Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

„Dosáhneme na hvězdy i díky mecenášům.“ Česká filharmonie vděčí za rozvoj i firmám

Jitka Šorfová
Jitka Šorfová
3. 4. 2024
BrandInsight

Česká filharmonie by se ráda zařadila vedle Berlínských a Vídeňských filharmoniků mezi nejlepší orchestry Evropy. Pomoci jí k tomu má spolupráce s nejzářivějšími hvězdami světových pódií. Nebylo by to ale možné bez podpory soukromých dárců a partnerů.

„Dosáhneme na hvězdy i díky mecenášům.“ Česká filharmonie vděčí za rozvoj i firmám
Zdroj: Česká filharmonie

„Jsem nesmírně ráda, že žijeme v zemi, kde stát chápe význam kultury pro společnost. Bez státních peněz bychom nemohli existovat,“ říká Dagmar Caspe, výkonná ředitelka Nadace pro rozvoj České filharmonie a vedoucí oddělení péče o partnery a dárce našeho prvního orchestru. Dodává, že stát hradí provozní náklady filharmonie. Dotace od Ministerstva kultury činí zhruba čtvrt miliardy, koncerty, turné a další činnosti, jako pronájem a reklama, vynesly v roce 2022 kolem sto padesáti milionů korun. „Chceme-li se ale rozvíjet, musíme hledat i jiné zdroje.“

S příchodem současného obchodního ředitele České filharmonie Michala Medka (funkci zastává od roku 2013) se rozvíjel sponzoring a spolupráce především s tradičními partnery jako Škoda Auto a Česká spořitelna. Chyběly ale personální kapacity, tým, který by se komunikaci s dárci a získávání nových partnerství věnoval systematicky. Až v roce 2021 padlo rozhodnutí, že je potřeba vybudovat fundraisingový tým.

Korporátní partneři i soukromí dárci

Nově vzniklý tým se inspiroval v zemích, kde mecenášství funguje dlouhodobě a je prestižní záležitostí, jako jsou třeba USA či Velká Británie. Vznikla strategie rozvoje činnosti orchestru i strategie získávání nových zdrojů. „V roce 2022 se generálním partnerem České filharmonie stala společnost ČEZ a při představování nové sezony jsme mohli ohlásit, že naším globálním partnerem je PPF,“ přiblížil vývoj sponzoringu této instituce její obchodní ředitel Michal Medek na podzim roku 2023.

Dagmar Caspe

Zdroj: Česká filharmonie

Pracovala v oblasti mediálního managementu (The Prague Post), uměleckého managementu (Azyzah Entertainment, Cimrman English Theatre), organizace konferencí (Forum 2000, Keynote) a má zkušenosti z neziskového sektoru. Do České filharmonie přišla v roce 2021 na pozici vedoucí oddělení péče o partnery a dárce a po vzniku Nadace pro rozvoj České filharmonie se stala její výkonnou ředitelkou.

Vedle sponzoringu Česká filharmonie rozvíjí i privátní dárcovství. „Před sedmi lety jsme založili mecenášský klub pro dárce, který dnes nazýváme Dynamický klub. Vznikl díky Tomu Schreckerovi, příteli dirigenta Jiřího Bělohlávka. Jako jedno z Wintonových dětí se dostal za druhé světové války do Velké Británie, kde poznal anglosaskou tradici dárcovství v oblasti kultury. Po návratu do Česka se rozhodl tyto myšlenky šířit a svým příkladem motivovat k filantropii další milovníky umění,“ vzpomíná Medek.

Členové Dynamického klubu jsou součástí všeho, co Česká filharmonie dělá. Dostávají možnost nahlédnout do zákulisí orchestru, setkávat se s členy filharmonického týmu, s hudebníky, ale i spolu navzájem. Mohou se zúčastnit zkoušky orchestru, ale třeba se i s Českou filharmonií vydat na turné.

Bez nadšenců ani financí by to nešlo

Dalším důležitým krokem je vznik Nadace pro rozvoj České filharmonie. V srpnu 2023 ji společně založili milovníci hudby a přátelé České filharmonie Hana Dvořáková, Jiří Hašek a Pavel Kysilka. „Jedním z motivů pro vznik nadace je snaha vytvořit trvalý, stabilní a významný pilíř financování ze soukromých filantropických zdrojů tak, jak je to běžné u úspěšných filharmonických orchestrů ve světě,“ vysvětlují její zakladatelé.

Všichni členové správní i dozorčí rady pracují pro nadaci bez nároku na odměnu a jsou mezi nimi kapacity ve svých oborech. Předsedkyní správní rady nadace je Magdalena Souček, bývalá vedoucí partnerka společnosti EY v ČR a členka správních rad několika českých a zahraničních společností.

Česká filharmonie má také roli ambasadora české kultury v zahraničí. V tomto ohledu má nedozírný význam angažmá nového hlavního hostujícího dirigenta sira Simona Rattlea. „To, že se nám podařilo podepsat smlouvu s nejvýznamnějším dirigentem dnešní doby, je skoro neuvěřitelné. Je to výsledkem dlouhodobé práce orchestru i realizačního týmu. Zároveň to vypovídá o kvalitách a potenciálu České filharmonie a otevírá nám dveře k dalším významným umělcům a koncertním domům po celém světě,“ říká ředitelka nadace Dagmar Caspe.

Pokud dirigent, jakým je Simon Rattle, přijme post u nějakého orchestru, je to podle ní jasný signál, že hudební těleso patří ke světové špičce. Snadněji se pak domlouvá hostování v prestižních koncertních sálech, což je jedním z důležitých měřítek kvality orchestru. Dalšími jsou dirigenti a sólisti, kteří si pečlivě vybírají, s kterým orchestrem vystoupí. Když Česká filharmonie před lety usilovala o návrat do Carnegie Hall, podařilo se to jen díky jménu Jiřího Bělohlávka. A díky renomé Semjona Byčkova se v Carnegie Hall letos uskuteční koncerty dokonce tři a k tomu ještě speciální koncert Pražského filharmonického sboru.

Partnerem pro Českou filharmonii ve světě je společnost PPF. „Oslovila nás i nová ambice rozvoje mezinárodní umělecké činnosti České filharmonie na světových pódiích a prestižních festivalech, ve spojení s nejlepšími hudebními umělci a pořadateli. Je to odvážná, dlouhodobá vize, která ke svému úspěchu potřebuje nejen obrovské nasazení, úsilí a umělecké mistrovství, ale také zásadní a kontinuální podporu a finanční investice. Z veřejných zdrojů i ze strany sponzorů a patronů,“ řekla Jana Tomas Sedláčková, ředitelka neziskových projektů PPF.

Je třeba myslet i na nejmenší hudebníky

Vedle koncertní a nahrávací činnosti je důležitým posláním České filharmonie také její vzdělávací a výchovná činnost. Nejde jen o koncerty určené pro školy nebo rodiny s dětmi. Vzdělávání směřuje také na mladé umělce – studenty HAMU a konzervatoří, ale i na žáky ZUŠ.

Významná je spolupráce s Českou studentskou filharmonií, kterou si pod patronát vzala společnost ČEZ. „Málokdo ví, že pod Českou filharmonii spadají hned dvě velká hudební tělesa. Činnost studentského orchestru plného talentovaných hudebníků by bez podpory ČEZu vůbec nebyla možná. Potřebují umělecké vedení, management. Mají možnost spolupracovat i s těmi největšími zahraničními hvězdami, což může velmi ovlivnit jejich budoucí kariéru,“ vysvětluje Dagmar Caspe. „V posledních letech se daří zařazovat vystoupení České studentské filharmonie i mezi abonentní koncerty.“

Díky podpoře ČEZu tak rostou noví umělci a možná budoucí členové orchestru, což pomáhá udržovat kontinuitu. Nezapomíná se ani na nejmenší hudebníky. „Společnost Progresus podporuje společný projekt orchestru žáků ZUŠ a hráčů České filharmonie. Tuto možnost mají děti ze všech krajů republiky a je to pro ně nezapomenutelný zážitek.“

Aby se orchestr a partneři naladili na stejnou notu, je potřeba dobrá a trvalá komunikace. „Pro nás je podstatné, aby spolupráce fungovala dlouhodobě. Mým úkolem je být tak trochu tlumočníkem. Vysvětlovat záměry filharmonie, představovat její strategii a naopak s partnery probírat jejich kreativní nápady,“ vysvětluje Caspe.

Pro mnoho ze sponzorů a partnerů je ctí podporovat národní „rodinné stříbro“, a tak vedle sebe stojí firmy, které si mohou v některých oblastech konkurovat, ale ve filantropii tady táhnou za jeden provaz, což dokazují například Česká spořitelna či J&T Banka. Všichni chápou, že kultura je hodnotou sama o sobě a že je potřeba ji podporovat a rozvíjet.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Česká filharmonie

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jitka Šorfová

Jitka Šorfová

Vystudovala hospodářskou politiku a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Profesionální tanečnice a choreografka (například StarDance 2010 a 2013). Vedle psaní především vyučuje tanec děti i dospělé. Více

Související témata

BrandInsightdotacefilantropiefinancovánífiremní kulturafundraisinghudbahudební průmyslKulturakvalitasponzoringuměnívzdělávání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo