Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je to na nic, ale snad bude líp, naznačuje průzkum nálady v českém průmyslu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
1. 2. 2024
aktuality

V hodnocení nálad v českém průmyslu se analytici rozcházejí. Pesimisté vidí hlavně to, že nálada je mizerná, optimisté kladou důraz na to, že se mírně zlepšuje.

Dnes zveřejněný index nákupních manažerů v průmyslu (Manufacturing PMI), který se bere za ukazatel toho, jak vidí budoucí vývoj tuzemský zpracovatelský sektor, ukazuje mírné zlepšení. Z prosincové hodnoty 41,8 bodu vyrostl na 43 bodů. To je o dva procentní body míň, než čekal finanční sektor a zároveň dvouměsíční maximum.

Za hraniční hodnotu se bere padesát bodů ze sta: hodnota pod padesát naznačuje recesi, nad padesát růst. Český průmysl je pod touto hranicí už dvacet měsíců v řadě.

Za jednu z hlavních příčin tuzemské „blbé nálady“ analytici shodně označují vývoj v sousedním Německu, s jehož ekonomikou je česká pevně propojena. „Průzkum hlásí pokračující pokles výroby i nových objednávek, brzdou pro oživení tuzemského zpracovatelského sektoru je trvající slabost průmyslu v Německu,“ konstatuje například Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments.

Z dílčích výsledků průzkumu vychází, že se naše průmyslové podniky potýkají s nízkou poptávkou z domova i zahraničí a objednatelé stále další zakázky stornují.

Nižší poptávka vede firmy ke snižování nákladů, redukují se skladové zásoby, šetří se na vstupech a taky se propouští, i když to zatím není jev masový. Výrobci také ve snaze povzbudit poptávku snižují ceny svých produktů.

Klíčový pro další vývoj je kromě situace v Německu hlavně stav dodavatelských řetězců. „Je otázkou, jaký bude další vývoj v dodavatelských řetězcích vzhledem k problémům v námořní dopravě v Rudém moři, což je klíčová dopravní tepna pro světový obchod,“ upozorňuje Martin Kron, analytik Raiffeisenbank.

„Rostoucí ceny námořní dopravy kvůli vyostřené situaci v Rudém moři a Suezském kanálu se zatím do zvýšených nákladů výrobních firem nepropsaly, jde však o proinflační riziko pro příští měsíce,“ doplňuje obraz analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Optimističtější analytici čekají, že ve druhém kvartálu už se bude situace zlepšovat a objem výroby v našich továrnách poroste. To je ostatně ve shodě s tím, co ukazuje průzkum PMI mezi manažery průmyslu. „Dobrou zprávou je, že firmy předpokládají, že výroba během roku 2024 vzroste. Některé věří, že k tomu dojde již v prvním pololetí letošního roku,“ říká analytička Jana Steckerová z Komerční banky.

Důvodem k mírnému optimismu je mimo jiné očekávaný nárůst domácí poptávky spojený s poklesem inflace a předpokládaným snižováním úrokových sazeb ČNB.

Manucaturing PMI, Česko, leden 2024Zdroj: S&P Global

Manucaturing PMI, Česko, leden 2024

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitymakroekonomcké ukazateleprůmyslprůmyslová výroba
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo