Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Víc než jen půjčka

Martin Vlnas
Martin Vlnas
21. 11. 2009

„Půjčky bez potvrzení o příjmu mi pomohli a já jim za to chci moc poděkovat,“ vyznává se v sekci Vaše zkušenosti na internetových stránkách www.bezregistru.net jistý Luboš Syrový. Kdo z nás by někdy nechtěl, aby na něj dopadla taková slova chvály?

Víc než jen půjčka

To ale není od Luboše zdaleka vše. Jeho chvalozpěv pokračuje: "Kamarád mi poradil tuto stránku, tak jsem vyplnil online žádost. Za dva dny jsem se sešel s úvěrovým pracovníkem, přinesl na schůzku doklady totožnosti a podepsal smlouvy, které po mě měl již připravené. Za den mi peníze přistáli na účtu," dodává. Příběh se šťastným koncem, jak má být.

Propagační taškařice začíná do očí bijícími pravopisnými chybami. Podmínky půjčky zřejmě dojaly našeho Luboše natolik, že pro slzy štěstí a záplavu vděku zapomněl základní pravopisné poučky. Přijde vám to absurdní? Mně taky.

Mnohem spíše z toho plyne, že pravidla pravopisu jsou novodobým "lichvářům" stejně vzdálená jako pravidla slušného chování. Shodu podmětu s přísudkem by přeci měli ovládat i lidé, kteří vám půjčí 25 tisíc a za tři roky od vás vyinkasují dvojnásobek.

Uvozovky jsem u slova "lichvář" předtím použil záměrně, protože RPSN u půjček na www.bezregistru.net zdaleka nepatří mezi ty nejvyšší, které jsou na českém trhu k nalezení. Třeba ProfiCredit nabízí při půjčce 25 tisíc na tři roky RPSN 79,49 %. Ve finále tedy zaplatíte ještě o téměř 5 tisíc víc než na "bez registru".

I ProfiCredit jde na svou propagaci vpravdě od lesa. Peníze vám totiž ochotně půjčí na webu http://www.diravpenezich.cz/. Ačkoliv to tak určitě zamýšlenou nebylo, člověku jen trochu znalému pověsti mistrů proficrediťáků musejí při návštěvě webu cukat koutky. O nějaké výpomoci při zasypávání náhle vzniknuvší díry přece nemůže být řeč. Půjčka od ProfiCreditu vám mnohem spíše jednu vykope sama. Sice bez pravopisných chyb, zato pořádně hlubokou.

Zajímavou propagaci volí také nepsaný král české lichvy (tentokrát už zcela bez uvozovek) - společnost Provident, u které při půjčce 25 tisíc na 60 týdnů (delší období nenabízejí) RPSN atakuje hranici 225 (!) procentních bodů - konkrétně 224,280 %.Za půjčení na dobu jen o málo delší než rok tak u Providentu zaplatíte 45 900 korun. Tedy jen o pár tisíc méně než u předchozích dvou jmenovaných za tři roky splácení.

Z motta Providentu: "Víc než jen půjčka", které vás při návštěvě webu provází na každém kroku stejně neodbytně jako později exekutoři, mě opravdu bolí nejen oči ale i u srdce.

A nepomáhá tomu ani modrá barva, jež obvykle evokuje klid, jas, mír a oddanou spokojenost. Tentokrát se mi při pohledu na ni vybavují snad jen smutné tóny blues a povýšené jednání modré aristokratické krve.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (25)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo