Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Musíte se otáčet, jinak jdete z kola ven. Jak se podniká v Monaku

Štěpánka Strouhalová
Štěpánka Strouhalová
19. 7. 2023
 14 502

Eldorádo vysokých sázek, rychlosti a života v přepychu zůstává pro mnohé synonymem daňového ráje a luxusu. Život zdejších podnikatelů ale nemusí být nutně jen zábavný. Většina z nich tvrdě pracuje. A na Čechy se tu nikdo nedívá s předsudky jako v sousední Francii. Přinášíme vám ochutnávku reportážního textu z Monaka, který najdete v aktuálním tištěném Finmagu.

Musíte se otáčet, jinak jdete z kola ven. Jak se podniká v Monaku
Multimilionářem je v Monaku každý, kdo si koupí byt, byť jen garsonku. (ilustrační foto) / Zdroj: Monaco Tourism

Za všechno může kasino. V polovině 19. století nechal kníže Karel III. vystavět slavný hazardní podnik, který záhy přinesl tolik zisku, že na konci století generoval většinu příjmů do státní pokladny. Výnosy byly dostatečné na to, aby mohly být uvolněny některé daně pro místní občany.

Tak začala finanční síla území, které na počest geniálního knížecího nápadu bylo pojmenováno Monte Carlo. (Dnes je to jedna ze čtyř částí Monackého knížectví.)

Nezdolné perpetuum mobile, dotované silnou finanční energií, živí nenasytnou touhu po růstu u a na dvou kilometrech čtverečních neustále posouvá své limity. Vítězí nad mořem, pevninou i nebem. Neztrácí ani centimetr půdy, buduje město ve městě, kongresové sály v podzemí a bujné zahrady na nádvoří hotelů a střechách rezidencí. Monackou zelení prorůstá les stavebních jeřábů a krajina knížectví se ze dne na den mění.

Máme tu všechny výhody života metropole, ale přitom intimní až vesnický pocit, že se všichni známe.

Koncept spokojenosti

Suverénní městský stát má nesporně mnoho výhod. Hlavně svou polohu, odkud je téměř všude blízko přes letiště v Nice, jehož je knížectví akcionářem. Je domovem lidí nejméně 139 národností, což představuje neobvyklou rozmanitost a toleranci se silným smyslem pro komunitu. Proto se tu líbí taky řadě Čechů a Slováků, na které se nikdo nedívá s předsudky jako občas v sousední Francii.

Dalším lákadlem je středozemské mikroklima chráněné Přímořskými Alpami, které tomuto území propůjčují podnebí teplejší než v okolí. A kdybyste na světě hledali bezpečné místo pro život, těžko byste našli mnoho lépe strážených útočišť.

Knížectví je jako pod lupou sofistikovaného kamerového systému policie, která je obyvatelům i návštěvníkům k ruce na každém kroku. Mnozí rezidenti považují bezpečnost za jednu z největších výhod zdejšího života. Patří mezi ně i Hedvika Kollerová, exmanželka bývalého fotbalového reprezentanta Jana Kollera, která tu žije už 12 let.

„Myslím, že Monako je jedno z mála míst na světě, kde se lidé cítí opravdu bezpečně. Máme tu všechny výhody života metropole, ale přitom intimní až vesnický pocit, že se všichni známe. Chováte-li se slušně, policisté s vámi jednají jako s vlastní rodinou. Když třeba moje dcera někde zapomene platební kartu, policie mi ji donese osobně až domů,“ vysvětluje Kollerová.

Bezpečnost si pochvaluje i kancléřka monackého Honorárního konzulátu Irena Železníková: „Nedávno kamarádka ztratila brýle. Zašli jsme na polici, tam koukli na kamery a brýle vypátrali zapomenuté na lavičce.“ Obě Češky vyzdvihují taky vysokou úroveň zdejších veřejných služeb, zejména zdravotnictví a vzdělávání.

MareterraMonaco Tourism

Právě rostoucí projekt Mareterra vzniká za použití průkopnických a udržitelných stavebních technik. Za několik let by měl být vnímán jako přirozené rozšíření Monaka.

„Děti to mají o poznání náročnější, ale když vyjdou ze školy, mají dvě maturity – francouzskou a mezinárodní, se kterými mají dveře otevřené na kteroukoliv univerzitu na světě,“ dodává Kollerová.

A když chce někdo v Monaku podnikat? Malý stát se sice zvenčí může zdát jako jedna nablýskaná a nekončící show nad ruletou, ale ve skutečnosti život zdejších podnikatelů nemusí být zrovna závratný „glamour“. Většina z nich tvrdě pracuje, a tedy vydělává pěkné peníze. A občas si taky ukousne trochu monacké výjimečnosti v podobě zdejších hvězdných eventů, restaurací a maličkého místa na slunci, když se na nějaké prestižní akci otřou o rameno prince Alberta II. Každodenní realita je ale bez pozlátek.

„V podnikání obecně záleží na tom, jak je člověk pracovitý, a v Monaku to platí dvojnásob. Já osobně pracuji 12 hodin denně a mám přitom čtyřleté dítě,“ říká majitelka agentury J & T Concierge Monaco Eva Klejmová, která si pochvaluje skvělé podmínky při péči o děti. „Do školky mohou děti na celý den, od rána až do večera, mají tu nádherná hřiště a zahrady. Pro děti je to tady ráj.“

Monako je podle ní privilegované místo. „Když zde chcete žít, musíte jeho pravidla akceptovat a otáčet se, anebo musíte z kola ven. Je to svobodná volba,“ říká rezolutně.

Žádost o založení firmy musí schválit vláda, což vůbec není jisté, protože Monako je malé a přísně si hlídá jednotlivé oblasti byznysu.

Jak získat trvalý pobyt

V zemi s nejbohatšími obyvateli v přepočtu na hlavu, z nichž necelých sedm z deseti jsou dolaroví milionáři, patří nemovitosti nepřekvapivě mezi nejdražší na světě. Podle zprávy poradenské realitní společnosti Knight Frank z roku 2021 koupíte v Monaku za milion dolarů pouze 14,6 metru čtverečního rezidenčního prostoru. Pro srovnání, třeba v Londýně pořídíte za stejnou sumu 30,6 metru čtverečního.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Jinými slovy – multimilionářem je tu každý, kdo si koupí byt, byť jen garsonku. Protože to je podmínka, abyste se mohli usadit v knížectví na déle než tři měsíce. Tedy pokud nepatříte k vyvoleným téměř deseti tisícům monackých občanů (z celkového počtu 39 tisíc obyvatel). Nejenže ceny nemovitostí jsou astronomické, ale aby si tu zájemci mohli pronajmout nebo koupit nemovitost, musí si nejdříve otevřít konto v bance registrované v Monaku.

Další česká rezidentka, která zde žije už čtvrt století, si prošla podobným procesem jako ostatní, když chtěla získat trvalý pobyt.

„Minimální limit na bankovním kontě si určuje banka s ohledem na nařízení státu. V některých případech se dnes suma může pohybovat až kolem dvou milionů eur. A od toho se vše odvíjí. Na základě dokladů, k nimž patří i doklad o bezúhonnosti (výpis z rejstříku trestů), vám úřady udělí pobytovou kartu na rok. Tento proces je potřeba podstoupit třikrát. Poté získáte pobyt na tři roky a nakonec, po deseti letech, vytouženou desetiletou rezidentskou kartu,“ říká Češka, která si nepřála zveřejnit jméno.

„Mnoho lidí si myslí, že na všechno tu musíte mít právníka. Já jsem si ale vše vybavovala sama, i když to nebylo jednoduché,“ říká Eva Klejmová, která podniká v Monaku v oblasti cestovního ruchu už deset let. „Žádost o založení firmy musí schválit vláda, což vůbec není jisté, protože Monako je malé a přísně si hlídá jednotlivé oblasti byznysu. Některé živnosti jsou velmi limitované a jiné už vůbec nejde založit. V okamžiku, kdy vám podnikání schválí, musíte požádat o kartu rezidenta, bez níž podnikat nemůžete,“ vysvětluje neúprosný monacký řád.

Dnes je tu velice transparentní prostředí a noví investoři se zde usazují díky ekonomické stabilitě a kvalitě života.

Střední třída multimilionářů

Stát se zde rezidentem má rozhodně své výhody díky monackému režimu nulové daně z příjmu i nulové daně z majetku. Profesionální prostředí pro podnikání s nízkým daňovým prahem je taky hlavní důvod, proč se ve skutečnosti mnozí v Monaku usadí.

Lákalo by vás žít v Monaku?

„V Monaku má smysl žít kvůli daním, jen pokud jste opravdu bohatí,“ říká ředitel investiční firmy Thierry Carlot, který žije v sousedním francouzském Mentonu. „Pro nás ostatní to není, protože je tam přehnaně vysoký nájem a my, Francouzi, tady navíc nemáme ani žádné fiskální výhody. Knížectví je tedy pro nás atraktivní z obecné perspektivy zdraví, rodiny a pohody. Ale nikdy se tu na druhou stranu neusadí ti extrémně bohatí, jako třeba Bill Gates nebo Jeff Bezos, kteří mají tolik prostředků, že mohou žít ve své zemi. Monako je spíš území střední třídy multimilionářů,“ vysvětluje s úsměvem Carlot.

„Je to prestižní místo, protože slavné sportovní akce jako tenisový turnaj Rolex Monte-Carlo Masters, Velká cena F1 či Yacht Show přitahují zvučná jména. Ovšem knížectví už není to co před třiceti lety, kdy sem bohaté evropské rodiny přicházely uložit peníze do bezpečí. Dnes je tu velice transparentní prostředí a noví investoři se zde usazují díky ekonomické stabilitě a kvalitě života,“ dodává finančník.

(…)

Chcete se dozvědět, jak nastartovat vlastní byznys v Monaku? Zbytek článku včetně zajímavých statistik najdete v aktuálním vydání tištěného magazínu Finmag.

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
20
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Štěpánka Strouhalová

Štěpánka Strouhalová

Novinářka a publicistka, která žije od roku 2012 na Francouzské riviéře v Antibes. Píše o cestování, společnosti, ekonomice a životním stylu pro řadu českých médií, současně pracuje i pro místní média.... Více

Související témata

byznysčasopisdanědaňový rájFinmagMonakopodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo