legalizovat obchodování s kryptoměnami. Uvedla to na zasedání Stálého výboru Senátu pro finance a příjmy. Ve prospěch tohoto plánu se vyslovili i další úředníci, včetně ředitele Státní banky Pákistánu Sohaila Jawada.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Pashaová uvedla, že zákaz kryptoměn je jedním z požadavků stanovených organizací Financial Action Task Force (FATF), která v říjnu vyřadila Pákistán ze svého „šedého“ seznamu, který obsahuje země, jenž FATF považuje za nedostatečné aktivní v opatřeních proti praní špinavých peněz a financování terorismu, ale které s ní spolupracují na odstranění nedostatků.

FATF sice nemůže uvalit sankce na země, které nevyhovují jejím předpisům, ale její zjištění pravděpodobně ovlivní vládní i firemní politiku po celém světě. A protože se pákistánská ekonomika nachází v hluboké krizi a v současné době vede jednání o záchraně s Mezinárodním měnovým fondem, může být čistý štít u FATF politickou prioritou.

Přijetí kryptoměn je přitom v zemi poměrně vysoké. V roce 2021 pákistánští občané údajně drželi kryptoměny v hodnotě 20 miliard dolarů (440 miliard korun), takže bude zajímavé sledovat, jak se povede zákaz vymáhat a jak si s tím poradí Pákistánci.

Země EU oficiálně schválily krypto regulaci MiCA

Pravidla, jejichž zavedení se očekává od roku 2024, vyžadují, aby firmy, které chtějí v EU vydávat, obchodovat a chránit kryptoaktiva, tokenizovaná aktiva a stablecoiny, získaly licenci.

Martin Hobza
Hobza legal

Konec punku, regulace krypta je tu. Řada projektů skončí, říká advokát

Evropská regulace kryptoměn MiCA dostala definitině zelenou. Krypto projekty tak nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. Co to ale udělá s trhem? „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká advokát Martin Hobza v rozhovoru pro Finmag.cz.

„Pravidla MiCA mají zvýšit transparentnost a vytvořit komplexní rámec pro emitenty a poskytovatele služeb, včetně dodržování pravidel proti praní špinavých peněz. Cílem regulačního rámce je chránit investory, zachovat finanční stabilitu a zároveň podpořit inovace a atraktivitu sektoru kryptoaktiv.“ Konec citátu.

Elisabeth Svantessonová, ministryně financí Švédska, které předsedá EU, k tomu řekla: „Nedávné události potvrdily naléhavou potřebu zavést pravidla, jež lépe ochrání Evropany, kteří do těchto aktiv investovali, a zabrání zneužití kryptoměn pro účely praní špinavých peněz a financování terorismu.“

Jen tak mimochodem, vybavuje si někdo nějakou velkou kauzu s praním špinavých peněz nebo financováním terorismu spojenou s kryptem? Já si podobné problémy vybavuji spíš ve spojitosti s tradičními bankami – například nošení podivných miliard v igelitce do Raiffeisenbank. Nemluvě o tom, že té samé bance nevadí fungovat a vydělávat v teroristickém státu.

Cardano chce vyřešit krizi bydlení v Africe

Decentralizovaná finanční platforma Empowa na platformě Cardano si stanovila ambiciózní cíl: umožnit milionu afrických rodin, aby se do roku 2030 staly vlastníky klimaticky šetrných domů.

Souhlasíte se zavedením regulace MiCA?

Společnost je odhodlána narušit současný trh s nemovitostmi, který je zatížen vysokými sazbami hypoték. Například v Zimbabwe činí podle Empowy úroky hypoték šílených 45 %.

Empowa ve spolupráci s Casa Real využívá NFT a technologii blockchain, aby tento zastaralý systém půjček přepracovala a zpřístupnila tak afričanům domy. Prostřednictvím decentralizovaných modelů financování a technologie NFT si jednotlivci mohou pořídit dům, aniž by museli získat tradiční hypotéku. Tyto domy odolné proti cyklonům začínají na ceně deset tisíc dolarů (220 tisíc korun).

Asi nikdo nepochybuje o tom, že život v Africe je podstatně složitější než v Evropě a těžko si zde umíme představit hypotéku s úrokem 45 %. Ale jak s řešením tohoto problémů pomůže NFT, to je mi záhadou. Pro Afričany by bylo daleko jednodušší šetřit si na dům v bitcoinu a pak si třeba i proti zástavě bitcoinu půjčit. Oblbovat lidi buzzwordy jako NFT a blockchain mi nepřijde úplně košer.

Rychlovka na konec: Před 13 lety, přesně 17. května 2010, zvěřejnil Laszlo Hanyecz žádost o nákup pizzy za bitcoiny. O pět dní později oznámil úspěšný obchod, když za dvě pizzy zaplatil deset tisíc bitcoinů, tehdy to bylo 41 dolarů (asi 900 Kč). Dnešním kurzem ho pizzy vyšly na těžko uvěřitelných 270 milionů dolarů, tedy skoro šest miliard korun.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptuEvropská unieinvesticeinvestiční univerzitakryptokryptoměnyPákistánregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo