Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Firmy bojují s vysokými náklady. Jak situaci řešit?

PR článek
PR článek
23. 1. 2023

Jak zvládnout nárůst nákladů kvůli zdražování materiálů a vyšším cenám elektřiny, energií a plynu? Firmy v celé Evropě se připravují na recesi, která pravděpodobně sníží také poptávku a množství zakázek.

Firmy bojují s vysokými náklady. Jak situaci řešit?
Zdroj: Zdroj: Roger

Rostoucí inflace vytváří tlak na zvyšování mezd v průměru mezi 4 a 10 procenty. To se nejvýrazněji projevuje v automobilkách, energetických firmách nebo IT. Firmy jsou v nepříjemné situaci. Potřebují si udržet zaměstnance, ale přitom jim klesá poptávka a zdražují energie.

Především ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví rostou ceny materiálů, meziproduktů i služeb. Odvětví logistiky dlouhodobě bojuje s rostoucími cenami pohonných hmot a energeticky náročná odvětví často musí vyšší výrobní náklady řešit zastavováním výroby nebo propouštěním.

Jaká jsou možná východiska, kterými lze přes navyšování vstupních nákladů zajistit dostatečnou likviditu a ziskovost firmy?

Vyšší koncové ceny

Jednou z možností je zvýšení koncové ceny pro odběratele a zákazníky. Pokud firma nabízí ojedinělé služby či specifický produkt a nenachází se ve vysoce konkurenčním prostředí, může si dovolit navýšit koncové ceny a pokrýt tak zvýšené vstupní náklady.

Čerpání vlastních zdrojů – rezerva

Krátkodobou pomoc může zajistit také pokrytí nákladů z vlastních zdrojů. Pokud má podnik dostatečnou rezervu, je lepší ji investovat do inovací, které do budoucna zefektivní fungování a zároveň sníží náklady. 

Externí financování

Hledat pomoc u bankovních institucí je zcela běžná praxe všech podnikatelů. Bohužel ale skončilo období, kdy pro podniky bylo extrémně jednoduché sehnat levné provozní financování. Tradiční podnikatelské úvěry a kontokorenty jsou kvůli vysokým sazbám ČNB drahé i hůře dostupné. Banky se na přicházející recesi připravují zpřísňováním podmínek pro financování. V neposlední řadě stále platí pravidlo, že společnost musí mít za sebou určitou historii, pokud žádá o větší částky.

Zvýšené náklady na mzdách nebo energiích je nutné platit na měsíční bázi. Průměrná splatnost faktur se ale pohybuje v průměru okolo 54 dnů. Kvůli rostoucím nákladům se nyní mohou dostat do nepřívětivé situace také firmy, které doposud neměly žádný problém.

Alternativní zdroje financování

Řešením mohou být alternativní zdroje financování ve formě fintechů, které se soustředí na inovace ve finančních technologiích. Už jen z toho principu jsou většinou jejich produkty uživatelsky přívětivější než v případě tradičních finančních institucí.

Mezi české inovativní fintechy patří například Platební instituce Roger, která dokáže chytře zkrátit dlouhé splatnosti vašich faktur na 3 dny. Velkou výhodou oproti tradičním způsobům financování je velmi snadná obsluha. Na webu či v aplikaci si společnost může zajistit dostatek peněz na účtu online bez složitého vyplňování dokumentů. Rychle si tak zajistí dostatek peněz pro pokrytí všech nezbytných nákladů.

Je potřeba dlouhodobější strategie

Zkrácení splatnosti faktur je rychlé a efektivní řešení, ale už méně dlouhodobé. Služba Roger Platba je rychlá pomoc pro období nadcházejících měsíců, v delším časovém horizontu je však potřeba najít i jiné podpůrné řešení.

Dle odborníků nás čeká nelehké období, na které budou nejlépe připraveny společnosti, které dříve investovaly do technických inovací a zajistily si tak snížení vstupních nákladů. V nejlepším případě se během roku nebo dvou ceny vstupů zase sníží, případně budou podniky v konečném důsledku nuceny zvýšit koncové ceny pro zákazníky či odběratele.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Související témata

BrandVoicefinancefinancováníkrizepodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo