Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Udržitelnost není nic nového, prosazoval ji už Aristotelés

Petra Nová
Petra Nová
24. 3. 2023

Pokud chceme zachovat Zemi pro další generace alespoň takovou, jakou ji známe dnes, je třeba zapomenout na lineární model spotřeby a přejít k oběhové ekonomice. Že je takové podnikání možné, ukazují finalisté soutěže SME EnterPRIZE.

Udržitelnost není nic nového, prosazoval ji už Aristotelés
Zdroj: Nina Bočková

Udržitelnost není nový buzzword. Balancování ohledně spravedlnosti při rozdělování a využívání zdrojů zrcadlí už filozofické základy západní civilizace, vycházející z biblického a helénského učení, včetně Aristotelovy částečné spravedlnosti chápané ve vztahu k zisku.

Ta má dvě části – spravedlnost rozdílecí (distributivní) a opravnou. Obě jsou řízeny úměrou. Rozdílecí úměrou geometrickou, neboť kromě hodnoty směňovaného předmětu se dívá i na hodnotu směňujících subjektů; opravná pak aritmetickou, neboť od hodnoty směňujících odhlíží

Už ve starověku se odmítalo okamžité uspokojení a bezohledné vyčerpání zdrojů a prosazovala se myšlenka organizované udržitelnosti.

Čtvrtí nejhorší

Postupný nárůst životní úrovně a zvýšení počtu obyvatel přinesly zvýšení poptávky po zdrojích a surovinách. Zásoby kritických surovin jsou omezené a jejich dostupnost je vázána na naleziště a distribuční kanály. Těžba, distribuce a využívání surovin mají zásadní dopad na životní prostředí.

Kdo je Nina Bočková

Na začátku své profesní dráhy působila v korporátní sféře, další kariéru spojila s rodinným podnikám v oblasti spotřebního průmyslu a služeb. Po získání doktorátu v oboru ekonomika podniku se věnuje vedle účetního poradenství také akademické práci. Na VŠE v Praze se soustředí na výzkum v oblasti ESG a SME. Působí jako porotkyně soutěže SME EnterPRIZE.

Například Česko má sice na svědomí jen 0,3 procenta světových emisí skleníkových plynů, v přepočtu na obyvatele je ale jejich čtvrtým největším producentem v Evropské unii. Naše relativní emise jsou o 43 procent vyšší, než je průměr EU. Jednou z možností, jak snížit spotřebu neobnovitelných zdrojů, je přechod k oběhové ekonomice.

Cirkulární ekonomika je model spotřeby a výroby, který zahrnuje recyklaci, sdílení, opětovné použití, opravy, leasing a renovaci stávajících materiálů a výrobků co nejdéle. Představuje odklon od lineárního ekonomického modelu, který je založen na modelu „vzít–vyrobit–spotřebovat–vyhodit“. Tento model se spoléhal na velké množství snadno dostupných levných materiálů, energie a energetických zdrojů.

Nejen zisk

Generali Česká pojišťovna v rámci soutěže SME EnterPRIZE už několik let oceňuje firmy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti. Firmy, které se v roce 2022 umístily v top 10, implementovaly principy oběhové ekonomiky do svého podnikání většinou ještě před rokem 2014.

Tehdy EU přijala legislativní opatření a představila svou vizi oběhového hospodářství. V roce 2020 spustila akční plán pro nové oběhové hospodářství, který „ukazuje cestu ke klimaticky neutrální, konkurenceschopné ekonomice se silnějšími spotřebiteli“.

Dnes, v době energetické krize, tyto podniky využívají naplno své fotovoltaické a solární zdroje energie k úspornému provozu, čističky odpadních vod pro opakované používání stále se zdražující vody. Investice do moderních technologií snížily energetickou náročnost jejich provozů a ušetřily jim tak řadu nákladů.

I letos bude Generali Česká pojišťovna vybírat podniky, které svojí misí na podnikatelském poli generují zisk a benefity stakeholderům, ale zároveň pomáhají zachovávat Zemi pro další generace.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

cirkulární ekonomikaekologieESGfirmykomentářPodnikavé Českoudržitelnost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo