Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Peníze a možnost osladit to Evropě. Začíná soutěž pro zelené firmy

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
5. 2. 2024
aktuality

Nový ročník soutěže SME EnterPRIZE určené malým a středním podnikům a startupům vyhlásila Generali Česká pojišťovna. Soutěž má podpořit takzvané „udržitelné podnikání v oblasti životního prostředí“.

Peníze a možnost osladit to Evropě. Začíná soutěž pro zelené firmy
Komu se zelení, vyhraje (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Do finále se pravidelně dostávají firmy podnikající v zemědělství a biopotravinách, recyklaci, obnovitelné energetice nebo čistých technologiích,“ říká předsedkyně poroty Helena Továrková z Nadace Veronica, která podobu soutěže a její průběh odborně zastřešuje. „Určitě budeme v porotě rádi, když letos uvidíme více zástupců z oblasti udržitelného stavebnictví nebo dopravy, snad se to letos podaří,“ dodává Továrková.

Výherci soutěže, která letos vstupuje do svého čtvrtého ročníku, obdrží peněžitou cenu a můžou postoupit na evropské finále do Bruselu, pořadatel soutěže slibuje i zviditelňovací mediální kampaň.

Firmám, které se v soutěži umístí na prvním až třetím místě, připravila pořádající Generali Česká spořitelna výhry 150 tisíc, 100 tisíc a 70 tisíc korun. „Na českém trhu jsme díky ní našli již mnoho vynikajících příkladů firem, které jasně dokazují, že udržitelnost se dá přetavit do každodenního fungování,“ tvrdí Petra Nováčková, která v pojišťovně pracuje jako manažerka udržitelnosti.

Na soutěžní kategorií startupů, dotovanou 70 tisíc korunami za první místo, dohlédá agentura CzechInvest. Podle Filipa Krůty, ředitele EcoTech Hubu společnosti CzechInvestu, se u nás investoři s rizikovým kapitálem do podpory udržitelných startupů nehrnou. „Jsme tak rádi, že jsme se jako CzechInvest mohli připojit k soutěži a být garantem startupové oblasti, protože tím podpoříme jak zelenou transformaci ekonomiky, tak inovativní podnikání,“ říká Krůta.

Novinkou letošního ročníku je v kategorii startupů 30 tisíci korun honorovaná cena vysokoškolských studentů.

Do soutěže je možné se přihlásit do 5. dubna, postup i podrobná pravidla jsou k nalezení na webu soutěže SME EnterPRIZE. Po vyhodnocení porotou složenou z odborníků z byznysové praxe budou výsledky oznámeny na začátku června.

Výsledky navazujícího mezinárodního kola soutěže, kam se národní vítězové z deseti evropských zemí můžou nominovat, budou vyhlášeny na podzim.

Z loňských vítězů na Finmagu:

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityekologieGenerali Česká pojišťovnamalé a střední firmypodnikánístartupyudržitelnost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo