Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zavřete jim fabriku a ještě vás pozvou na pivo. Tohle je leadership, říká Jeřábek

Michal Hron
Michal Hron
8. 6. 2023
 11 536

Transparentnost, respekt, naslouchání a konzistentnost slov a činů. To jsou podle Milana Jeřábka, muže mnoha zkušeností s vedením lidí, dnes působícího ve společnosti Vafo Group, nejdůležitější vlastnosti pravého lídra. Jak z jakéhokoli týmu dostat to nejlepší a získat u svých podřízených přirozený respekt, prozrazuje v podcastu mentoringového programu DoToho!

Zavřete jim fabriku a ještě vás pozvou na pivo. Tohle je leadership, říká Jeřábek
Moderátor, mentor a majitel agentury CzechPromotion a eshopu Bikero.cz Jan Coufal (vlevo) a Milan Jeřábek, Chain Director ve společnosti Vafo Group v podcastu mentoringového programu DoToho! / Zdroj: DoToho!

„Ledership je vlastně stvoření podmínek, aby se organizace, týmy nebo jednotlivci a jejich schopnosti mohly rozvíjet tak, aby – jak já říkám – ‚to jelo samo‘," vysvětluje Jeřábek hned na úvod hlavní cíl takzvaného leadershipu (česky vůdcovství). Smyslem takového manažerského přístupu ve je tedy nadchnout lidi pro společnou vizi a jít jim příkladem, aby vás pak přirozeně následovali.

„Lídr má pak za úkol vybrat ty správné lidi, dát jim cíl a směřování a samozřejmě to i nějakým způsobem kontrolovat. To gró ale stále je, aby ta organizace víceméně fungovala sama,“ doplňuje hlavní definici vůdcovství Jeřábek, který dnes působí na pozici Chain Director ve Vafo Group českého podnikatele a miliardáře Pavla Boušky.

V roli vůdce je tak podle něj potřeba potlačit své ego, dát do ní určitou míru vizionářství a zároveň pokory, aby byl člověk schopný dát svým lidem prostor. „Takový přístup se pak dá uplatnit na všechny situace, ať je to organizační změna, akvizice nového byznysu…,“ říká.

„Strašně důležité ale je se ujistit, že na tento přístup k řízení máte typově správné lidi, a že jim dáváte všechny možnosti, aby to dělali dobře. To znamená dát jim informace i jasné mantinely, kde můžou rozhodovat.“

Nemůžete ty lidi jen tak vypustit a říct ‚dělejte si, co chcete‘ – to je nezodpovědnost, ne budování autonomie.

Direktivní způsob řízení? Má své místo…

Důležité podle Jeřábka také je, aby v tom lídr nenechal své lidi samotné. A přidává vlastní zkušenost ze své profesní kariéry, která začínala u dělníka v pivovaru, přes směnového mistra, vrchního sládka až k supply chain pozici v pivovarech Staropramen a Molson Coors. Před nástupem do Vafo Group byl i součástí vedení nadnárodní společnosti Danone v Česku, Polsku a Japonsku.

DoToho! by Opero

Mentoringový program DoToho! pomáhá malým a středním podnikům posouvat jejich byznys vpřed. Je otevřen pro všechny podnikatele a podnikatelky, kteří chtějí růst a řeší, jakým směrem se vydat a na koho se obrátit.
 
V projektu se spojují přední tuzemští podnikatelé, manažeři a další experti, kteří předávají své zkušenosti a znalosti malým a středním firmám. Individuální propojení podnikatele (účastníka) a mentora umožňuje řešení konkrétních problémů a má reálné dopady na fungování podniku. 
 
Součástí programu jsou konzultace s experty, praktické workshopy na byznysová témata a pravidelné networkingy v rámci vytvořené komunity. Díky nim získávají účastníci nové kontakty a obchodní příležitosti.
 
Program už úspěšně absolvovaly stovky firem z celé ČR a z různých oborů. 
 
Projekt funguje díky podpoře partnerů: Mastercard Strive™ Česko, Google, Česká spořitelna, PRE, AMSP a Finmag. A díky stovkám mentorů a expertů, kteří účastníkům věnují svůj čas a zkušenosti pro bono.
 
Více informacií: www.dotoho.pro

„Velkou chybu jsme udělali, když jsme dělali autonomní týmy v Polsku. Vybrali jsme si ty nejlepší lidi, měli jsme assessment centrum (komplexní forma náboru, pozn. red.),, ale do konce jsme se nepřesvědčili, že to ti lidi opravdu chtějí dělat,“ říká s tím, že z patnácti vybraných teamleaderů nakonec tři pohořeli. „Jakkoli byli skvělí, ukázalo se, že řízení lidí je pro ně jen nutný zlo.“

Správný lídr přesto nemůže dát lidem úplnou svobodu. „Zas nemůžete ty lidi jen tak vypustit a říct ‚dělejte si, co chcete‘ – to je nezodpovědnost, ne budování autonomie.“

Přesto podle Jeřábka má na jistých pozicích své místo i direktivní styl řízení. „Je to o nastavení organizace – jak to ten šéf a majitel chce dělat. Direktivní řízení bych tedy šmahem neodsuzoval, je to otázka situace. Důležité ale je, aby to bylo všem v té dané organizaci jasné – všichni musí vědět, že náš šéf rozhoduje direktivně…,“ říká.

Dlouhodobě je ale podle něj tenhle styl neudržitelný. „A zvlášť není atraktivní pro schopné lidi na všech úrovních – to je prostě otráví. Lidi si dnes mohou vybírat,“ poukazuje mimo jiné na mladší ročníky, které ke svému životu přistupují zcela jinak než starší generace. Například vyžadují, aby jim jejich šéf byl spíš parťákem, nebo nechtějí v práci trávit většinu života.

„Když jste šéf, který má takové kolegy (typicky z generace Z, pozn. red.) na starosti, je důležité jim vytvořit jakousi atmosféru vzájemné důvěry. Pak vám tu práci odvedou. Důležité ale je nesnažit se je předělat: já když jsem zvyklý vstávat v šest a být v práci v sedm, a oni jdou do kavárny a jsou v práci v půl deváté – pokud se tedy nebavíme třeba o výrobní lince – tak jim tu možnost zkrátka dám, pokud ji mám. Oni vám to pak stokrát vrátí – mají nebývalé znalosti i přehled,“ říká Jeřábek

„Naší povinností jako lídrů je těchto vlastností využít. Nikdo jiný to za toho šéfa neudělá. Jeho role je, aby ten člověk uspěl.“

Pravidla leadershipu fungují všude. Člověk jen musí mít vysokou dávku sociální a emocionální inteligence, aby to používal správně.

Leadership funguje všude

Část dnešního podcastu se dotkla i pojmenování odlišností v jednotlivých zemích, kde Milan Jeřábek profesně působil. Vedle Česka mezi ně patří i Polsko, Maďarsko či poměrně exotické Japonsko. „Ať už je to Polsko, kde jsem působil v hornickém Slezsku a částečně i ve Varšavě, což jsou dva úplně odlišné světy, nebo Maďarsko, kde jsem měl na starost uzavření výrobního závodu, tak ty kultury jsou opravdu hodně jiné,“ uznává Jeřábek.

Co je vám bližší?

Co ho ale prý překvapilo, je fakt, že základní elementy leadershipu jsou stoprocentně přenositelné. „A fungují všude. Akorát člověk musí mít vysokou dávku sociální a emocionální inteligence, aby to používal správně,“ vypichuje Jeřábek a přidává příklad z Polska, kde ho nejdřív brali jako „Pepíka-Čecháčka s pivním pupkem“. Postupem času se mu to ale podařilo zvrátit.

„Transparentnost komunikace až na hranu možného, jasná očekávání a jasné cíle, konzistentnost slov a činu a pokora, respektive respekt a naslouchání. Když tyhle čtyři elementy člověk použije a je si vědom, v jaké kultuře se nachází, tak z devadesáti procent uspěje,“ říká s tím, že i v onom maďarském závodě, který uzavíral, ho dělníci nakonec pozvali na pivo. „Korporátního ‚zavírače‘!“ vypichuje sílu správně aplikovaného leadershipu.

Co v podcastu dále zazní?

  • Proč nenávidí přístup typu „teď ukaž, co v tobě je“
  • Jako zkušenosti si přivezl z Japonska a čím jsou Japonci typičtí?
  • Jak důležité je v leadershipu naslouchat
  • V jak úzkém kontaktu by měl být šéf se svými lidmi?
  • Kdy by měl člověk začít delegovat zodpovědnosti

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysdotoho!HRmentoringpersonalistikapodcastpodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo