Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ESG report je pro investory spásou. Firmu svlékne do naha

Michal Hesek
Michal Hesek
8. 11. 2023
BrandVoice

Investor, který vyhodnocuje investiční možnosti, potřebuje o fondech získat co nejvíce informací. Ideálně srovnatelných. V tomto směru je ESG report skvělým nástrojem, neboť umožňuje vidět ucelená strukturovaná data o firmě.

ESG report je pro investory spásou. Firmu svlékne do naha
Zdroj: KOOR

„Naše firma je zelená.“ Jak často to slýcháte? Přitom to může znamenat dvě zcela rozdílné věci.

Firma například jen separuje kancelářský odpad, nebo naopak snížila svou produkci CO2 na minimum a navrch vyhodnocuje ekologičnost dopravy svých dodavatelů.

Zjistit, která firma je opravdu zelená, tak není vůbec snadné. A podívat se na to přes srovnatelná konkrétní data je ještě obtížnější.

Jak se získává zelenost

Absolvovat ESG rating je pro mnohé strašákem, protože se jedná o náročný proces. ESG svlékne firmu do naha stejně jako fond, který za ní stojí.

Nefinanční report, jednodušeji řečeno ESG report, začíná být v Evropě regulován a standardizován, neboť z dílny Evropského parlamentu letos přibyla komplexní standardizace.

Je podle vás ESG přínosem?

Investorům to umožňuje vidět ucelená strukturovaná data o firmě. Umí díky němu získat kompletní přehled o firmě a podívat se na srovnatelná data u konkurence.

V případě, že ESG report platí i pro fond, investoři kromě výnosů získávají rovněž „zelenost“. Garancí je ČNB, která musí každý rok zdokladovat, že projekty, které fond provádí, jsou opravdu zelené a udržitelné.

Pokud například nějaká finanční instituce potřebuje zdokladovat, že má ve svém portfoliu opravdu zelené společnosti nebo akcie, investováním do ESG fondu získá garanci. Bude moci přesně vykázat svou zelenost.

U firem, které se zabývají kupříkladu energetickou efektivností, to může být vyčísleno množstvím ušetřené CO2. „Ozelenět“ se tedy dá i investováním do zeleného fondu.

Stojí to za to

Směrnice CSRD o vykazování informací o udržitelnosti podniků (pojednávající o ESG) se během následujících tří let dotkne velkých firem i malých a středních podniků, které umístily své akcie na regulovaném trhu.

Z vlastní zkušenosti vím, co rating ESG obnáší. Kromě investovaného času a financí to má vliv na vnitřní chod firmy. Hodnocená společnost musí projít množstvím auditů, procesy získávání ISO certifikátů a podobně.

Nejde přitom jen o zelenost, ale také o sociální a společenské aspekty fungování firmy. Díky ESG a nefinančnímu reportu je ale fond pro investory naprosto transparentní.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je KOOR

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hesek

Michal Hesek

Michal je COO společnosti KOOR, která se zaměřuje jak na snižování energetické náročnosti budov a areálů, tak na elektroenergetiku. Společnost je držitelem stříbrné medaile v ESG raitingu hodnoceném společností... Více

Související témata

BrandVoiceco se děje s miliardamiČNBESGinvesticeinvestiční fondyinvestováníratingudržitelnost
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo