Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tipy na nejlepší podcasty. Vybírá Petr Žabža z Air Bank

Hynek Just
Hynek Just
17. 7. 2023

Oslovujeme osobnosti mezi investory, portfolio manažery, finančníky či podnikateli. A ptáme se jednoduše: Jaké investiční podcasty byste doporučili?

Tipy na nejlepší podcasty. Vybírá Petr Žabža z Air Bank
Kam za podcasty? Doporučují osobnosti z oblasti investic / Zdroj: Shutterstock

Podcasty jsou jednouduchou cestou, jak se dozvědět víc o finančních trzích, investičních strategiích, akciích, kryptoměnách, nemovitostech a dalších investičních příležitostech. Zahrnují rozhovory s úspěšnými investory, analytiky, makléři či finančníky. Mají výhodu, že se dají poslechnout třeba cestou do práce nebo při běhání.

Autor minulého dílu Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu.cz, předal slovo Petrovi Žabžovi, vedoucímu oddělení Investice v Air Bank.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Rozbité prasátko

Průvodcem podcastu je Jakub Dvořák, který sice není původním povoláním finančník, ale jak se říká „nouze naučila Dalibora housti“, a tak se i Jakub musel v určitém okamžiku svého života začít pečlivě starat o svoje peníze a v podcastu sdílí svoje poznatky a zkušenosti. Navíc patří mezi jednoho z nejhorlivějších zastánců pasivního investování v Česku, takže pokud se o tomto tématu chcete dozvědět víc, jste na správném místě. Jakubův zápal pro věc dokládá i skutečnost, že nedávno vydal knížku Průvodce pro pasivní investování.

GoldCoreTV (en)

Nejde tolik o podcast jako spíš o Youtube kanál, provozovaný společností GoldCore, která je jedním z největších brokerů a současně custodianů v oblasti – jak název napovídá – obchodování se zlatem. Při jeho poslechu je potřeba brát v úvahu, že hosté tohoto kanálu mají zištný zájem na zlatě jako komoditě, a proto jsou jejich názory velmi radikální (existuje pro ně pěkné anglické slovo bullish), ale skladba hostů je poměrně zajímavá a jejich profesní historie nabízí netradiční mix lidí z bank a z komoditních fondů, včetně soukromých investorů.

Millenial Investing (en)

Podcast zabývající se finanční nezávislostí, investováním, osobními financemi a obecně možnostmi, jak zvýšit svůj příjem. Je zaměřený na mladší generaci, zhruba 18-40 let. Hostitelem je Robert Leonard, který si zve zajímavé podnikatele, manažery a investory s cílem využít jejich znalostí a posluchačům podcastu tak zvýšit finanční gramotnost, inspirovat je a pomoci jim dělat kvalitní a promyšlená investiční rozhodnutí.

Choose FI (en)

Podcast na moje oblíbené téma finanční nezávislosti a metodiky F.I.R.E. (Financial Independence Retire Early). Hostitelé Jonathan Mendosa a Brad Barrett totiž věří, že v této oblasti není žádné téma příliš malé nebo nedůležité, právě naopak. Hosté podcastu tak přináší kombinaci osobních příběhů, vlastních zkušeností a rychle realizovatelných tipů, které mohou posluchačům pomoci na jejich vlastní cestě k finanční nezávislosti.

Který z uvedených podcastů se vám líbí nejvíc?

The Dave Ramsey Show (en)

Mnoho posluchačů americkým podcastům na finanční témata vyčítá přílišnou snahu o zjednodušení, které se může zdát v porovnání s řešenými problémy nemístné. Dave Ramsey je však v mnoha ohledech unikátní. Jeho show je téměř výhradně založená na formátu volajících klientů – Dave Ramsey naživo odpovídá na jejich dotazy spojené s osobními financemi. Interakce je okamžitá a odpovědi – byť často drsně přímočaré – dostane volající hned. Dave Ramsey navíc každý den uvolňuje téměř tři hodiny obsahu, obvykle rozděleného do hodinových bloků. Z pohledu komunity tvůrců finančního obsahu je tak jeden z nejaktivnějších.

Kdo bude dál? Petr Žabža předává slovo před chvílí zmiňovanému Jakubovi Dvořákovi. Jako zakladatel vlastního podcastu a autor knihy o pasivním investování má podle Žabži velký rozhled. „Možná by mohlo být zajímavé slyšet, jaké podcasty poslouchá podcaster,“ vysvětluje svou volbu.

Kam dál? Osobnosti a názory na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
25
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

Air BankbankyburzafinanceinvesticeKam za podcastykdo mluvi o miliardachMédiaMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo