Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překonat akciové indexy? Máme na to páku, říká portfolio manažer

Petra Nová
Petra Nová
20. 9. 2023
 19 822

Investiční nástroje, které kopírují vývoj burzovních indexů a snižují tak rizika spojená s jednotlivými tituly, jsou čím dál rozšířenější. Jde cílit ale ještě výš, tvrdí jednatel investiční skupiny K&L Rock Group Erik Kmeť. Se svým fondem se chce dostat na roční výnos 15 procent a víc.

Překonat akciové indexy? Máme na to páku, říká portfolio manažer
Zdroj: K&L Rock Group

Erik Kmeť se na kapitálových a finančních trzích pohybuje přes deset let a aktiva jeho skupiny K&L Rock Group v současné době přesahují 420 milionů korun. Začátkem letošního roku spustila skupina fond K&L Rock Drawdown Hedge Fund.

„Cílem fondu je překonat průměrný výsledek akciového trhu, který činí 10,7 procenta. A to prostřednictvím páky, která je stanovena maximálně na dvouapůlnásobek,“ říká Kmeť.

Sázkou na konkrétní akcie je statisticky velmi obtížné překonat zhodnocení, který přináší index složený z celého portfolia akcií.

Jak vnímáte současnou situaci na akciových trzích, cítíte po růstových osmi měsících letošního roku nějakou nervozitu?

Náš pohled na trhy je jednoduchý. Ať už se na nich děje cokoliv, měli bychom být schopni generovat nějaké výsledky. Když začaly centrální banky zvyšovat úrokové sazby, bylo zřejmé, že přichází těžší období. Letos západní akciové trhy poměrně slušně rostou. Loni však byly v poklesu, index S&P 500 ztratil během celého roku 19,6 procenta.

Přemýšlel jsem, jak tento cyklický vývoj využít. Z historických dat je vidět, že na akciovém trhu čas od času hluboké propady přicházejí. Za posledních 18 let byl meziroční pokles S&P 500 z nejvyšší úrovně k té nejnižší, což se ve finanční angličtině označuje termínem drawdown, v průměru takřka kolem 17 procent. Všechny propady však byly v minulosti vždy dorovnané a nakonec překonané.

Na poslední rekordní hodnotu z konce roku 2021 se však nejznámější americký index zatím nedostal.

Ještě ne, ale je velmi pravděpodobné, že historické maximum překonáme. Věříme v dlouhodobý růst ekonomiky, realit, trhů, který je historicky doložený. Jde hlavně o vytvoření strategie, kde bude riziko co nejmenší. Investoři mají na výběr z celé řady investičních instrumentů, které kopírují velké akciové indexy.

My jsme ale chtěli vytvořit fond, který přinese něco navíc. A to nejde jinak než s využitím páky, tedy půjčených peněz. Od stock-pickingu, tedy výběru konkrétních akcií, jsem upustil asi před dvěma roky. Sázkou na konkrétní akcie je statisticky velmi obtížné překonat zhodnocení, který přináší index složený z celého portfolia akcií. Raději budu věnovat svůj čas tradingu, než podrobnému studování analýz a zpráv, abych vybral ten správný akciový titul a sázel na jeho dlouhodobé zhodnocování.

Erik Kmeť

Zdroj: K&L Rock Group

Jednatel a spoluzakladatel investiční skupiny K&L Rock Group. Skupina působí v oblastech realitního developmentu, akciových trhů a dlouhodobých investic a její aktiva přesahují 420 milionů korun. Kmeť zahájil praxi v oboru jako investiční makléř a postupně se propracoval na manažerskou pozici. Na kapitálových a finančních trzích pohybuje přes deset let.

Jak jste tedy s využitím páky ladili strategii nového fondu, který nese název K&L Rock Drawdown Hedge Fund? 

Začali jsme obchodovat na začátku letošního roku, zatím pouze s našimi penězi. Cílem fondu je překonat průměrný výsledek akciového trhu, který činí 10,7 procenta. A to prostřednictvím páky, která je stanovena maximálně na dvouapůlnásobek. Ale při vyšší volatilitě ji budeme mít méně.

V riziku – neboli u propadů – se chceme pohybovat na úrovni propadu indexu, nebo méně. Přidaná hodnota ale vzniká díky zmiňované páce právě při růstu indexu. Obchodujeme na denní bázi a investujeme do akciových derivátů, jako jsou futures, ETF, indexy či opce. S fondem cílíme na roční výnos 15 procent a víc.

Cílem fondu je překonat průměrný výsledek akciového trhu, který činí 10,7 procenta. A to prostřednictvím páky.

Fond je určen pro kvalifikované investory. S jakým investičním horizontem musejí počítat?

Distribuce bude probíhat prostřednictvím investičních certifikátů, to jsou cenné papíry, u kterých je možné použít tříletý časový test pro osvobození od daně z příjmu při jejich prodeji. Investiční horizont je stanoven na čtyři roky. Fond chceme spustit pro investory v nejbližší době, do příštího roku bychom v něm chtěli mít 20 milionů dolarů, tedy zhruba 450 milionů korun.

Fondy
Shutterstock

Padající realitní fondy očima expertů. Co se děje a je čas utéct?

Výnosy z nemovitostí v prvním pololetí letošního roku klesly. Proč tomu tak je a je snad důvod k úprku? V pravidelné anketě Očima expertů jsme se ptali portfolio manažerů i nezávislých analytiků.

V našem prvním fondu jsme propojili reality s tradingem, ten bude fungovat dál. Nově vznikající fond už nechává reality stranou a soustředí se pouze na trading. V tomto směru chceme také restrukturalizovat celý K&L Rock, více oddělíme tradingovou část od realit. Mělo by to být mnohem transparentnější i pro investory. Na podzim také otevřeme novou dluhopisovou emisi v objemu 300 milionů korun, která bude stejně jako ta předchozí určena na naše developerské projekty.

Svůj první developerský projekt jste rozjeli ve Světlé nad Sázavou. Jak jste daleko a jak se vám daří v době drahých hypoték byty prodávat?

Jdeme podle harmonogramu, hrubá stavba našeho bytového domu Rezidence Na Bradle 1 by měla být dokončena do konce roku. Přes zimu se budou dělat interiéry a rozvodné sítě. Klientům bychom to nejraději předávali “pod stromeček” na Vánoce 2024, ale bude to spíše až během následujícího jara. Zájem se postupně zvyšuje s tím, jak stavba roste.

Lidé řeší každou korunu a banky jim nejdou moc naproti. Vidíme, že lidé chtějí stále bydlet ve vlastním, jen přemýšlí, zda do toho vstoupit už teď. Určitě by se jim lépe rozhodovalo, kdyby věděli, že měsíční splátka bude 15 tisíc korun, a ne 25 tisíc. Stejně jako akciové trhy, tak i ceny nemovitostí dlouhodobě porostou. Možná lidé na začátku kvůli drahé hypotéce trochu přeplatí, ale tu počáteční zvýšenou splátku si budou moci najít třeba v nárůstu ceny nemovitosti. Čekáme, že do konce roku by mohla být většina bytů prodaná.

A chystáte i další projekty?

Hned vedle jsme koupili pozemek s výměrou 12 tisíc m2. Ve třech bytovkách by tam mělo vyrůst zhruba sto bytů. Je to v úplných začátcích, v projektové fázi. Je nutné říci, že s městem Světlá nad Sázavou máme dobré vztahy, proto tam chceme pokračovat. Všechny povolovací procesy ve městě probíhají hladce a předvídatelně.

Podle vývoje trhu budeme stavět ve dvou nebo třech fázích. Začít stavět bychom mohli někdy na začátku roku 2025. A postupně rozjíždíme i jeden projekt v Ústeckém kraji, konkrétně v Chomutově, kde jsme koupili pozemek 10 tisíc m2. Jsou tam teď skladové prostory, ale okolo je rezidenční zástavba. Chceme tam stavět byty, případně i s nějakými komerčními prostory. Máme výhodu, že nejsme velký korporát. Dokážeme to postavit v malém počtu lidí, levněji, v lokalitách, kde by se prodejní ceny od velkých developerů nepotkaly s místní poptávkou.

Čeští investoři o investicích vědí víc, jsou na ně připravenější. Slováci jsou mnohdy velmi impulzivní.

Jsou vaši klienti spíše investoři nebo lidé, kteří si byty koupí pro vlastní bydlení?

Dává to smysl pro mladé lidi, kteří zůstanou v místě a neodejdou jinam. Obecně mezi nimi převládá trend odcházet do velkých měst. Ale velká část z nich časem přijde na to, že i malé město má něco do sebe. Jsou tam například dostupnější lokální potraviny, často levnější služby. Časem se populace do těchto měst bude opět stěhovat. Bude pochopitelně záležet i na pracovních příležitostech. Ale pokud firmy budou vidět, že lidé na malých městech zůstávají, půjdou za nimi.

Martin Mašát
Tomáš Cetkovský

Mladí chtějí být rychle miliardáři, proto chybují, říká investiční stratég Mašát

Povědomí Čechů o investování se v posledních deseti letech zlepšuje. K investování ale velkou část z nich přiměla až vysoká inflace. „Při nulové inflaci je i běžný účet dobrá investice. V současnosti ale lidé ztrácejí, i když mají prémiový vklad s výnosem šesti procent. Investování je dnes nutnost,“ říká ve Finmag podcastu Martin Mašát, ekonom a investiční stratég finanční skupiny Partners.

Co plánujete do budoucna?

Díváme se třeba na možnost investic do energetického sektoru. A dlouhodobě přemýšlíme o expanzi do největších finančních světů, chtěli bychom do zemí s dolarem, do USA. Je to taková dlouhodobější vize, New York je finanční mekka a dá se tam usilovat o výrazně větší vklady. Pochopitelně za námi nejprve musí být výsledky v Česku, bez nich nemá smysl chodit za hranice.

Hodně nás láká také jihovýchodní Asie, například Singapur. Ale vždy je třeba důkladně poznat místní prostředí, investoři po světě reagují na nové investiční produkty odlišně. I náš nový fond jsme stavěli s ohledem na tržní situaci, pomohlo nám, že už dobře známe místní trh, jsme s našimi investory v úzkém a častém kontaktu. Zveme je například na sportovní utkání, pravidelně se s nimi bavíme, jak nad svými investicemi uvažují.

Pocházíte ze Slovenska. Tím směrem jít nechcete?

Do okolních zemí se zatím nechystáme. Myslím, že Česko je pro investice lepší. Ačkoliv jsou čeští investoři konzervativnější, mnohem vyrovnanější, lépe se mi s nimi pracuje. Většinou už o investicích vědí víc, jsou na ně připravenější. Slováci jsou mnohdy velmi impulzivní, často třeba napumpují všechny své peníze do investice, které přímo pro ně nemusí být úplně vhodná. A pochopitelně to může být spojeno i s tamní otevřenější povahou.

Text vznikl ve spolupráci s K&L Rock Group.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-6
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

akcieco se děje s miliardamidevelopeřifondy kvalifikovaných investorůkdo hýbe miliardamimiliardy v pohybupodílové fondyreality
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo