Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vyházejme už psací stroje, stát se musí pohnout, říká šéf pojišťovny Simplea

Michal Hron
Michal Hron
24. 11. 2022
 10 495

Digitalizace v Česku má stále obrovské rezervy, zejména pak ve zdravotnictví. Své o tom ví i generální ředitel pojišťovny Simplea, jehož vizi snadného a rychlého pojištění nedostatečná digitalizace tak trošku brání. „Musí se to ale vzít z gruntu, vyházet psací stroje z ordinací a nařídit vše shora,“ říká v posledním díle speciální série podcastů Future is Now.

Vyházejme už psací stroje, stát se musí pohnout, říká šéf pojišťovny Simplea
Hlídat, kdo co bere za léky, by měl být základ, říká ve Finmag podcastu šéf pojišťovny Simplea / Zdroj: Pojišťovna Simplea

Pojišťovnictví patří podle Švece k segmentům trhu, které sice nejsou pro byznysový svět tak „sexy“, přesto má i na poli technologií co nabídnout. Alfou a omegou je podle něj široká automatizace procesů, o kterou se opírá i Simplea. „Asi osmdesát až devadesát procent jsme schopni vyhodnotit strojově, až ty opravdu složité případy vyžadují lidský přístup,“ uvádí.

Problémem podle něj je, že celý proces trvá stále příliš dlouho. A i když technologie pro další zrychlení procesů už existují, jejich nasazení brání současný stav zdravotnictví. „Osobně mám představu, že bych chtěl likvidovat pojistné události během pár minut. Bez změn na straně státu se k tomu ale jen těžko doberu. Stát digitalizaci potřebuje jako sůl,“ zdůrazňuje Švec hlavní limity.

S kým máte tu čest? Tváře bonusového dílu Future is Now


Sara Polak
Jan Zátorský

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers.

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU. Loni v dubnu se pro svou osvětu vědy a umělé inteligence zvláště stala hlavní tváří tištěného Finmagu.

 


Martin Švec
Simplea

Martin Švec je předseda představenstva a generální ředitel Simplea pojišťovny. U zrodu tohoto fintechového projektu je od jeho založení a jeho rozvoj vede od samého počátku. V oboru pojišťovnictví se pohybuje téměř patnáct let, na Matematicko-fyzikální fakultě ostatně vystudoval obor Finanční a pojistná matematika.

Dřív působil například v České podnikatelské pojišťovně či v pojišťovně MetLife. Je členem České společnosti aktuárů, což je profesní organizace českých pojistných matematiků. V Simplee si plní svůj životní sen a snaží se vrátit celému odvětví reputaci.


V datech, se kterými Simplea pracuje, vidí Švec hlavní přínos své firmy. Systém na jejich zpracování si navíc vyvíjeli sami, i když u podobná řešení na trhu existují. „Často jsou ale poloviční. A nám dnes data umožňují přicházet na věci, o kterých se regulérním pojišťovnám může jednom zdát.“

Zdravotní údaje jsou většinou velmi dobře zabezpečené a dostanou se k nim jen ti lidé, kteří se k nim dostat mají.

Nekompatibilní léky

„Doktoři v Česku spolu nekomunikují, nemají jeden zdroj informací. U nás se ale vše sejde a čas od času se nám stane, že vidíme kombinace léků, které se vzájemně vylučují,“ vysvětluje.

Podcast Future is Now podporují. Děkujeme!

ESET

EsetEset

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. protected.

SIMPLEA

SimpleaSimplea

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 % případů.

KIA

KiaKia

„Klientovi pak doporučujeme, ať všechno, co nám poslal, odnese svému praktikovi, ať mu medikaci upraví. Protože jestli bude takhle pokračovat, tak si organismus zlikviduje jen kvůli léčbě, která není koordinovaná. Anebo ať jde k jinému lékaři. “

Přesto jsou právě data a jejich sdílení jedním z největších psychologických bloků pro širší digitalizaci zdravotnictví. Podle Švece je to absurdní. „Zdravotní údaje jsou většinou velmi dobře zabezpečené a dostanou se k nim jen ti lidé, kteří se k nim dostat mají. Já se naopak dneska víc bojím toho, kde všude se válí moje zdravotní informace. Osobně mám větší pocit bezpečí u centrálních úložišť než když si to udržuje každý lékař samostatně.“

Liché je toto dilema podle něj především z pohledu samotného pacienta. „Co je horší? Nějaká minimální pravděpodobnost, že se ta data dostanou ven, nebo že budu léčený špatně a zlikviduje mi to zdraví na třicet let dopředu?“ pokládá řečnickou otázku.

Švec v polemice na téma moderní pojišťovnictví připouští, že už dnes existují lékaři, kteří s technologickými výdobytky umějí dobře nakládat. Problémem ale je, že každý pracuje s jiným technických vybavením, systémem. „Jsou tu lékaři, kteří využívají datové schránky, odpovídají rychle, mají svoje systémy. Ale to je ten zásadní problém: celé je to decentralizované,“ upozorňuje.

Právě proto se podle něj musí celá digitalizace zdravotnictví „vzít z gruntu“. „Implementovat digitalizaci plošně až direktivně, protože jinak se to nikdy nepovede,“ říká s tím, že v řadě ordinací dokonce přetrvává doba psacích strojů.

Svět pojišťovnictví pro mě byla jasná volba, protože se mi na tom produktu hrozně líbí lidskost a solidarita ve spojení s matematikou.

Moderní pojišťovna bez čekání

Jako zkušený člověk z pojišťovacího oboru a současně vystudovaný matematik si prý Švec v Simplea plní sen „udělat trošku jinou pojišťovnu, kde je klient opravdu na prvním místě“. „Jsem matematik tělem i duší, vystudoval jsem matfyz. A svět pojišťovnictví pro mě byla jasná volba, protože se mi na tom produktu hrozně líbí lidskost a solidarita ve spojení s matematikou, financemi.“

Jste pro digitalizaci zdravotnictví?

Na projektu pracuje už téměř šest let, a to po přímé pobídce od jednoho ze zakladatelů finanční skupiny Partners Petra Borkovce. „V životě jsou nabídky, které se neodmítají. Takže jsme si vlastně hned plácli,“ říká s tím, že pojišťovnu Simplea považuje doslova za „své dítě“.

A jak přesně by podle něj tedy moderní pojišťovna měla fungovat? „Když se klientovi něco stane, díky jeho souhlasu se to dozvíme ze zdravotního registru. Následně umíme vše vyřídit i bez jeho vědomí, protože víme, kam poslat peníze. A klientovi za minutu dvě pípne SMS notifikace z banky, že mu na účtu přistály peníze od pojišťovny. To je pro mě ta budoucnost, abychom celé plnění udělali za klienta. Proto chceme, aby se stát prostě pohnul.“

Nekončíme, co dál v podcastu zazní?

  • Jestli budeme někdy uchovávat zdravotní data v blockchainu
  • v čem a zda vůbec je problém se zabezpečením zdravotních dat
  • proč má pojišťovnictví v Česku pohnutou pověst
  • jak složité je obsáhnout v pojistné smlouvě vše a proč je důležitá lidskost
  • jak tento segment trhu zasáhl covid

Série podcastů Future is Now

Podcast Future is Now
Vojtěch Wagner/Shutterstock

Future is Now – co to vlastně znamená? Znamená to, že žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých, a zdaleka to není poprvé, kde naše inovační možnosti překročily naše evoluční limity. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu, a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? Můžeme vůbec odhadnout, jak se bude budoucnost vyvíjet? A jakou roli v tom hrají technologie? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak. Povídají si tak, jako by zrovna seděli v obýváku a tlachali o tom, co je zajímá – tak si uvařte čaj a připojte si jejich polemiky do uší.

1. díl: Ovládnou nás technologičtí obři?
2. díl: Vezmou nám roboti práci?
3. díl: Dosáhne lidstvo nesmrtelnosti?
4. díl: Jaký přínos má globalizace?
5. díl: Je naše civilizace nejvyspělejší?
6. díl: Bude nám líp v metaversu?
7. díl: Dosáhne umělá inteligence vědomí?
8. díl: Bonus: Hackeři útočí hlavně na firmy

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
85
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

automatizaceBrandInsightdigitalizaceFuture is nowpodcastpojišťovnytechnologiezdravotní pojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo