Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ubytování v týpí, domku na stromě či jeskyni. Glamping zažívá v Česku boom

Radim Zelený
Radim Zelený
23. 11. 2023
BrandInsight

Mixem slov glamorous a camping vznikl fenomén, který uhranul takřka celý svět včetně Česka: Glamping. Netradiční ubytování v jeskyni, maringotce nebo třeba na stromě uprostřed lesa. Takové kempování pro milovníky přírody a komfortu zároveň.

Ubytování v týpí, domku na stromě či jeskyni. Glamping zažívá v Česku boom
Glamping v Černické oboře / Zdroj: GlampingCZ

Touha po zážitcích a chuť objevovat nepoznané. Moderní glamping se vyvinul během několika posledních desetiletí. Ačkoliv se původně jednalo pouze o luxusní stanování v přírodě, dnes toto označení zahrnuje různé formy ubytování od komfortně zařízených stanů, týpí, posedů, maringotek, hausbotů, srubů, domků ve stromech, tiny housů, průhledných kopulí až po architektonicky zajímavé chaty, rozhledny, jeskyně nebo hájenky.

Nejstarší nálezy podobné dnešním glampům se přitom datují už do 10 000 let př. n. l. Tehdy to bylo především jednoduché týpí, jehož hlavní předností bylo snadné složení, ideální pro tehdejší kočovný způsob života. Zhruba v 6. století př. n. l. se pak objevují první jurty.

Zlomovým obdobím pro rozvoj glampingu ovšem bylo až 20. století. Žhavou novinkou se staly výlety do luxusních stanů na safari v Africe, kam za lovem divoké zvěře cestovali bohatí Američané a Britové. Jelikož nechtěli přijít o komfort domova, stany byly vybaveny vším včetně postele, nábytku, elektrických generátorů, vany nebo bedny se šampaňským.

Od té doby popularita luxusního kempování stále stoupá. V roce 2016 bylo dokonce slovo glamping oficiálně přidáno do Oxfordského slovníku angličtiny.

Zdroj: GlampingCZ

Kopule na Císařské louce

Znovuzrození

Podle U.K. Glamping Association lze tento rozmach přisoudit finanční krizi v devadesátých letech dvacátého století. Tehdejší situace zamezila výjezdům na dovolenou do zahraničí, a tak lidé začali hledat nové způsoby relaxace s nízkými náklady a maximálními zážitky. Nejinak tomu bylo v době covidové pandemie, kdy lidé potřebovali uniknout z městského shonu a strávit čas v přírodě.

Promo

Portál GlampingCZ

Místo, kde se potkávají zájemci o glamping, provozuje čtvrtým rokem agentura BPR-Bohemia public relation. V příštím roce plánuje spustit nový web s možností on-line rezervace glampingového ubytování, pronájmu glampingových stanů či pořádání exkluzivních glampingových událostí.

Glamping nemá hranice, je ideálním řešením pro samotáře, páry i rodiny. Je možné ho provozovat u lesa, vody, moře, na louce, vinici, zahradě, v oboře či na ostrově.


V Česku se dostal do popředí zájmu během uplynulých pěti let, kdy strmě vzrostla jak poptávka zákazníků, tak výstavba nových ubytování. Na základě informací portálu GlampingCZ.cz je aktuálně k dispozici kolem 300 glampingových míst.

Rostoucí popularita přitahuje také stále více investorů. Vznikají nová místa, ty stávající se modernizují a rozšiřují, což vede k čím dál větší konkurenci na trhu. Zároveň to pro zákazníka znamená větší výběr, lepší ceny a služby.

Šetrné spojení s přírodou

Jedním z hlavních faktorů, který současný trh s glampingem ovlivňuje, je rostoucí důraz na udržitelnost a ekologii. Mnoho provozovatelů se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí, a to využitím obnovitelných zdrojů energie, šetřením vody a podporou odpovědného cestovního ruchu. To pozitivně oslovuje ekologicky zaměřené hosty, kteří hledají spojení s přírodou bez negativního dopadu na ni.

Oblasti s nedotčenou přírodou, historickými památkami a aktivitami v okolí se stávají žádoucími. Nezáleží ovšem pouze na regionu, ale rovněž na příběhu, vybavení či doplňkových službách. Mezi nejoblíbenější destinace patří Jižní Čechy, Krkonoše nebo Moravský kras.

Nový stavební zákon ovlivní i glampingový trh

V květnu byla schválena novela nového stavebního zákona. Nový zákon začne platit pro takzvané vyhrazené stavby (dálnice, dráhy nebo přehrady) 1. ledna 2024, pro ostatní nabude účinnosti od 1. července 2024. Cílem je zefektivnění a zrychlení řízení, méně administrace a běhání po úřadech. Tento zákon se dotkne také glampingového trhu v ČR. Konkrétně má dojít k:

  • Zjednodušení v oblasti povolování záměrů.
  • Upravení lhůt pro vydání povolení.
  • Digitalizaci stavebního řízení.
  • Možnosti dodatečného povolení černé stavby, pokud vyhoví zákonným požadavkům a jejichž další existence neohrozí zákonem chráněné veřejné zájmy.
  • U vyjmenovaných drobných staveb nebude vyžadováno povolení.
  • Jednoduché stavby bude možné při splnění zákonných požadavků provádět svépomocí.
  • Stavba do 55 m² zastavěné plochy a do 4 m výšky nebude za určitých podmínek vyžadovat posouzení stavebním úřadem.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je BPR

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

BrandInsightbyznyscestováníinvesticepodnikánístavební zákonubytováníudržitelnost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo