Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zlevní ještě ropa?

František Mašek
František Mašek
10. 9. 2008

Ropa zůstává drahá a její budoucí cena je vzhledem k působení protichůdných faktorů nevyzpytatelná.

Zlevní ještě ropa?

Mezinárodní agentura pro energii znovu snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě. Podaří se za těchto okolností Organizaci zemí vyvážejících ropu zastavit díky snížení produkce pokles cen této suroviny?

Zájem o ropu bude nižší, než se dosud čekalo. Vyplývá to z nové předpovědi Mezinárodní agentury pro energii (IEA), který cituje ČTK. IEA snížila i odhad poptávky po černém zlatu pro příští rok. Za příčiny označila zpomalení růstu světové ekonomiky a vysoké ceny energie.

IEA zároveň varovala před rozhodnutím Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která de facto snížila denní produkci ropy zhruba o 500 tisíc barelů denně. Označila je za krok, který může poškodit světovou ekonomiku.

OPEC sice, jak uvádí agentura Bloomberg, ponechala stávající těžební kvótu 28,8 mil. barelů ropy denně beze změny, její členové se ale dohodli, že ji nebudou překračovat, což dosud představovalo dodatečné denní dodávky ve výši 500 tisíc barelů.

Cena barelu ropy, která je proti rekordním 147,27 dolarům v New Yorku z 11. července zhruba o 30 % níže, po rozhodnutí OPEC mírně stoupla ke 105 dolarům.

Zatímco krok OPEC, stejně jako obavy z možných škod, způsobených hurikánem Ike v Mexickém zálivu (sezóna hurikánů končí v USA začátkem října) nahrávají opětnému růstu cen ropy. Další faktory ovšem hovoří proti němu: Kromě citované nižší poptávky po ropě k nim patří hlavně dolar, v němž se s ropou obchoduje.

Kurz dolaru k euru totiž od konce května posílil zhruba o dvanáct procent. Dokáže si ovšem americká měna zachovat tento vzestupný trend a bude tak alespoň částečně držet ceny ropy na uzdě?

O trhu ropy i řadě dalších komodit se delší dobu hovořilo jako o přehřátých, což může vývoj v poslední době potvrzovat. V brzké době by také mohly být k dispozici výsledky šetření, zabývající se možným vlivem spekulantů na ceny ropy. Pokud by se podobné spekulace potvrdily, mohou přispět k poklesu cen této suroviny.

Řada expertů se shoduje v tom, že ceny komodit včetně ropy dlouhodobě porostou. Spekulovat na to, že je již jejich pokles po dosavadnímu prudkému zlevnění u konce, představuje ovšem, přinejmenším krátkodobě, sázku do loterie.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo