Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chceme čtyřdenní pracovní týden a zvýšíme odvody OSVČ, říká Pícl z ČSSD

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
16. 9. 2021
 36 514

V pokračování našeho předvolebního dotazníku dostává slovo ČSSD. Do boje o vaši přízeň vyslala ekonomického experta strany a náměstka na MPSV Michala Pícla.

Chceme čtyřdenní pracovní týden a zvýšíme odvody OSVČ, říká Pícl z ČSSD
Michal Pícl / Zdroj: ČSSD

V roce 2017 vedl do sněmovních voleb Českou stranu sociálně demokratickou tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. A taky za ni zodpověděl náš předvolební dotazník. U voličů ale ČSSD propadla a získala jen něco málo přes sedm procent hlasů, tedy o 13 procentních bodů míň než ve volbách předchozích, po kterých byla nejsilnější tuzemskou stranou. Sociálním demokratům se nedařilo ani v následujících letech. Vstoupili do vlády s Andrejem Babišem, ale potenciální výhody toho, kdo má mediální prostor zdarma, se jim nepodařilo využít a dnes se v předvolebních průzkumech potácejí na hranici pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny.

Do našeho volebního speciálu vyslala ČSSD tentokrát mladou krev – pětatřicetiletého předsedu Národohospodářské komise ČSSD Michala Pícla, který je na pražské kandidátce na páté pozici.

Michal Pícl vstoupil do ČSSD v roce 2012 prostřednictvím obvodní organizace v Praze 4, v níž dnes působí jako místopředseda. Pracoval pro CzechInvest a ministerstvo školství. Během vlády Bohuslava Sobotky byl ředitelem odboru analýz a informací na úřadu vlády. Dnes dělá náměstka Janě Maláčové na ministerstvu práce.

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+12
+

ANO. Nejsme proti zvyšování spotřebních daní za tabák a alkohol.


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
-210
+

ANO. Chceme zákonnou úpravu, aby se minimální mzda pravidelně navyšovala na úroveň 50 procent průměrné mzdy předchozího roku nebo 60 procent mediánu mzdy.


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
-478
+

ANO. V rámci spravedlivé důchodové reformy s tímto počítáme. Přirozeným zvýšením odvodů OSVČ se následně automaticky zvýší i jejich důchod. Výchozí nastavení nového systému počítá se zvýšením výpočtového základu OSVČ z 50procentního rozdílu mezi příjmy a výdaji na 75 procent a zvýšení minimálního základu u hlavní výdělečné činnosti z 25 na 40 procent, tedy na nynější úroveň minimální mzdy.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
-327
+

ANO. Podporujeme zásadu, aby Česko směřovalo k přijetí eura ve chvíli, kdy to bude pro občany znamenat posílení jejich kupní síly a kdy bude měna stabilní.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+248
+

ANO. V rámci daňových úprav v době covidu přišly obce o část finančních prostředků. Nová vláda se musí zabývat aktualizací nastavení rozpočtového určení daní.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
-214
+

ANO. Postupně budeme zkracovat pracovní dobu. Nejpozději od ledna 2025 omezíme pracovní dobu na 35 hodin týdně, a to bez zkrácení mzdy. Cílem ČSSD je zavést nejpozději do roku 2030 čtyřdenní pracovní týden.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
-28
+

ANO. Zvážíme daň z robotů, tedy zvláštní daň z kapitálu, která bude reflektovat nahrazování profesí automatizací a roboty.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
-147
+

NE. V první řadě musí být zajištěny finanční prostředky na důchody, na dostupné a kvalitní veřejné služby pro občany. To znamená i kvalitně zaplatit státní zaměstnance, jako jsou například učitelé, hasiči, policisté, zdravotní sestry či pracovníci v sociálních službách.


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
-132
+

NE. Podpoříme rozvoj nových technologií, které budou navazovat na utlumující se automobilový průmysl, a to nejenom sítě pro elektromobily, ale zvláště vytvoříme strategii podpory vodíkových technologií.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
-85
+

ANO. Nejsme proti zaměstnávaní cizinců, a to v případě, že se nebudou podbízet levnou prací a konkurovat tak zaměstnávání českých pracovníků. Či nízkou cenou práce nebudou brzdit nebo ještě hůře tlačit mzdovou hladinu v Česku dolů.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
-95
+

ANO. (Dál svou odpověď Michal Pícl rozvádět či zdůvodňovat nechtěl.)


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporce)?

-
+127
+

ANO. Již několik let je máme v programu. Se zavedením právě projednávané digitální daně v ČR přišla právě ČSSD.


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+53
+

ANO. (Dál svou odpověď Michal Pícl rozvádět či zdůvodňovat nechtěl.)


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
+221
+

ANO. Pro nás musí být důchody především spravedlivé. Proto jsme jako jediní přišli s reálnou verzí důchodové reformy, která zavádí takzvaný základní důchod a zásluhovou složku, a systém učiníme spravedlivější. Od roku 2025 zajistíme průměrný důchod ve výši 20 tisíc korun.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+295
+

ANO. (Dál svou odpověď Michal Pícl rozvádět či zdůvodňovat nechtěl.)


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
-165
+

NE. Stát by měl motivovat k očkování proti covidu. Nemusí to však být finančně, ale prostřednictvím určitých výhod, jako například nyní přijaté dva dny volna pro očkované ve státní sféře.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
-56
+

NE. Zakotvíme ale moderní pracovní úvazek, který by nahradil pracovní dohody, eliminoval takzvaný švarcsystém a přinesl větší flexibilitu v zaměstnávání, ale zároveň zajistil sociální zabezpečení zaměstnance.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
+6
+

NE. Proč?


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
-19
+

ANO. ČSSD chce změnit daňový mix a zavést progresivní zdanění fyzických a právnických osob.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+57
+

ANO. Ministerstvo financí by se jimi mělo začít konečně také zabývat.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-47
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

ČSSDdomácí politikavolbyVolební speciál 2021
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo