Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ustojí vláda tlak lobby? Začíná lítý boj o penězovody, počítá se každá kačka

Pavel Jégl
Pavel Jégl
29. 8. 2023
 7 569

Mnozí podnikatelé svůj byznys založili na pravidelném přísunu dotací a svou konkurenční výhodu, kterou tím získali, mají za samozřejmost. Zanedlouho, až na ně dopadnou předpokládané vládní škrty, se proto mohou ocitnout v nesnázích.

Ustojí vláda tlak lobby? Začíná lítý boj o penězovody, počítá se každá kačka
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura. / Zdroj: Úřad vlády ČR

Vládní balíček, jehož cílem je vykurýrovat veřejné finance, byl dohodnut. Je jen otázkou času, kdy ho vládní většina protlačí Sněmovnou. Vypadá to tedy tak, že první dějství konsolidace státních financí je za námi.

Jenže není. K balíčku, který leží ve Sněmovně, zbývá přibalit nejen dohodnuté změny v dani z přidané hodnoty, v rozdělení výnosů daní mezi vládu a obce nebo v míře daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Vláda k němu ještě musí přidat objemnější balík seříznutých dotací.

Závislost na dotacích je patrná u mnoha firem. Některé z nich by brzy měly fungovat bez těchto podpor.

Dotace byly, jsou… a budou?

Už počátkem května vláda oznámila, že národní dotace chce snížit – minimálně o 54,4 miliardy korun. A to může být pro kabinet obtížnější úkol, než dohodnout se na změnách v daních a protlačit je Sněmovnou.

Příjemci dotací budou za své penězovody, kterými k nim přitékají veřejné peníze z Česka i z Bruselu, tvrdě lobbovat. Poperou se o každou kačku.

Je nicméně jasné, že bez seškrtání dotací se k vyrovnanému – přesněji o cosi vyrovnanějšímu – rozpočtu nedostaneme. Bez jejich redukce neomezíme ani plýtvání, korupci a zbytečné výdaje, které jsou s nimi spojeny. 

Administrativní a distribuční výdaje na dotace – jak u státu, tak u žadatelů – dosud nikdo nespočítal. Nebude to však žádný pakatel.

Peníze koruny
Shutterstock

Česko v pasti. Naše země nevzkvétá, měla by se konečně probrat

Nebohatneme a vyhlídka bohatší země se před námi ani nerýsuje. Další sbližování s úrovní vyspělejších států není při současné struktuře ekonomiky možné. Nejvyšší čas ji změnit, píše Pavel Jégl ve svém dalším komentáři.

Nejvyšší kontrolní úřad ve výroční zprávě označil ekonomiku, ke které jsme se v posledních dekádách dopracovali, přívlastkem „dotační“ – závislou na pravidelném přísunu dotací. Stěží se přitom dá očekávat, že za nynějšího objemu dotací v ekonomice jsme schopni v ní nastolit normální tržní poměry.

Závislost na dotacích je patrná u mnoha firem. Některé z nich by brzy měly fungovat bez těchto podpor, anebo s jejich menším přídělem. Tyto firmy přitom leckdy spoléhaly na to, že dotace byly, jsou a budou a jejich majitelé si vyšlapali cestičky k těm, kteří je rozdělují.

Ti, kteří svůj byznys založili na pravidelném přísunu štědrých dotací a svou konkurenční výhodu mají za samozřejmost, se vskutku mohou ocitnout v nesnázích. Mnozí z nich nemusí být zvyklí soupeřit bez dotačních berlí s konkurencí, srážet náklady, inovovat.

Často je udržována při životě nekonkurenceschopná produkce a s ní neperspektivní a neudržitelná pracovní místa.

Zpátky v éře centrálního plánování

Stát musí vytvářet stálé podnikatelské prostředí, abychom mohli plánovat svůj byznys, upozorňují už teď někteří podnikatelé z dotovaných sektorů. A myslí tím stálý tok dotací.

Dům chalupa
Piotr Wytrazek / Shutterstock.com

Dotační hodokvas nekončí, s programem Oprav dům po babičce to vláda přehnala

Program Oprav dům po babičce naznačuje, s jakou „nesnesitelnou lehkostí“ se dají utrácet dotační miliardy. Vypadnou z něj příliš drahé energetické úspory, upozorňuje Pavel Jégl.

„Potřebujeme stabilitu a předvídatelnost. Pro naše podnikání není nic horšího než vysoké dotace metodou start-stop („spouštíme dotace – bum, dotace došly),“ píše v komentáři pro SeznamZprávy prezident Asociace výrobců minerální izolace Ondřej Šrámek.

Je fakt, že stabilní a předvídatelné prostředí by měl stát podnikatelům poskytnout. K němu patří třeba stabilní daně a poplatky či regulace, které se nemění podle momentální politické garnitury. Mají se ale do něj počítat také vysoké a stabilní dotace?

Takové prostředí by se blížilo centrálnímu plánování za „reálného“ socialismu. Nejspíš v něm však už jednou nohou vězíme. Jeho cílem je tentokrát garantovaný zisk kapitalisty.

Pravda, některé dotace by se daly strávit. Třeba ty, které vedou k vyšší přidané hodnotě. Jenže firmy zhusta čerpají na svůj běžný provoz. Anebo na svou záchranu.

Často je tím udržována při životě nekonkurenceschopná produkce a s ní neperspektivní a neudržitelná pracovní místa.

Poté, co vláda škrty v dotacích oznámí, což slíbila udělat v září, měla by je ustát.

Firmy bohatnou, lidé chudnou, stát se zadlužuje

Cifry jsou každopádně alarmující. Před covidem dosahovaly neinvestiční transfery 50 miliard korun, za covidu, jak vyplývá z Monitoru státní pokladny, překročily sto miliard.

Výsledkem je situace, kdy se stát zadlužuje, lidé chudnou a firmy bohatnou. Jejich vklady už převýšily úvěry a firmy, vedené podnikateli, kteří ještě nedávno varovali před krachy, mlékem za stovku a bídou, vykazují rekordní zisky.

Poté, co vláda škrty v dotacích oznámí, což slíbila udělat v září, měla by je ustát. Kvůli zdravému rozpočtu, kvůli zdravé ekonomice i kvůli levnějšímu provozu státu.

Věříte, že vláda skutečně seškrtá dotace?

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

byznysdotaceevropské dotacekomentářpodnikánívláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo