Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co nakoupil a čeho se zbavil Buffett? Jeden investiční sektor může vyletět

Hynek Just
Hynek Just
17. 8. 2023
 6 526

Jak se v minulém kvartálu projevoval asi nejznámější světový investor? Co jeho společnost Berkshire Hathaway koupila či prodala za akcie? Drama se nekoná, ale o trendech se mluvit dá.

Co nakoupil a čeho se zbavil Buffett? Jeden investiční sektor může vyletět
Věhlasný investor a šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett. / Zdroj: Kent Sievers / Shutterstock.com

Velké americké investiční fondy mají povinnost posílat regulačním orgánům kvartálně reporty o svém investičním chování. Tyto informace bývají následně zveřejněné 45. den po uplynutí příslušného kvartálu.

A přesně tento okamžik nastal 14. srpna. Dozvěděli jsme se tedy mimo jiné i to, co prodávala a nakupovala legenda mezi investory Warren Buffett – a jeho lidé ze společnosti Berkshire Hathaway.

Na obrázku vidíme všechny pozice, které se podílejí více než jedním procentem na portfoliu o celkové hodnotě 348 miliard dolarů (pro přehled přidáváme i kompletní portfolio). V přepočtu 7,7 bilionu korun je mimochodem víc než trojnásobek státního rozpočtu Česka na rok 2023.

Investiční portfolio Berkshire Hathaway DATAROMA

Aktuální stav portfolia Berkshire Hathaway

Jednoznačně tu dominují akcie společnosti Apple (51 procent), za ním následuje Bank of America (8,51 procenta), American Express (7,59 procenta) a nemůže samozřejmě chybět Coca-Cola (6,92 procenta). První pětku uzavírá Chevron (5,56 procenta).

Pokud jde o nové akcie, tak Berkshire nakoupila tři. D. R. Horton, NVR Inc a Lennar Corp. Všechny tři subjekty podnikají v oblasti stavebnictví, čímž nám Buffett a jeho lidé dávají najevo, že by tento sektor mohl mít před sebou dobré období. Je třeba ovšem podotknout, že celková hodnota těchto pozicí je opravdu malá – všechny tři společnosti jsou dohromady zastoupeny podílem 0,23 procenta.

Dvě firmy Berkshire Hathaway v portfoliu posílila. Jednak potvrdila trend dlouhodobého navyšování akcií Occidental Petroleum (celkem teď tvoří 3,8 % hodnoty portfolia). Druhou firmou pak byla Capital One Financial, zaměřená na poskytování finančních služeb – ta je zastoupena necelými čtyřmi desetinami procenta.

Ovlivňuje vás chování Warrena Buffetta na burzách?

Co se podle Buffettových analýz vyplatí v portfoliu redukovat, jsou ropná společnost Chevron, herní studio Activision Blizzard, automobilka General Motors, průmyslový podnik Celanesse Corp a finančníci Globe Life.

Buffett se úplně zbavil akcií třech firem: McKesson Corp., Marsh & McLennan a Vitesse Energy Inc. Jde o společnosti z oblasti farmacie, financí a energetiky. Třeba však přiznat, že i tyto pozice byly jen drobné a nejde o významnější zásah do složení portfolia.

Co z toho vyplývá? Hlavně to, že nic dramatického se na trzích evidentně neděje, alespoň chování Buffetta a jeho Berkshire Hathaway tomu nasvědčuje. Sektory, kde ubral, zase dohonil jinde. Jedinou výjimkou je lehký signál, že nahoru by mohla jít oblast stavebnictví.

Článek vychází z analýzy Tomáše Vranky, analytika XTB.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

akciové trhyAppleBerkshire HathawayinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuWarren Buffett
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo