Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Digitální zdravotní záznamy: zlepšení péče, méně chyb a úspora nákladů

Jiří Batěk
Jiří Batěk
20. 11. 2023
BrandInsight

Digitalizace zdravotních záznamů a jejich standardizované sdílení otevře dveře celé řadě inovací ve zdravotním systému. Může napomoci zlepšení celkové péče o pacienty, poklesu míry chybovosti a v neposlední řadě také snížení administrativní zátěže pracovníků i nákladů zdravotních zařízení.

Digitální zdravotní záznamy: zlepšení péče, méně chyb a úspora nákladů
Zdroj: Shutterstock

Sdílené elektronické zdravotní záznamy (EHR) přinášejí pro zdravotníky přístup k přesným, aktuálním a bezpečným informacím o pacientech. Technologie EHR je proto klíčovým prvkem v procesech digitalizace zdravotních systémů. Očekává se, že trh s EHR by měl do roku 2030 dosáhnout hodnoty 38,7 miliardy dolarů (téměř 870 miiard Kč), což tento trend potvrzuje.

„Integrace sdílených EHR do zdravotnických zařízení přináší novou éru efektivity, zlepšení provozu a větší fokus na pacienta. Sdílení klíčových dat přinese jen výhody, a to jak pro poskytovatele zdravotní péče, tak i pro pacienty,“ říká Trent Sanders, vicepresident společnosti Kyndryl pro oblast digitalizace zdravotnictví. Kyndryl, největší světový poskytovatel IT služeb, se tomuto segmentu intenzivně věnuje po celém světě.

Pro shrnutí si vyjmenujme pět hlavních výhod, které sdílení zdravotní dokumentace přináší pro budoucnost zdravotnictví:

1) Zvýšení kvality péče
Rychlý přístup k informacím umožňuje zdravotním pracovníkům efektivněji sledovat anamnézy, vkládat poznámky a komunikovat s kolegy. To významně snižuje riziko lidských chyb a umožňuje pracovníkům soustředit se na kvalitní péči

2) Lepší dostupnost a zapojení pacientů
Pacienti mají snadnější přístup ke svým lékařským záznamům a mohou aktivněji spolupracovat se svými lékaři. On-line portály umožňují plánovat schůzky, žádat o léky na předpis a získávat informace.

3) Úspora nákladů
EHR umožňují zdravotnickým organizacím snížit podíl času vynaloženého na administrativu, optimalizovat využití přístrojů a pomůcek a zjednodušit účtování a vykazování péče jejím plátcům, což vede v konečném důsledku ke snížení nákladů a zvýšení efektivity.

4) Posílení kybernetické bezpečnosti a ochrany osobních údajů
EHR jsou obecně bezpečnější než papírové systémy, a to díky šifrovaným datům a přísným autentizačním protokolům.

5) Zvýšení dostupnosti systémů
Správně navržená EHR řešení umožňují bezpečně zálohovat data pacientů a urychlit obnovu při výpadcích systémů, což je pro segment zdravotnictví zásadní.

Jiří Batěk o digitalizaci zdravotnictví ve Finmag podcastu:

Na digitalizaci tlačí i sami pacienti. Benefity převažují, říká šéf Kyndrylu

Digitalizace státu je na lepší úrovni, než si většina z nás asi myslí. Tvrdí to Jiří Batěk, ředitel společnosti Kyndryl pro Českou republiku, který ve Finmag podcastu mluvil hlavně o digitalizaci zdravotnictví. „Střípky takových služeb už dnes používáme, třeba eRecept nebo eNeschopenku,“ říká IT specialista.

Digitalizace zdravotnictví v ČR

V oblasti digitální transformace českého zdravotnictví pozorujeme letos významný pokrok, především pokud jde o legislativní a přípravné kroky. Významným milníkem posledních týdnů bylo zejména uveřejnění první verze standardů elektronické zdravotní dokumentace Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Je podle vás třeba digitalizovat zdravotnictví?

Tyto standardy nyní procházejí procesem širšího odborného posouzení. Počátkem příštího roku by se měly stát závaznými předpisy pro adaptaci stávajících IT systémů u poskytovatelů zdravotních služeb. Tyto adaptace, plánované na roky 2024 a 2025, by pak měly umožnit základní celostátní interoperabilitu, tedy výměnu prvních standardních dokumentů mezi poskytovateli. 

Standardizace a adaptace systémů by měla umožnit vytváření a provoz digitálních platforem, které propojí celý sektor zdravotnictví. To má zásadní význam v kontextu výrazně fragmentovaného českého zdravotnického prostředí a jeho izolovaných informačních systémů, které dosud nebyly kompatibilní.

Česká pobočka společnosti Kyndryl proto dlouhodobě intenzivně pracuje jak na cílené diskuzi mezi legislativními a vládními institucemi, pacientskými organizacemi, poskytovateli zdravotních služeb a dodavateli IT systémů, tak i na konkrétních krocích v implementaci interoperability a služeb elektronického zdravotnictví.

Zatím to vypadá, že digitalizaci českého zdravotnictví a zavedení sdílených EHR nic zásadního nebrání.

Článek vyšel ve spolupráci se společností Kyndryl.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Kyndryl

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jiří Batěk

Jiří Batěk

Jiří Batěk je vystudovaný elektroinženýr se zkušenostmi z řady technologických firem. Přes čtyři roky působil ve vedoucích pozicích v britské pobočce společnosti Nokia, téměř deset let věnoval rozvoji... Více

Související témata

BrandInsightdigitalizacetransformacezdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo