Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Daňové přiznání na poslední chvíli. Vyhněte se nejčastějším chybám

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
27. 4. 2023
daně

Daňová přiznání, která se v základní lhůtě podávají do 2. května, jsou klíčovým prvkem pro správné plnění daňových povinností i u firem. Mnoho z nich ovšem stále dělá ve svých přiznáních chyby, což může mít za následek nejen vysoké pokuty, ale i ztrátu reputace. Na co si dát pozor, vysvětluje daňová poradkyně kanceláře Rödl & Partner Martina Šotníková.

Daňové přiznání na poslední chvíli. Vyhněte se nejčastějším chybám
Podle vládního návrhu by mohlo splnit podmínky pro zapojení do paušální daně až 60 tisíc drobných podnikatelů (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Některé firmy důsledné podávání daňových přiznání stále podceňují, i když to kromě vysokých pokut s sebou může přinést i ztrátu dobrého obchodního jména. „S postupující digitalizací státní správy a daňového systému jsou dnes daňové kontroly mnohem přesnější a důslednější. Rozhodně se nevyplatí spoléhat na liknavost systému,“ varuje Šotníková.

Na co si tedy dát především pozor?

Odpisy nehmotného majetku se řídí datem

Protože odpisy nehmotného majetku prošly v průběhu času mnoha proměnami, u společností, které jsou na trhu již delší dobu, disponují tyto firmy nehmotnými majetky s různými druhy odpisů. Vždy platí, že způsob odepisování nehmotného majetku se řídí datem jeho pořízení. Způsob odepisování konkrétního majetku a jeho technických zhodnocení je pak potřeba hledat v historickém znění zákona o daních z příjmů.

„V historii se opakovaly časové úseky, kdy nehmotný majetek nebyl v zákoně o daních definován a majetek se tak odpisoval podle účetnictví s úseky, kdy nehmotný majetek v zákoně o daních z příjmů definován byl a stejně tak byly definovány přesné postupy jeho odpisování,“ upozorňuje Martina Šotníková.

Oprava není technické zhodnocení

Dalším častým problémem, se kterým se poplatníci z řad právnických osob potýkají, je nesprávné rozlišení mezi opravou majetku a jeho technickým zhodnocením. „Potíž spočívá v tom, že pojem oprava v daňovém chápání má výrazně užší význam než v obecném chápání tohoto slova. Mnohé opravy, které mění podstatné technické parametry majetku, jsou z hlediska daní technickým zhodnocením,“ varuje Šotníková.

V tomto pojetí oprava znamená uvedení majetku do původního stavu při zachování funkčnosti. Technické zhodnocení naopak představuje změnu funkčnosti nebo použitelnosti majetku. Je potřeba myslet na to, že oprava je v daňovém pojetí náklad období, tedy okamžitě celá snižuje základ daně. Naproti tomu technické zhodnocení zvyšuje vstupní cenu majetku a do nákladů se tak dostane postupně až skrze odpisy.

Náklady spojené s držbou podílu jsou nedaňové

Podle zákona o daních z příjmů je potřeba vyloučit náklady související s příjmy, které jsou osvobozené nebo nejsou zahrnované do základu daně. „Znamená to mimo jiné i to, že firmy musí jako nedaňové náklady vyloučit přímé náklady spojené s držbou jakéhokoliv podílu, ať už v České republice, či zahraničí,“ radí Šotníková. V případě přijetí podílu na zisku od dceřiné společnosti je potřeba vyloučit jako nedaňové náklady i související nepřímé a režijní náklady na držbu podílu v dceřiné společnosti.

Pozor na promlčené pohledávky

Další častou chybou jsou opravné položky k pohledávkám a odpisy pohledávek. Při tvorbě daňových opravných položek k pohledávkám je nezbytné dávat si pozor, protože opravné položky je možné tvořit pouze k pohledávkám, které dosud nejsou promlčené. Pokud ve zdaňovacím období dojde k promlčení, mělo by dojít i k rozpuštění opravné položky a k odpisu pohledávky. Otázka promlčení pohledávek, zejména těch, které jsou poplatníkem vymáhány, je však právně velmi komplikovaná.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

byznysdanědigitalizacepodnikánípodnikavé česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo