Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak přežít nástup umělé inteligence? Poučme se od koček

Vojtěch  Dobeš
Vojtěch Dobeš
12. 4. 2023
 15 101

Stroje jsou stále chytřejší a už teď se někteří obávají, že by jednou mohly být chytřejší než lidi. Otázka je, co potom s námi?

Jak přežít nástup umělé inteligence? Poučme se od koček
Chceme být jako kočky, nebo psi? Nástup umělé inteligence je třeba nepodcenit (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Ze všech domácích zvířat patří kočka k těm nejméně užitečným. Chytá sice myši a je samozřejmě hebká a zábavná, ale neuchrání vám stádo ani nesnese vejce. Přesto patřila mezi první zvířata, která se stala souputníky lidí.

Proč? Co vedlo lidi ktomu, že si vybrali zrovna tohle zvíře? Jak se stalo, že ho někteří začali dokonce uctívat?

Kočky si nás prostě ochočily, protože jsme jim připadali užiteční. Naučily se být roztomilé ještě o něco víc než divoké příbuzné.

Kočky si ochočily nás

Podle posledních výzkumů se zdá, že kočka je jediným zvířetem, které nebylo domestikováno lidmi. Naopak. Kočky si domestikovaly nás.

Nevěříte? Tak se zamyslete třeba nad takovým mňoukáním. Všimli jste si někdy, že kočky na sebe navzájem nemňoukají? Je to proto, že mňoukání vzniklo primárně pro komunikaci s lidmi. Připomíná totiž pláč malého dítěte, což nás motivuje jeho původce nakrmit, napojit, případně vzít do náruče.

Kočky si nás prostě ochočily, protože jsme jim připadali užiteční. Naučily se být roztomilé ještě o něco víc než divoké příbuzné. Naučily se vycítit naši povahu a naši náladu a chovat se tak, abychom je velebili, krmili a uctívali. Zkrátka si nás omotaly kolem prstu.

Samozřejmě, psi jsou na tom dnes podobně. Ale začalo to úplně jinak – pes byl užitečný, protože dělal, co se mu řeklo. Hlídal, lovil, pomáhal se stády. I dnes pes poslouchá příkazy. Tedy aspoň některé. Je podřízeným členem smečky.

Jak se říká ve známém vtipu, pes vidí, že ho krmíme, staráme se o něj a dáváme mu bezpečí, a myslí si, že jsme bohové. Kočka vidí, jak ji krmíme, staráme se o ni a dáváme jí bezpečné obydlí, a je jí jasné, že to ona je bůh.

G
M
T
Y
Hlasová funkce je omezena na 200 znaků
Možnosti : Historie : Zpětná vazba : Zavřít

Kočky se bez vlastního přičinění objevují i v podobě uměleckých děl. Přitom už většinou jen spí, mazlí se a jsou zábavné.

Nejsme psi

A jak to souvisí s umělou inteligencí? Jednoduše. Pokud se budeme blížit k bodu, kdy by mohla vzniknout „obecná umělá inteligence“, musíme jí někam hluboko do nitra vnuknout přesvědčení, že jsme něco jako kočky. Sice nesrovnatelně méně mocní než ona, ale zábavní, roztomilí a zasluhující veškerou péči.

Umělá inteligence
Shutterstock

Stop, brzdíme! Umělá inteligence nabrala až moc rychlý vývoj

Umělá inteligence loni vtrhla do společnosti s nebývalou razancí. Teď ale na čase zbrzdit, volají nejvýraznější tváře big-tech byznysu. Proč? Šéfredaktor Finmag.cz analyzuje v pravidelném newsletteru fenomén AI.

Jestli (nebo spíše až) někdy začnou stroje doopravdy přemýšlet, překonají nás díky své výpočetní kapacitě o řády a nejspíš udělají za neuvěřitelně krátký čas pokrok, který by nám trval eony. Lidé už nebudou na špici vědy a vývoje, nebudou těmi, kdo budou prozkoumávat okraje známého vesmíru. Na to všechno budou lepší naši umělí nástupci.

Stejně tak jsme my mnohem mocnější než kočky. Ty se ale díky nám rozšířily po celém světě a staly se jedním z nejúspěšnějších zvířat na planetě. Dokonce se bez vlastního přímého přičinění objevují na mnoha kontinentech i v podobě uměleckých děl. Přitom už většinou ani nechytají ty myši. Jen spí, mazlí se a jsou zábavné.

Pokud k nám bude mít umělá inteligence takový vztah jako my ke kočkám, pochopí, že touha po objevování a po neznámu, touha po dobrodružství a poznání, je pro nás stejně zásadní jako teplo, jídlo a bezpečí. A stejně jako my kupujeme kočkám umělé myšky a koulodráhy, necháváme je lovit provázky a laserové tečky, i ta umělá inteligence nám dá možnost „lovit“.

Možná budeme přistávat na světech už prozkoumaných a objevovat už objevené, možná se to bude z větší či menší části dít virtuálně...

Zapomeňte na pumu

Možná budeme přistávat na světech už prozkoumaných a objevovat už objevené, možná se to bude z větší či menší části dít virtuálně, možná to bude mít formu, kterou si ještě úplně nedokážeme představit. Důležité je ale jedno. Aby si o nás umělá inteligence nemyslela, že jsme psi.

Bojíte se nástupu umělé inteligence?

Přinejmenším pokud netoužíme po nějaké velkolepější a sofistikovanější obdobě aportování nebo běhání u nohy. Možná se nám teď nelíbí ani představa života domácí kočky, hrající si s myškou, čekající na konzervu a válící se páníčkovi na klíně, a představujeme si sami sebe jako pumy.

Ale ve světě s pokročilou všeobecnou umělou inteligencí tuhle volbu mít nebudeme. Půjde jen o to, jestli budeme kočka, nebo pes.

Líbilo? I tenhle text jste mohli s předstihem najít v tištěném Finmagu. Myslete na nás, až zas půjdete kolem trafiky. Nebo si nás kupte on-line.

Debata AI Heroinekoláž Heroine

Je AI příliš lidská? Přijďte na debatu Heroine Live

Přinese AI větší rovnost a spravedlivější společnost? Jak promění životy a jaké budou mít tyto změny dopady na ženy, muže, děti nebo osoby s různým znevýhodněním? Proč se říká, že umělá inteligence je až příliš lidská? V debatě, kterou pořádá časopis Heroine, se bude probírat budoucnost AI ze společenského a genderového hlediska s těmi, kteří se umělou inteligencí teoreticky i prakticky zabývají – s Dariou Hvížďalovou, Annou Vošalíkovou a Josefem Šlerkou.

Chci tam být!

Kam dál? Umělá inteligence na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
32
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vojtěch  Dobeš

Vojtěch Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru a TopGearu, do americko-kanadského TheTruthAboutCars.com a k založení vlastního magazínu Autíčkář.cz.... Více

Související témata

AIbudoucnostkomentářpokroktechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo