Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! končí. Už nemáme sílu, píšou majitelé

Michal Hron
Michal Hron
1. 9. 2022
 558 384

Byl to jeden z nejvýraznějších příběhů druhé série televizní show Ano, šéfe! Pošumavská Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích u Sušice tehdy jako neznámý podnik starostova syna bojovala o přízeň zákazníků, což se po návštěvě Zdeňka Pohlreicha zcela změnilo. Teď, po 14 letech, ale končí.

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! končí. Už nemáme sílu, píšou majitelé
Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích u Sušice / Zdroj: Finmag.cz

Podnikatelské příběhy, ať už úspěšné, nebo neúspěšné, máme rádi – to ze stránek Finmag.cz už asi víte. Hospůdka U Štěpána, která přitáhla pozornost k malé vísce poblíž západočeské Sušice, patří k těm nejvýraznějším. Od roku 2009, kdy se objevila v pořadu Ano, šéfe!, sklízí u zákazníků úspěch.

Teď ale tenhle inspirující příběh Štěpána Rudy a jeho manželky Zdeňky, kteří se o restauraci starají od roku 2008, končí. Manželé to oznámili na facebookové stránce podniku. A i když naznačují, že to nemusí být definitivní, další řádky příliš naděje nedávají.

„Toto rozhodnutí pro nás nebylo vůbec jednoduché, ale jak jistě víte, celý obor pohostinství zažívá krušné časy, které odstartovala pandemie covidu, což způsobilo i obrovský odliv zaměstnanců z gastronomie. Hospůdku jsme se snažili udržet ze všech sil, bohužel jsme naráželi jen na odpor a sil na tento nekonečný boj již není dostatek,“ píšou manželé Rudovi.

Na rozhodnutí nemělo podle zdrojů Finmag.cz ani tak vliv blížící se zdražování energií, které by prý podnik pravděpodobně úspěšně ustál, a zčásti ani covid. Na druhou stranu covidová doba hodně energie ubrala, ačkoli se ztráty podařilo v další sezoně dohnat. Vedle těžkých podnikatelských časů tak za hlavní důvod manželé označují zdraví a čas na rodinu.

„Na prvním místě je pro nás rodina, naše čtyři děti a zdraví, které Štěpánovi bohužel začátkem roku zcela vypovědělo službu. Dát sami sobě čas, je ten největší dar, který si můžeme dopřát,“ dodali.

Zda je to definitivní, nebo jen dočasné rozhodnutí, prý nedokážou v tuto chvíli říct. Září ale ještě chtějí „odmakat“ a pak zavřít. „Cítíme, že je to nutnost, abychom se my i hospůdka znovu nadechli, a zjistili, jakým směrem se vydat.“

Pohlreich v Pošumaví

Hospůdka U Štěpána funguje ve Vojeticích čtrnáct let, zpočátku ale zažívala těžké časy. Manželé se ji rozhodli zavést jako soběstačný podnik, který bude zpracovávat jen to, co si sám vypěstuje. Sázka na vysokou kvalitu jídla, prostředí a služeb je však stála hodně energie a oslovit tu správnou klientelu nějaký čas trvalo.

Významná změna nastala v roce 2009, kdy tým kolem Zdeňka Pohlreicha a pořadu Ano, šéfe! dostal na hospůdku tip. Pohlreicha tehdy Rudův podnik nadchl, současně ale poukázal na několik chyb, které při svém podnikání dělá. Především pak cenu, která neodpovídala kvalitě: na to, že suroviny pocházely z vlastní zahrádky a maso z přilehlé farmy, se podnik cenou až příliš podbízel.

Znáte Hospůdku U Štěpána?

„Návštěva Zdeňka Pohlreicha a odvysílání pořadu bylo pro hospůdku průlomové. Šéfovi se podnik i místo líbilo a jeho dobré rady, kterými se Štěpán začal řídit, přinesly brzy své ovoce,“ popisují manželé tehdejší zlom na svém webu.

Po dalších několik let se z Hospůdky U Štěpána stalo vyhledávané zastavení místních i turistů mířících na Šumavu. Sortiment mezitím manželé rozšířili o vlastní zavařeniny a konzervy a změnou prošlo i okolí podniku, kde manželé vybudovali vlastní bylinkovou zahradu či ovocný sad. O klíčové proměně z roku 2016 ostatně natočili i video.

Kam dál? Success story na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
310
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznyscovidgastronomiePlzeňský krajpodnikáníPodnikavé Českosuccess story
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo