Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Důchodový systém nemusí přežít nápor Husákových dětí, varuje šéf asociace

Hynek Just
Hynek Just
23. 6. 2022
 36 472

Dneska může být penzijko příjemné přilepšení k důchodu, v budoucnu pro hodně lidí existenční nutnost. Ze státní penze si totiž nenakoupí, varuje Aleš Poklop, šéf Asociace penzijních společností a penzijní společnosti České spořitelny. „I proto apelujeme na všechny, aby se nespoléhali na stát.“

Důchodový systém nemusí přežít nápor Husákových dětí, varuje šéf asociace
Husákovy děti dávno dospěly od Kristových let k abrahamovinám. Brzy začnou chodit do penze. Kdo je uživí? Ilustrační foto / Zdroj: Shutterstock

Jak se vám dnes nabízí relativně konzervativní investice, jakou penzijko je?

Penzijní spoření dávno není jen konzervativní dluhopisová investice. V novém penzijku je už téměř deset let možnost využít dynamické a vyvážené fondy, které nabízejí mix akcií a dluhopisů. Je pravda, že jejich aktuální situace se s dobrým loňským rokem zatím nedá srovnat, ale volatilita kopíruje světové trhy a na ty doléhá krize. Výnosy penzijka ale pozitivně ovlivňují státní příspěvky, daňové úlevy a především to, že pracuje s dlouhodobým horizontem, případný neúspěšný rok neznamená automaticky problém.

Problém ale může být, že lidé ztratí o dlouhodobé investice zájem, když vidí, jak jim hodnota peněz mizí před očima.

Když se podíváme na celou historii obchodování na burze, prošlo více i méně úspěšnými obdobími. A úspěšné roky nad těmi, kdy se nedařilo, zásadně převažují. Z dlouhodobého hlediska jsou propady „hubených let“ výnosy úspěšných období nejen dorovnány, ale i značně překonány. A nové penzijko s akciemi světových trhů pracuje.

Aleš Poklop

Aleš PoklopZdroj: APS ČR

Od roku 1992 pracoval na mnoha pozicích v České spořitelně a jejím penzijním fondu. Od roku 2010 dělal Penzijnímu fondu České spořitelny generálního ředitele a v téže pozici zůstal i po transformaci fondu na penzijní společnost. V roce 2013 se stal i předsedou představenstva Česká spořitelna penzijní společnosti a od roku 2015 je prezidentem Asociace penzijních společností ČR.

A překonáte aspoň inflaci? S jakými výnosy jste uzavírali například loňský rok?

Loňský rok byl velmi úspěšný, dynamické fondy uzavíraly s téměř 17procentním výnosem.

Penzijní fondy většina lidí pořád vnímá jako konzervativní investici, se kterou pomáhá stát – tedy jako pravý opak investování do akcií.

Jak to tedy je s penzijkem dnes?

Nové penzijko je na akciové trhy vázané, a u jeho vyvážených a dynamických fondů jde tedy spíš o investiční produkt než spoření. Fondy mají akciovou složku, jejíž velikost záleží právě na dynamičnosti fondu. Konzervativní investice, které můžeme najít v nabídce starého i nového penzijního spoření, jsou založené na nákupu relativně bezpečných, ale méně výnosných dluhopisů.

Pořád tedy existují i „staré fondy“, které jsou vázané na státní podporu a které v sobě nemají akciovou složku. Jaká je situace u nich?

Státní podpora je stejná i u nových fondů, ty z ní ale díky vyššímu zhodnocení umějí účastníkům přinést vyšší zisk. Staré fondy investují do dluhopisů a jejich výnos tomu odpovídá. Lidé v nich zůstávají zejména kvůli garanci nezáporného výnosu, který ale dvouciferná inflace značně znehodnocuje. Proto doporučuji přejít do nového penzijka, kde je loňský výnos dynamických fondů stále vyšší než i ta dnešní 14procentní inflace.

Navrhujeme, aby se maximální příspěvek nevyplácel jako dosud jen k jedné tisícovce, ale ke dvěma, a to ve výši 25 procent.

Kolik si tedy reálně prostřednictvím investice v penzijku mohu vydělat?

V dynamickém fondu nového penzijka, tedy v doplňkovém penzijním spoření, za určitých podmínek třeba i čtyřnásobek vloženého.

Dá se to nějak převést na sumu, kterou budu měsíčně dostávat navíc jako „přilepšení“ k důchodu?

V penzi trvající průměrně 25 let budete ke starobnímu důchodu měsíčně dostávat od své penzijní společnosti dalších sedm tisíc korun.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

S jakou měsíční investicí a na jak dlouho?

Po dobu 30 let, tedy například od 30 let do 60 let věku, bude účastník v doplňkovém penzijním spoření ukládat tisíc korun měsíčně, což je poměrně rozšířená varianta – je k ní nejvyšší možný státní příspěvek 230 korun. U dynamického fondu předpokládejme průměrné zhodnocení za celý horizont až deset procent, pak bude mít účastník na penzijním účtu 2,5 milionu korun. Vlastní příspěvky byly v tomto případě 360 tisíc korun, státní příspěvky něco málo přes 80 tisíc, samotný výnos ze zhodnocení je 2,1 milionu. To jsou tedy penzijkem vydělané peníze.

A když půjdu méně dynamickou cestou?

Když si bude člověk ukládat 30 let měsíčně tisíc korun do vyváženého fondu penzijního spoření, který má většinou podobně zastoupenou akciovou i dluhopisovou složku, při předpokládaném průměrném zhodnocení pět procent naspoří přes milion. Samotný výnos z toho bude přes půl milionu. Vlastní příspěvky i tady činí 360 tisíc korun, státní příspěvky zas něco málo přes 80 tisíc. Účastník tedy to, co vložil, zhruba zdvojnásobí. Měsíčně pak bude ke starobnímu důchodu po dobu 25 let dostávat navíc téměř 3,5 tisíce korun z penzijka. To není špatný bonus.

S nadějí vyhlížím důchodovou reformu. Jestli se teď podaří, bude to pro mladší generaci záchrana, jinak se důstojné penze nedočká.

Kolik lidí má staré a kolik nové penzijko?

Víc než polovina účastníků zůstává ve starém penzijním připojištění a výrazně své úspory nezhodnocuje. Nové doplňkové penzijní spoření je na trhu jen necelých deset let, a tak se dá říct, že lidé, kteří aktuálně penzijko ukončují, byli převážně ve starých fondech. Odcházejí s naspořenými nižšími statisíci, které si mnohdy nechávají vyplácet najednou, což je oproti alespoň desetileté rentě znevýhodněno srážkovou daní.

Co s tím?

Naše asociace se snaží lidi motivovat jak k čerpání výhodné aspoň desetileté renty – což je smysl penzijka, tak k vyšším měsíčním úložkám. Důležitá je ale i součinnost státu. My nyní navrhujeme, aby se maximální příspěvek nevyplácel jako dosud jen k jedné tisícovce, ale ke dvěma, a to ve výši 25 procent. Když si lidé budou ukládat víc, vydělají si na penzi velmi solidní peníze.

Spoříte si na důchod?

Teď to tak není?

Teď je penzijko příjemný bonus k důchodu. Lidé si ho ve většině případů nechají vyplatit najednou a koupí si třeba auto, ale obávám se, že do budoucna se z penzijka stane téměř existenční nutnost. V tom smyslu, že z něj důchodci budou platit nezbytné nákupy, které by si jen s důchodem od státu nemohli dovolit. Tedy třeba potraviny nebo léky.

Má vůbec smysl spoléhat se na starobní důchod? Zanedlouho do něj půjdou silné generace a nebude, kdo by na ně vydělával.

Blíží se třicátá léta, do důchodu začne nastupovat generace Husákových dětí. Nejenže je početně silná, ale na prahu dospělosti zažila nástup svobodného podnikání a dařilo se jí vydělávat, takže odváděla nemalé sociální pojištění. Ten náraz, až těmto lidem vznikne nárok na starobní důchod, může být pro důchodový systém fatální. Už teď odchází ze státního rozpočtu pravidelně kolem 30 procent na důchody, které z odvodů ekonomicky aktivních lidí nezvládáme pokrýt. Tak to nejde dělat do nekonečna. S nadějí vyhlížím důchodovou reformu, ke které předchozí vlády nenašly odvahu. Jestli se teď podaří, bude to pro mladší generaci záchrana, v opačném případě se důstojné penze nedočká. I proto apelujeme na všechny, aby se nespoléhali na stát a odkládali si i sami na svůj penzijní účet ideálně deset procent platu.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Asociace penzijních společností ČR hlavním partnerem.

Kam dál? Důchody na Finmagu:

 

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

demografiedoplňkové penzijní spořenídůchodová reformadůchodyKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybupenzijní připojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo