Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Šedý zákal postihne každého z nás. Když jde o oči, prevence je základ, říká lékař

Lucie  Weissová
Lucie Weissová
25. 12. 2023
 68 166
BrandInsight

„Šedý zákal je součástí fyziologického procesu stárnutí, zabránit mu nejde a dříve či později postihne každého z nás,“ říká Vadim Fridman, oftalmolog z Canadian Medical. A klade důraz na preventivní prohlídky, které mohou kvalitu vidění prodloužit i odhalit závažná onemocnění.

Šedý zákal postihne každého z nás. Když jde o oči, prevence je základ, říká lékař
Zdroj: Canadian Medical

Je vůbec možné, aby měl člověk celoživotně dobrý zrak?

Bohužel ne. Kolem 45. roku se zpravidla rozvíjí takzvaná vetchozrakost, což je fyziologický proces, v němž naše vlastní čočka není schopna zaostřit do blízka, a většina pacientů pak musí sáhnout po brýlích na blízko. Existují i další oční onemocnění zhoršující vidění, například šedý zákal a degenerace sítnice, které mohou být vrozené, ale objevují se i s přibývajícími roky. Zhoršené vidění ovšem může souviset i s neurologickými chorobami, jako je cévní mozková příhoda. V současné době bohužel evidujeme také narůst diabetiků a s tím i oční komplikace.

Vadim Fridman

Canadian Medical

Je vedoucím lékařem specializace oftalmologie v Canadian Medical. Působí také jako oftalmolog a oční chirurg ve Fakultní nemocnici Bulovka a v očním centru Lensi. Pracoval rovněž jako oční konzultant onkologického týmu v řadě nemocnic a účastnil se mezinárodních studií Destiny, Genmab a MERSANA. Je držitelem mezinárodní zkoušky USMLE, MCCEE, FEBO a certifikátu GCP.

Dokáže nějaké cvičení zlepšit kondici očí?

Žádné cvičení bohužel zrak nezlepší ani nezabrání nošení brýlí. Při určitých formách šilhání může pomoci ortoptické cvičení.

Mnoho faktorů, které ohrožují náš zrak, evidentně ovlivnit nelze, co ale můžeme dělat pro to, abychom oči zatěžovali méně?

Stejně jako v obecné medicíně i v očním lékařství platí, že je důležité dodržovat zdravou životosprávu, sportovat, nekouřit a hlavně chodit na pravidelné preventivní prohlídky, a to nejen zraku. Zraková zátěž jako taková, tedy čtení, počítač, mobil nebo tablet, nebezpečná není, jak se mnoho lidí domnívá.

Prevenci myslíte pro všechny, nebo hlavně pro lidi například s pozitivní rodinnou anamnézou?

Jelikož existuje široké spektrum očních chorob, které se mohou vyskytovat jak v mladším, tak ve starším věku, a ne vždy je rodinná anamnéza známa, tak by měl prevenci absolvovat každý. U očního vyšetření lze odhalit i závažný zdravotní stav.

Mohl byste být konkrétní?

Zmínil bych svého pacienta, u něhož jsme při prevenci zaznamenali výpad v zorném poli. Byl odeslán na neurologii, kde mu diagnostikovali nezhoubný nádor mozku. Samozřejmě je důležité pamatovat i na dětské vady, u nichž je včasná diagnóza pro úspěšnou terapii klíčová.

Co se během prevence zjišťuje?

Na preventivní prohlídce zpravidla vyšetřujeme oční tlak, refrakci, zrakovou ostrost do dálky i blízka. Provádí se vyšetření Amslerovou mřížkou, vyšetření předního segmentu oka, zorného pole a očního pozadí v rozkapání. U nás na klinice všem pacientům děláme i OCT, které nám pomáhá odhalit glaukom, respektive zelený zákal, degenerace sítnice a další choroby sítnice a vitreoretinálního rozhraní. Během prohlídky se může přijít také na šedý zákal.

Zmiňujete zelený a šedý zákal. V čem se liší?

Šedý zákal je zakalení čočky, které vede k poklesu zraku, snížení jasnosti a čirosti obrazu a občas i ke změně dioptrií. Je však řešitelný běžnou operací, během níž se pomocí ultrazvukové sondy zkapalňuje čočka a místo ní se implantuje umělá čočka. Výkon zabere kolem 15 minut a zraková rekonvalescence ve většině případů trvá jen den.

Zelený zákal neboli glaukom je dle definice chronické progresivní onemocnění zrakového nervu, při němž dochází k úbytku nervových vláken a doprovází ho charakteristický výpadek zorného pole. V pokročilém stavu nastává zúžení zorného pole, v terminální fázi ztráta vidění. Ačkoliv je nemoc léčitelná, klíčová je včasná diagnostika a léčba, která obsahuje kapky na snížení očního tlaku a zvýšení odtoku komorové vody přes trámčinu; případně laserovou léčbu, jež cílí na trámčinu a zvyšuje odtok. Pokud je terapie nedostačující, přichází na řadu chirurgické řešení, například v podobě stentu.

Milan Hrubý
Canadian Medical

Nezdravým životním stylem se řítíme do záhuby, investice do prevence se vyplatí

V éře informačních a komunikačních technologií se v hospodářsky vyspělých zemích dramaticky mění způsob života, s nímž se populace nezvládá vyrovnat. Stoupá počet duševních poruch, které podle principu psychosomatiky způsobují onemocnění těla. Výsledek? Epidemie chronických chorob.

Lze propuknutí těchto chorob nějak zabránit?

Glaukom je multifaktoriální onemocnění, má tedy více než jednu příčinu a není možné ho příliš ovlivnit. Může být i následkem jiných očních onemocnění, anatomické struktury a poměru v oku. Dalšími faktory jsou rasa, etnické skupiny nebo vrozené genetické vady, které mohou vést k výskytu zeleného zákalu i v mladším věku. Vyskytuje se dokonce i vrozený glaukom. Proto jediným způsobem, jak mu předejít, je prevence, včasná diagnóza a terapie.

Šedý zákal je součástí fyziologického procesu stárnutí, zabránit mu nejde a dříve či později postihne každého z nás.

Jaká další onemocnění jsou spjata s vyšším věkem?

U starších pacientů se setkáváme především se zmíněným šedým či zeleným zákalem, věkem podmíněnou makulární degenerací, diabetickou retinopatií a často cévním onemocněním sítnice.

Makulární degenerace je nejčastější příčinou praktické nevidomosti seniorů. Čím se vyznačuje a dá se léčit?

Věkem podmíněná makulární degenerace má dvě formy – suchou a vlhkou. U suché formy se objevují typické nažloutlé usazeniny pod sítnicí (drúzy). V průběhu nemoci dochází ke změnám ve vrstvě pigmentových buněk, které jsou klíčové pro fotoreceptory, jež po poškození pigmentových buněk umírají také. Příznakem bývá metamorfopsie, tedy zakřivení obrazu a rozmazané vidění. V terminálním stádiu dochází k atrofii žluté skvrny sítnice. Léčí se hlavně zdravým životním stylem, kdy se doporučuje především nekouřit, a užíváním preparátů s luteinem a omega 3. Důležité jsou pravidelné kontroly a vyšetření OCT, jelikož tento typ může přejít na vážnější vlhkou formu.

U vlhké formy pak dochází k prosakování tekutiny z patologických, nově vytvořených cév v cévnatce pod sítnici. K hlavním příznakům onemocnění patří pokles centrální zrakové ostrosti, metamorfopsie a centrální skotom, což je centrální výpad zorného pole. Léčí se nitroočními injekcemi s obsahem anti-VEGF preparátů do sklivce, jejichž účelem je zabránit tvorbě nově vytvořených cév. Pokud tato forma není léčena včas, dochází k zajizvení žluté skvrny a tím ztrátě centrální zrakové ostrosti.

Výskyt makulární degenerace obou forem se zvyšuje s přibývajícím věkem pacientů. Důvodů propuknutí nemoci je více, ale důležitou roli hraje genetika, proto je klíčové zajímat se o oční choroby v rodině a chodit na prevence.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Canadian Medical

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
21
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lucie  Weissová

Lucie Weissová

Vystudovala angličtinu a češtinu na Pedagogické fakultě UK. Na mediálních studiích FSV to dotáhla skoro do finále. Začínala jako copywriter a editor v marketingu, nyní si rozšiřuje obzory ve vydavatelství... Více

Související témata

BrandInsightmedicínazdravízdravotní péčezdravotnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo