Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nezaplatili jste zbytečně silniční daň? Stát má na účtu přes 600 milionů

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
31. 10. 2023
daně

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 635 milionů, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa proto podnikatele upozorňuje, aby si zkontrolovali stav svých daňových účtů a případně zažádali o vrácení přeplatku či o jeho převedení na jinou daň.

Nezaplatili jste zbytečně silniční daň? Stát má na účtu přes 600 milionů
Zdroj: Shutterstock

Od roku 2022 byla u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun silniční daň zrušena. Vláda tak učinila v rámci balíčku, kterým se snažila bojovat proti vysokým cenám pohonných hmot.

Ke zrušení došlo až v průběhu roku 2022, ale zpětně, takže změny platí už od začátku roku 2022. Novela zákona zároveň zrušila zálohy u všech poplatníků silniční daně.

„Významná část přeplatků na silniční dani vznikla úhradou záloh na tuto daň u osobních vozidel po 1. lednu 2022, ačkoliv byla tato povinnost již zrušena. Přeplatky mohou být jednoduše vráceny do 30 dnů od doručení krátké žádosti podané na váš finanční úřad," říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

A rovnou radí: „Pokud si nejste jisti, jestli máte přeplatek na silniční dani, doporučujeme informaci ověřit přihlášením do vaší daňové informační schránky na portálu Moje daně. Samotnou žádost o vrácení pak můžete snadno vyplnit ve webové aplikaci a doručit na váš finanční úřad datovou schránkou.“

Před rokem, kdy finanční správa na vysoké přeplatky poprvé upozornila, přesahovaly 1,5 miliardy korun.

„Informaci o existenci přeplatku na silniční dani můžete kromě portálu Moje daně zjistit také u místně příslušného finančního úřadu. Pokud vám přeplatek vznikl, doporučujeme požádat finanční úřad o jeho použití na úhradu jiné daně nebo o jeho vrácení. On-line žádost o vrácení přeplatku naleznete na internetových stránkách finanční správy,“ dodává Hornochová.

Pokud si poplatník o přeplatek sám nepožádá, nebo jej finanční úřad nepoužije na úhradu nedoplatku na jiné dani, stává se přeplatek po šesti letech od svého vzniku příjmem státu.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikatelský servis na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

balíčekdanědopravafinanční správafinanční úřadpodnikáníPodnikavé Českosilniční daňzálohy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo