Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Křišťálová koule Pavla Jégla 2024: Příští rok bude pekelně horký, drahý a trumpovský

Pavel Jégl
Pavel Jégl
26. 12. 2023
 44 983

Hospodářské oživení přijde pomalu a váhavě, umělá inteligence předvede další rychlý vzestup, do Bílého domu se vrátí rozzlobený Donald Trump a člověk se znovu přiblíží Měsíci. Z křišťálové koule to vyčetl hlavní komentátor Finmag.cz Pavel Jégl.

Křišťálová koule Pavla Jégla 2024: Příští rok bude pekelně horký, drahý a trumpovský
Co se stane v roce 2024? Z křišťálové koule to pro vás zjistil Pavel Jégl. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Tak jako v minulých letech, i letos jsme na přelomu roku vytáhli ze starého harampádí křišťálovou kouli, pečlivě ji očistili vodou s octem a za úplňku nabili energií z Luny. Nakonec jsme za měsíčního svitu nahlédli do roku 2024.

Z toho, co se v kouli ukázalo, jsme pro vás připravili následující předpovědi pro příští rok. Tady jsou:

Ekonomika bude mít zpoždění

Do Česka se vrátí hospodářské oživení. Nebude to však žádná erupce ekonomické aktivity. V první polovině roku bude ekonomika ještě paběrkovat. Růst bude přicházet až v létě – pomalu a váhavě.

Česko ekonomika
Shutterstock

Česko jako finanční velmoc? Proč tohle spojení nemusí být sci-fi

Na co by se měla česká ekonomika zaměřit? Může se z Česka někdy stát finanční centrum, jak se to povedlo třeba Maltě? Přečtěte si komentář Pavla Kohouta.

Některé firmy bude v rozletu pořád brzdit nedostatek pracovníků. Kromě toho se firmy počátkem roku budou potýkat s opožděnými a prodraženými dodávkami součástek z Asie. Na vině budou Húsiové, jurodiví bojovníci v sandálech, kteří dokážou odpalovat střely s plochou dráhou letu. Na měsíce vyženou trajekty z Rudého moře, tedy i ze Suezu, a přinutí je obeplouvat mys Dobré naděje.

V křišťálové kouli nebyly v české kotlině vidět žádné velké investice. Také jsme v ní nezaznamenali výrazné škrtání dotací. Zato se v ní nebývale často stříhaly pásky a otevíraly nové dálniční úseky, kterých přibude přes 100 kilometrů.

Ani to však neodvrátí debakl vládních stran v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Ceny přestanou pádit, ale porostou

Po letech pádivé inflace dorazí do české kotliny klidnější období. Inflace „spadne z útesu“. Dvouprocentního cíle však nedosáhne, bude se blížit třem procentům.

Vývoj inflace v Česku

Potraviny v lednu zlevní, avšak tak nevýrazně, že si toho ani nepovšimnete. Nižší DPH i nižší výrobní ceny v zemědělství do nich zpracovatelé a prodejci téměř nezahrnou. Zlevnění navíc potrvá jen několik málo měsíců, stoupající poptávka začne brzy tlačit ceny nahoru.

Také ceny energií se budou držet vysoko. Skončí vládní zastropování a mnohým domácnostem vyprší zafixované ceny z předchozího období. Zlevnění elektřiny vyrobené v elektrárnách nevyrovná nárůst poplatků za jejich distribuci a za poplatky z obnovitelných zdrojů. Leckdo se tak ocitne nad dosud zastropovanými cenami.

Výjimkou v čím dál dražším světě budou příští rok ceny automobilů. Po letech jich bude na trhu opět přebytek, což pošle ceny dolů. Zato poroste cena benzinu a nafty. Příčinou bude globální hospodářské oživení a politika ropného kartelu OPEC, který bude škrtit kohouty.

Trump se vrátí, rozzlobený a zlý

Více než polovina obyvatel planety žije v zemích, kde se v roce 2024 uskuteční celostátní volby, což je patrně poprvé v dějinách lidstva. Bude snad příští rok triumfem demokracie?

Kdo vyhraje prezidentské volby v USA?

Pohled do koule ukázal, že nejdůležitější soutěž – volby amerického prezidenta – vyhraje v listopadu 2024 Donald Trump, který uznává pouze ty volby, které sám vyhraje. Počátkem roku 2025 se nasupený a prahnoucí po pomstě vrátí do Bílého domu.

V rozhádané Evropě vyvolá Trumpův návrat obavy o světový řád, který z našeho pohledu stojí a padá s Amerikou. Trump se nezměnil, dá se proto očekávat, že bude hrozit Evropě cly a zpochybňovat americké angažmá v NATO. Jeho volební vítězství dodá vítr do plachet režimu Vladimira Putina, kterého Rusové v březnu na další šest potvrdí v Kremlu.

Ve stejné době Izrael ukončí vojenské operace v Pásmu Gazy, byt v něm ještě určitý čas ponechá několik vojenských jednotek. Zato na Ukrajině válka neskončí. Rusové v ní převezmou iniciativu, budou postupovat. Na jejich straně bude převaha ve výzbroji i munici, kterou bude chrlit jejich válečný průmysl a kterou jim budou dodávat spřátelené režimy, zejména Severní Korea. Dodávky z Evropy budou dál zoufale váznout.

Země bude ještě žhavější

Rok 2023 vstoupí do dějin Země jako nejteplejší v historii měření. Globální teplota bude o 1,43 stupně Celsia vyšší než v době před průmyslovou revolucí, která odstartovala masivní spalování fosilu.

Že by si matička Země dala pauzu a příští rok v oteplování polevila? Naopak. Pohled do koule naznačuje, že rok 2024 v historických záznamech překoná ten letošní.

Příčinou bude klimatický jev El Niňo, který se projevuje ohříváním hladiny moře a silně se projeví na počátku roku. A také ohromná nálož hlavního skleníkového plynu oxidu uhličitého, která visí ve vzduchu. Z letošních analýz vyplývá, že je nejvyšší za posledních 14 milionů let!

Umělá inteligence nakopne firmy k ziskům

Příští rok uvidíme rychlý vzestup umělé inteligence. Začne být fakt inteligentní. Kupředu ji požene prestižní souboj mezi ChatGPT od OpenAI a Gemini od Googlu. Dočkáme se jejích nových a pokročilejších verzí.

Tato technologie bude rychle pronikat do firem a těm, které jí dokážou využít, pomůže optimalizovat výrobu i marketing, zpracovat objednávky, jejich finanční vypořádání a poprodejní podporu. Firmy s ní budou produktivnější a ziskovější.

Umělá inteligence výrazně pronikne do mnoha oborů, mimo jiné do biochemie a medicíny.

Dokáže třeba prověřit miliardy chemických sloučenin a najít mezi nimi antibiotika schopná zabíjet různé typy bakterií, které se vůči existujícím antibiotikům staly odolné.

Člověk znovu u Měsíce

Poprvé od sedmdesátých let minulého století NASA vyšle lidstvo loď s posádkou k jinému vesmírnému tělesu. V listopadu příštího roku na palubě lodi NASA Orion proletí kolem Měsíce tři muži a jedna žena. Otevřou tak cestu následné misi, při níž by už na přírodní družici Země měli přistát lidé – po více než padesáti letech.

Dosud poslední zástupci našeho druhu – Harrison Schmidt a Eugene Cernan – chodili po Měsíci v prosinci 1972. Od té doby jsme pouze kroužili kolem rodné hroudy jako na řetízkovém kolotoči a do vzdálenějších končin vesmíru vysílali automatické sondy. Takže je nejvyšší čas vypravit se o kus dál.

Tím se naše předpovědi uzavírají. Zdají se vám příliš chmurné? Může to být tím, že jsme pohlédli do budoucnosti křišťálovou koulí, ne růžovými brýlemi. Pokud se však ohlédnete zpátky, zjistíte, že příští rok by mohl být lepší než některé z těch nedávných.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

ekonomikakomentářkřišťálová koulevláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo