Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlevní ještě ropa?

10. 9. 2008
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ok, to beru. Hezky den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo, bylo to nevinne rypnuti. Vim, ze vas nazor byl na short. Tohle bylo spis rejpnuti do stylu jak jste to napsal a spis na to, ze jste to tu vypichnul.Jinak bych se neozval. Jinak svoje nazory nekonfrontujte s ceskymi "analytiky" ;.Dobrych analytiku/traderu je tu mene nez hodne malo.Rad si prectu dalsi vase analyzy na budouci vyvoj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle meho nazoru to neni stejne. A to doklada i jednoduchy fakt, ze o tom, ze se casem akciove trhy otoci, asi nikdo nepochybuje. Vsichni se lisi akorat v odhadech, kdy k tomu dojde. Ale o tom, ze ropa pujde zpet pod 100 dolaru zase tolik lidi nemluvilo. Rozhodne ne v CR.Ale mejte si klidne vlastni nazor, ja Vam ho vice rozmlouvat nebudu. Jen me Vase "rypnuti" mrzi, protoze ho povazuji za nefer.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

neni co prehodnocovat. v dobe psani byla ropa +-135.spis slo o to vyjadreni. bude korekce, tak dny az mesice a mezi tim to mozna pujde i nahoru.to je stejne jako ted napsat, trhy se v nasledujicich dnech, mesicich otoci a pujdou nahoru.nelze vyloucit pohyb dolu taky.drive nebo pozdeji se objevi "byci" pohyb.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

P.S. Tech lidi, kteri si tvrde stali za svym nazorem, ze ropa pujde brzy zpatky pod 100 USD... v dobe, kdy se pomalu blizila 150 a vsichni se predhaneli v tom, kdo placne do vetru vyssi cenu... moc v Cechach nenajdete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak si to prectete jeste jednou i s cisly a datem napsani, pak se podivejte na graf a pak mozna prehodnotite sve vyjadreni.Hezky den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak neodpustim si jedno male rypnuti. trochu mi ta analyza pripomina ceske analytiky a jednoho z nemecka tusim. ten uz x let rika, ze prijde pokles trhu. ted se hrozne chvastal, jak mu to vyslo.vy jste psal, ropa je draha.bude klesat.nevim kdy. mohou to byt dny, mesice ale taky to jeste muze rust. no vyborny. nic jineho to uz delat nemuze, max jit do strany, na to jste zapomnel :-)spis me to jen pobavilo. ja se to na koukam optikou tradera

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prostor pro dalsi pokles urcite je a dost velky. Ale nemusi k nemu dojit. To uz je ted jen tipovaci soutez "kam az"... 100, 90, 80, 70, 60...Z valky s Iranem by mely prospech jedine US zbrojni firmy a celosvetove ropne spolecnosti (mimo Persky zaliv).Jinak by ale na valku cely svet velmi tvrde doplatil. Takze take neverim, ze by k ni doslo. Jenze v pripade US je to vzdy nevyzpytatelne, co si zase nekdo u moci umane. Ac to ze vsech pohledu vypada nerealne a nesmyslne, nic neni nemozne. Bohuzel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K panickemu rustu ale vzdy musi byt nejaky duvod. A ten podle me za beznych podminek nyni neni a nebude. Mohou prijit externi soky typu valka s Iranem apod. Na takovych spekulacich ale nelze zakladat investice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to se ve vsem shodneme. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z dlouhodobého hlediska bych ale viděl růst cen ropy, tažený hlavně stále větší poptávkou ze strany Číny, Indie atd. Například docela obdivuji, jak dokázala Čína ve velice krátkém čase proniknout do Afriky a také Latinské Ameriky, tradiční sféry vlivu USA, a navázat ekonomickou spolupráci, ve snaze zajistit si tolik potřebné suroviny.

Nahlásit

-
0
+

Dle mého názoru je zde stále ještě prostor pro pokles cen ropy. Snížení poptávky po ropě může vést k nižším cenám ropy, podobně jako v případě asijské ekonomické krize z let 1997/8 (i když to byla dost krátkodobá záležitost a nechci zrovna současnou situaci srovnávat s asijskou krizí). Kam až může cena ropy spadnout je ale velká spekulace. Pravda je, že na snižování tempa růstu spotřeby ropy reaguje cena ropy velice citlivě. Velkou roli bude hrát, jak už naznačil pan Traxler, politické riziko. V současné době si ale nemyslím, že by bylo v zájmu USA zaútočit na Írán. Existují dva nezanedbatelné limity pro americkou kvaziimperiální roli ve světě: omezené lidské zdroje kvůli stále velké angažovanosti v Iráku a AFG a také „nedostatek zájmu“, současné průzkumy ukazují, že americký elektorát je dokonce ještě méně připravený (ochotný) obětovat životy svých občanů a své bohatství na zahraničních bojištích než v případě války ve Vietnamu. Navíc zřejmě je v zájmu americké ekonomiky, aby nedošlo k opětovnému prudkému nárůstu cen ropy, to by ekonomickou situaci země ovlivnilo dost negativně. Právě vysoká cena ropy je faktor, který zhoršuje průvodní jevy hypoteční krize. Navíc před prezidentskými volbami by takový krok udělal jenom šílenec, USA jsou před volbami méně akceschopné.

Nahlásit

-
0
+

Bude to ještě zajímavé.Pokud se podíváte pár let nazpátek, uvidíte, že většina výprodejů ropy skončila "panickým" růstem.Dno ropy počátkem roku 2007 je názorný příklad.Zda jsem na dně ropy, nebo zda klesna třeba i na 90-95 USD si netroufám odhadovat.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den. Taky jsem před časem (tuším v nějaké diskusi), uvedl, že již nějakou dobu pokládám cenu ropy za nadhodnocenou. Vliv kurzu dolaru na tuto surovinu a naopak, je zřejmý. Nejsem si ovšem zcela jist, zda je rozhodnutí OPEC o těžebních limitech okrajové. I když bych ho nepřeceňoval.V současnosti se rovněž kloním spíše k poklesu či stagnaci ceny ropy. Pominu-li nějakou politickou či podobnou krizi nebo přírodní katastrofu.I mně se nyní zdá sto dolarů za barel ropy dost a nekupoval bych ji. Zda to ale bude platit pro příští jeden či dva roky, toť otázka. Nemyslím si, že nás čeká komoditní boom (zejména, pokud by dolar dál posiloval, nebo alespoň neoslaboval), obávám se ale, že ceny komodit mohou v několikaletém horizontu ještě růst. Pravda, pomaleji než tomu bylo dosud.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, pro rypaly radeji jeste doplnim, ze jsem o poklesu ropy psal, drive nez prisel, at me tu zase nekdo nepodsouva, ze "po bitve je kazdy general".http://www. finez.cz/odborne-clanky/detail /id-56/

Nahlásit

-
0
+

IEA hlavne tvrdi uz dobreho pul roku, ze letos poptavka nijak zasadne nevzroste, ze nabidka na trhu je dostatecna, ze ropy je dost atd. Ale lide maji hold svou vlastni hlavu, ze?Rozhodnuti OPEC je okrajove, zasadni vliv na cenu by mit nemelo.Dolar ma na cenu ropy kazdopadne vliv. Ale cena ropy by klesala, i kdyby se ropa obchodovala treba v euru. Navic taky muzeme rict, ze ropa ma vliv na dolar. Jsou to sily, ktere se vzajemne doplnuji a nasobi (nekdy toto tema vice rozeberu). A muzeme se tak akorat dohadovat, co ma na co vetsi vliv a zda "bylo driv vejce nebo slepice".Dlouhodoby rust... svetovy financni system je nastaven tak, ze vsechna fyzicka aktiva dlouhodobe rostou uz jen vlivem rustu penezni zasoby. Ale momentalne likvidita neni. Spis by bylo zajimave si vymenit nazory, zda a proc investovat s dlouhodobym vyhledem do ropy. Ja bych ropu nekupoval. Proc?Necekam, ze by v nejblizsi dobe cena ropy rostla (tak 1-2 roky). Myslim si stale to same, o cem mluvim uz vic jak rok, hranice 100 USD je nyni tak akorat. Tedy proc na ty dva roky zazdit penize.Zda pak bude stat za to kupovat ropu, to se uvidi. Ceka nas dalsi komoditni boom, tak jako poslednich pet let? Moc bych na to nesazel.Ale uvidime. Treba Bush pres veskerou nesmyslnost takoveho kroku zautoci na Iran... a pak nam pomahej pan Buh, to by cena ropy letela nahoru mozna rychleji jak Georgovy rakety.

Nahlásit

-
0
+