Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na digitalizaci tlačí i sami pacienti. Benefity převažují, říká šéf Kyndrylu

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
30. 6. 2022
 18 520

Digitalizace státu je na lepší úrovni, než si většina z nás asi myslí. Tvrdí to Jiří Batěk, ředitel společnosti Kyndryl pro Českou republiku, který ve Finmag podcastu mluvil hlavně o digitalizaci zdravotnictví. „Střípky takových služeb už dnes používáme, třeba eRecept nebo eNeschopenku,“ říká IT specialista.

Na digitalizaci tlačí i sami pacienti. Benefity převažují, říká šéf Kyndrylu
Jiří Batěk, ředitel společnosti Kyndryl pro Českou republiku, ve Finmag podcastu / Zdroj: Petr Schwank

Hned na úvod rozhovoru šéf Kyndrylu možná trochu překvapí. Úroveň digitalizace státu – často tolik kritizovanou – ohodnotil známkou dva minus.

„Není to vůbec špatné. Jako Češi máme národní sport pesimismus, ale když se podíváte do Evropy, tak zjistíte, že na tom tak zle nejsme. Vedeme třeba v adopci bezkontaktních plateb,“ říká Batěk s tím, že záleží na segmentu trhu, přičemž dobře jsou na tom právě třeba finanční služby.

Poté už přichází řeč na Baťkovo „srdeční téma“, tedy digitalizaci zdravotnictví. Konkrétně na bezpečnost dat a jejich sdílení v rámci zdravotnických služeb. „Máme unikátní příležitost. Covid všem ukázal, jak důležité je nemuset někam běhat a fyzicky vyřizovat. Lidé si zvykli, že spoustu věcí lze dělat digitálně, dokonce to sami vyžadují,“ tvrdí IT specialista.

„Odborná veřejnost pochopila, že rovnováha benefit versus riziko vyznívá ve prospěch další digitalizace,“ dodává.

Počítač, který využívá data k pomoci pacientovi, může lékaři třeba naznačit, jaká je úspěšnost různých variant léčby s podobnou diagnózou.

Pacienti pro digitalizaci

Podle Baťka dnes dokonce sami pacienti tlačí na to, aby se zvýšila nabídka zdravotních služeb i jiným než „fyzickým“ způsobem. „Zdravotní služba je služba jako každá jiná. Jestliže jsme si zvykli konzumovat finanční služby digitálně a interagovat se státem, proč bychom neměli mít tu příležitost i jinde?“

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Základem všeho samozřejmě je, aby pacienti věděli, jaká klinická data o nich existují. A také kdo k nim má přístup. I za tímto účelem vznikla studie Evropské komise s názvem European Health Data Space (Evropský prostor pro zdravotní data), který definuje, kam by měl proces digitalizace zdravotnictví v evropském kontextu směřovat. Jedním z cílů Kyndrylu je i vytvoření připomínek k této studii.

Velkou příležitost při využití získaných anonymizovaných dat vidí Batěk v inteligentní tvorbě elektronických zdravotních služeb. „Je to zdravotní úkon jako každý jiný, s tím rozdílem, že jej nevykonává člověk (lékař), ale počítač, který využívá data k pomoci pacientovi. Může ušetřit čas lékaři, nebo mu naznačí, jaká je úspěšnost různých variant léčby s podobnou diagnózou různě ve světě,“ vyjmenovává výhody tohoto procesu.

Za komerční sféru se musíme vyvarovat hlavně přehnaných očekávání, protože většinou chceme všechno hned.

Bezpečnost dat

Otázka kyberbezpečnosti je obzvlášť v segmentu zdravotnictví velmi citlivá. Jaká jsou tedy rizika úniku dat? „Teoreticky hrozí únik čehokoliv,“ říká Batěk. „Je ale naší prací, aby k tomu nedošlo. Jsem optimista. Nejen v Kyndrylu, ale napříč celým IT sektorem máme fantastický tým. Nemůžeme garantovat stoprocentní úspěšnost, ale velmi vysokou ano.“

Jste pro digitalizaci českého zdravotnictví?

A čeho se tedy vyvarovat, aby se ze zmíněné známky dva minus nestala trojka, ale spíš ještě lepší známka? „Za komerční sféru se musíme vyvarovat hlavně přehnaných očekávání, protože většinou chceme všechno hned,“ říká Batěk. „Zároveň bych si přál, aby kolegové ve státní sféře měli možnost na druhou stranu stolu posadit lidi, kteří mají praktické zkušenosti. Měli by to být lidé, kteří nás budou schopni udržet na uzdě, ale zároveň nás nechají dělat naši práci.“

Do roka by podle něj mohlo vzniknout prostředí sběru a propojení dat, které jsou teď roztříštěné, následně jejich anonymizace a poskytnutí pro vývoj telemedicíny a digitálních služeb.

„Nad tím by měl vzniknout proces, který umožní uživatelům se k těm datům dostat,“ dodává Batěk s tím, že rozhodnutí, kdo bude mít do tohoto „inovačního trychtýře“ přístup, je na ministerstvu zdravotnictví a zdravotních pojišťovnách.

Co dále v podcastu uslyšíte? Jiří Batěk mluví například:

  • o službách telemedicíny
  • v čem vidí největší výzvy pro Kyndryl
  • jak hodnotí zdravotnickou startupovou scénu

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
43
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

automatizaceBrandInsightdigitalizaceinformační technologieosobní údajepodcastzdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo