Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Což takhle dát si americké dluhopisy? Vydělat můžete i dvacet procent

Štěpán Hájek
Štěpán Hájek
22. 8. 2023
 6 586

Kam zainvestovat, když váš apetit neuspokojí podílové fondy, burzovní indexy a jiné méně rizikové investice? Jedna z nejzajímavějších příležitostí může z pohledu rizika a potenciálního výnosu stále ležet v amerických státních dluhopisech.

Což takhle dát si americké dluhopisy? Vydělat můžete i dvacet procent
Zdroj: Shutterstock

Světová ekonomika se v tuto chvíli sice jeví jako dobře rozjetá, centrální banky ale dělají vše pro to, aby zpomalila. Zvyšování úrokových sazeb dostává pod tlak státní dluhopisy a dochází u nich k růstu výnosů.

Americké státní dluhopisy se dají zobchodovat přes takzvané TLT, což je burzovně obchodovatelný fond, kde jsou umístěny vládní dluhopisy s délkou splatnosti delší než 20 let. Navíc můžete zariskovat a investovat do dluhopisů třeba s pákovým efektem (o rizicích páky jsme psali už dřív).

Nákupem tržních dluhopisů si nejen zajistíte kupónový výnos mezi čtyřmi až pěti procenty, což je podobné jako na spořicím účtu, ale také spekulujete na výnos kapitálový.

Úrokové sazby se totiž budou muset dřív nebo později dostat na nižší úroveň. Ať už kvůli opětovnému nastartování ekonomiky, nebo proto, že americká ekonomika zkrátka na tak vysokou úroveň sazeb není zvyklá – minimálně ne v poslední dekádě.

Jakmile začnou sazby padat, třeba i kvůli klesající inflaci, dostanete se ke kapitálovému výnosu, který může být za dva roky kolem dvaceti procent. Plus nesmíme zapomínat na výnos kupónový, i když to je spíš konzervativnější způsob, jak obohatit portfolio. Nicméně inflace zde může vydržet další dva roky, což nepustí sazby výrazně níž. Dluhopisy však s největší pravděpodobností už našly své dno a riziko větší ztráty kapitálu je tedy relativně nízké.

Herní studia jsou taky možnost

Také na akciovém trhu lze stále najít zajímavé příležitosti. Jednou z nich mohou být akcie společnosti Global Payments. Ta zajišťuje platební systémy pro nadnárodní řetězce jako Starbucks nebo Burger King a její technologické řešení využívá i řada finančních institucí po celém světě, Česko nevyjímaje (PPF Banka, Moneta, ČSOB a další).

Máte americké vládní dluhopisy ve svém investičním portfoliu?

Další zajímavou firmou, kterou mám na svém „watchlistu“, je švédská Embracer Group, holdingová společnost vlastnící desítky herních studií po celém světě, včetně českých Warhorse nebo Ashborne. Holding teď prochází restrukturalizací, snižuje kapitálové a provozní náklady, zavírá ztrátová studia a investoři dávají od společnosti ruce pryč (od začátku roku Embracer Group ztratila přes 46 procent). Právě to může být ale zajímavá příležitost.

Firmu stále řídí její zakladatel Lars Wingefors a historicky platilo, že kapitál v ní alokovaný dosahoval velmi dobré ziskovosti. Změny přišly včas, a pokud budou efektivní, může se tu vytvořit velmi zajímavá hodnota pro akcionáře.

Z pohledu ceny a celkového byznysu je velmi zajímavou společností také americká firma Walt Disney. Ta teď čelí řadě krátkodobých problémů. Stále má ale neotřesitelnou pozici z pohledu práv na ohromné množství populárního mediálního obsahu. Do firmy se nedávno vrátil staronový CEO Bob Iger, který si už v minulosti několikrát získal důvěru investorů. Cena je dle mého názoru atraktivní s menším potenciálem dalšího propadu.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Štěpán Hájek

Štěpán Hájek

Na finančních trzích je aktivní od roku 2011. Nejdříve obchodoval pomocí technické analýzy pouze Forex a některé komodity. Postupně začal většinu svých obchodů plánovat na základě makroekonomických trendů... Více

Související témata

akciové indexyamerické dluhopisyco se děje s miliardamiinflaceMiliardy v pohybuúrokové sazbyvládní dluhopisyzábavní průmysl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo