Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Konec „dohodářů“ v Česku. Většina firem je propustila, hlásí Komora

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
4. 3. 2024
 39 898

Většina firem propustila takzvané dohodáře, tedy lidi zaměstnané na dohodu o provedení práce (DPP) či dohodu o provedení pracovní činnosti (DPČ). Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory, podle níž jsou hlavním důvodem vyšší náklady a administrativa, ale i přetrvávající nejasnosti, které v pravidlech dohod panují.

Konec „dohodářů“ v Česku. Většina firem je propustila, hlásí Komora
Mezi dohodáři jsou často i pracující důchodci. Podle Komory je nová pravidla z trhu vymažou (ilustrační foto) / Zdroj: Pleska / Midjourney

„Firmy na úpravy zareagovaly víceméně tak, jak avizovaly loni v létě s tím, že nakonec zaměstnaly méně pracovníků na IČO a na jiné typy smluv, než původně plánovaly. Reakce firem na změny u dohod byla oproti jejich původním očekáváním mírnější i proto, že k dalším pro firmy nákladným a administrativně náročným úpravám má dojít až od letošního prvního července,“ říká viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Práci takzvaných dohodářů firmy nejčastěji přerozdělily mezi ostatní zaměstnance, najaly osoby samostatně výdělečné činné, nebo dohody převedly na zkrácené či plné pracovní úvazky. Najímají také více pracovníků v rámci jiných smluvních vztahů, jako jsou například smlouvy o dílo, nebo využívají služeb pracovních agentur, vyplývá z šetření, kterého se zúčastnilo 457 podniků z Česka.

Počty dohodářů podle něj snižovaly nejvíce velké firmy nad 250 zaměstnanců. Šedesát procent velkých firem aspoň částečně jejich práci přerozdělilo mezi ostatní zaměstnance. Nejcitlivěji reagovaly firmy působící v osobních službách, ve kterých k žádným změnám v zaměstnávání na dohody nepřikročila pouhá pětina, zatímco v ostatních odvětvích je podíl těchto firem výrazně vyšší.

Jen zhruba 30 procent zaměstnavatelů uvedlo, že v jejich firmách neměly vládní změny na zaměstnávání pracovníků na dohody žádný vliv, uvádí Komora v tiskové zprávě.

Šetření Hospodářské komory DPP DPČZdroj: HK ČR

Dohodáře potřebujeme

Změny v pravidlech pro zaměstnávání na dohody mimo pracovní poměr zavedla novela zákoníku práce a vedle toho také vládní konsolidační balíček. Zaměstnavatelé musí zaměstnancům na dohody nově rozvrhovat pracovní dobu aspoň tři dny předem. Dohodáři mají také nově nárok na dovolenou a příplatky za práci o víkendech a svátcích.

Konsolidační balíček navíc letos od 1. července zavádí povinnost zaměstnavatelů ohlašovat dohodáře České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zároveň při souběhu dohod u víc zaměstnavatelů a překročení limitu vznikne povinnost z odměny odvádět sociální a zdravotní pojištění a zaměstnavatel ho bude muset zpětně doplatit, což podle Komory neúměrně zvýší byrokracii. V praxi to znamená, že zaměstnavatel do poslední chvíle nebude vědět, kolik ho dohodář nakonec bude stát.

Komora také upozorňuje, že znevýhodnění dohod vlivem parametrických úprav negativně dopadne na celý už tak vyčerpaný pracovní trh. „Na trhu práce klesne účast některých skupin obyvatelstva, jako jsou studenti, matky na rodičovské nebo senioři,“ píše Komora s tím, že právě účast těchto skupin obyvatel doporučuje kvůli nepříznivému demografickému vývoji na pracovním trhu naopak zvýšit.

Komora proto úpravy dohod napadla nejen při schvalování ozdravného balíčku, ale i nyní v meziresortním připomínkovém řízení. „Vláda na základě našich argumentů připravuje odklad nových pravidel na příští rok. Teď se proto musíme soustředit na zjednodušení nových pravidel tak, aby zbytečně nezvedala byrokracii ani náklady,“ dodává Prouza.

Dřívější šetření Hospodářské komory ukazují, že práci na dohody poskytuje 93 procent zaměstnavatelů. Novým pravidlům se tak musí přizpůsobit přes 250 tisíc zaměstnavatelů. Firmy na dohody zaměstnávají hlavně studenty, seniory a matky na rodičovské. Vládní koalice by o úpravách dohod mohla jednat už tento týden.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityDohoda o pracovní činnostidohoda o provedení práceDPČDPPfirmynovelaprácezákoník prácezaměstnanci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo