Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

František Mašek

František Mašek
Kontaktujte autora

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti letech pracoval ve vydavatelství Economia, nejprve jako vedoucí rubriky domácí kapitálové trhy v Hospodářských novinách, později jako redaktor specializovaný na finanční trh v týdeníku Ekonom.

Je libo luxus? Nebo máte raději rozvíjející se trhy?

Je libo luxus? Nebo máte raději rozvíjející se trhy?

Akciové trhy obvykle koncem roku rostou. Údajně i proto, že správci fondů musí vykázat dobré výsledky. Bude se ale akciím dál dařit? Jeden z tipů zní: vsaďte na výrobce luxusního zboží.

30. 12. 2010
Budou mít příští rok navrch býci?

Budou mít příští rok navrch býci?

Akciovým trhům se v závěru roku poměrně daří. Předpovědi analytiků, investorů či makléřů pro příští rok však zůstávají rozdílné. Budou mít znovu navrch býci? Pokud jde o americký trh, zní podle agentury Bloomberg odpověď rozhodně ano.

21. 12. 2010
Vyhnou se nám černé labutě?

Vyhnou se nám černé labutě?

Blížící se začátek druhé dekády 21. století svádí k předpovědím. K opatrnějším, ale i těm, jaké jsou k Česku relativně příznivé. Je ale o dvě procenta vyšší roční vzestup ekonomiky než v západní Evropě, pokud ho tedy dosáhneme, skutečně důvodem k optimismu?

14. 12. 2010
Občanské dluhopisy: Terno, nebo propadák?

Občanské dluhopisy: Terno, nebo propadák?

Akciové trhy nezůstávají ani letos nic dlužny své pověsti rizikové investice. Pokud ovšem akcie jako ty americké, měřeno indexem S&P 500, od ledna vydělávají kolem deseti procent, nebo jako německý DAX Xetra takřka 17 %, jdou u části investorů obavy z rizika stranou.

7. 12. 2010
Numismatik
 7 074

Numismatik

Stroj času sice nikdo nemá, ale vydat se na cesty do minulých světů přesto nemusí být složité. Stačí sbírat staré mince, medaile či bankovky a vše, co s nimi souvisí.

30. 11. 2010

Další skvělí autoři

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila... Více

Petr Hampl

Petr Hampl

Tatík, který se živí normální prací (majitel malé firmy, expert na prodejní metodiky a marketing složitějších... Více

Jakub Jetmar

Jakub Jetmar

Zajímá se o média, o kterých píše hlavně pro Médiář. Obtýden rozesílá Nedělní přílohu internetu.

Vojtěch Hodboď

Vojtěch Hodboď

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde nyní pokračuje na mediálních... Více

Přichází čas nemovitostních fondů?

Přichází čas nemovitostních fondů?

Akciové trhy vykázaly minulý týden rozdílné výsledky. Zatímco americký akciový index S&P 500 stagnoval, německý DAX posílil o 1,6 %. Indikátor PX pražské burzy oslabil asi o tři čtvrtě procenta.

23. 11. 2010
Budoucnost? Čína, Indie, Brazílie...

Budoucnost? Čína, Indie, Brazílie...

Na trzích dál panují obavy. Zlato sice tentokrát rekord nepřekonalo, dál se však spekuluje o měnové válce a férových kurzech jednotlivých měn. Akcie tentokrát ztrácely. Americký akciový index S&P 500 minulý týden oslabil o 2,2 %, německý DAX ztratil zanedbatelných 0,3 %, český PX asi procento. Objevily se přitom spekulace, že Řecko nemusí být schopno včas splácet úvěr od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu ve výši 110 mld. eur, a že o podobnou pomoc jako Řecko může požádat také Irsko. Těžko tedy čekat zázraky…

16. 11. 2010
Akciová rally může pokračovat...

Akciová rally může pokračovat...

Akciím se minulý týden dařilo. Ty americké pokračovaly v růstu pátý týden po sobě. Index S&P 500, který za týden zpevnil o 3,6 %, dosáhl dvouletého maxima. Posílil i německý DAX (o 2,3 %) a český index PX (0,88 procenta). Příčinou jsou další opatření americké centrální banky Fed ke stimulaci růstu ekonomiky USA, ale i některé pozitivní makroekonomické zprávy. Tentokrát navíc nezklamaly ani firemní výsledky.

9. 11. 2010
Chcete uspět? Nespoléhejte na historii!

Chcete uspět? Nespoléhejte na historii!

Podobně jako v září také v říjnu se akciovým trhům dařilo. Historie, řadící oba měsíce k těm špatným, tak zase jednou překvapila.

2. 11. 2010
Nudí vás pražská burza...

Nudí vás pražská burza...

Pražské burze se, měřeno indexem PX, minulý týden příliš nedařilo. Zatímco americký index S&P 500 posílil o 0,6 % a německý DAX Xetra dokonce o 1,7 %, index PX ztratil 0,4 %. Souvisí to hlavně s akciemi ČEZ. Bude tento týden, kdy zaznamenaly české akcie raketový nástup, příznivější? Událostí minulého týdne byl vstup akcií sázkové společnosti Fortuna na pražskou burzu. Debutovaly na ní se zhruba půlprocentním ziskem.

26. 10. 2010
Akcie? Menší zlo než dluhopisy!

Akcie? Menší zlo než dluhopisy!

Akciovým trhům se minulý týden vcelku dařilo. Americký index S&P 500 posílil, stejně jako další vyspělé trhy, zhruba o procento. Německý DAX Xetra dokonce přidal 3,2 %. Index PX pražské burzy si ale polepšil jen o 0,04 %.

19. 10. 2010
Akcie: Mají investoři růžové brýle?

Akcie: Mají investoři růžové brýle?

Střízlivý optimismus na finančních i dalších trzích stále čas od času přeruší varování před možným dalším poklesem ekonomiky, známým spíše jako dvojité dno. Pokud akcie skutečně předjímají budoucnost, rozhodně to stojí za zamyšlení. A to i přesto, že se jim minulý týden dařilo.

12. 10. 2010
Fondy životního cyklu: Vyplatí se?

Fondy životního cyklu: Vyplatí se?

V září se prima paří, zněla kdysi jedna z oblíbených hlášek. Pokud jde o investování do akcií, mají skutečně letos investoři co slavit. Devátý měsíc roku nepotvrdil pověst toho nejhoršího měsíce, některé akciové trhy se dokonce dostaly na několikaměsíční maxima. Pokud jde o české akcie, při malých výkyvech a nízkých objemech obchodů mírně ztrácejí.

5. 10. 2010
Investujte do cibetek

Investujte do cibetek

Škarohlídi, kteří varovali před možným zářijovým pádem akcií, se alespoň prozatím mýlí. Příznivé makroekonomické zprávy přinesly akciovým trhům další růst. Americký index S&P 500 si díky pátku za minulý týden polepšil o dvě procenta, německý DAX o 1,4 %, zatímco český PX o necelé procento. Americké akcie jsou tak, jak zaznamenala agentura Bloomberg, nejvýše od května.

29. 9. 2010
Ani u gigantů není nic jisté

Ani u gigantů není nic jisté

Vývoj akciových trhů od letošního března připomíná horskou dráhu. Akcie bez nejasného trendu chvíli rostou a pak zase klesají. Podobný vývoj nahrává zlatu i dalším komoditám nebo jiným alternativním investicím. I když si většina akciových trhů minulý týden polepšila, řada investorů zůstává opatrná. Obavy z dalšího vývoje globální ekonomiky i finančních trhů tak pomohly žlutému kovu k novým rekordním hodnotám. Ta stávající má hodnotu téměř 1285 dolarů za troyskou unci. A je otázka, zda nebude znovu brzy překonána.

21. 9. 2010
Trhy: Bod zlomu na obzoru?

Trhy: Bod zlomu na obzoru?

Minulý týden byl pro akcie znovu vcelku příznivý. Americký akciový index S&P 500 si polepšil o půl procenta, německý DAX, shodně jako evropské akciové indikátory o více než procento.

14. 9. 2010
RM-Systém bez analýz? Černá díra!

RM-Systém bez analýz? Černá díra!

Život na akciové houpačce pokračuje. Zatímco v předchozích třech týdnech akcie ztrácely, tentokrát se karta – hlavně díky příznivým makroekonomickým údajům z USA – obrátila. Lepší zprávy z amerického trhu práce a tamějšího zpracovatelského průmyslu byly hlavní příčinou, proč akciový index S&P 500 zpevnil o takřka čtyři procenta. Řada akciových trhů ho kopírovala. Německý DAX posílil o více než tři procenta, PX pražské burzy o 1,68 procenta.

7. 9. 2010
Fondy ve stínu spořicích účtů

Fondy ve stínu spořicích účtů

Nejistý vývoj na akciových trzích pokračuje. Americké akcie si v pátek, měřeno indexem S&P 500, připsaly 1,66 procenta. Reagovaly tak na oznámení šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, že nečeká opakování recese a že je Fed připraven udělat vše, co pomůže hospodářskému oživení v USA.

31. 8. 2010
Nenechte půdu ležet ladem!
 6 094

Nenechte půdu ležet ladem!

Poroste kvůli nižšímu vývozu z Ruska a zřejmě i Ukrajiny cena pšenice do závratných výšin? A pokud ano, kam a jak dlouho? Na tyto otázky je obtížné najít správnou odpověď. Zemědělské komodity jsou nicméně označovány za dlouhodobě atraktivní investiční příležitost, a to především kvůli růstu počtu obyvatel v rozvíjejících se zemích a jejich stoupající životní úrovni, která zvyšuje spotřebu zemědělských plodin. Investice do zemědělské půdy navzdory tomu zůstávají, alespoň u nás, tak trochu stranou pozornosti.

24. 8. 2010
Kam investovat, když zrají okurky?

Kam investovat, když zrají okurky?

K tradičnímu letnímu doporučení patří s investicemi nespěchat. Kdo si počká, ten se prý lepších cen akcií, ale i kurzů fondů dočká. Pohled na finanční trhy tyto úvahy – směřující hlavně na krátkodobější investory – potvrzuje. Čtvrtletní výsledky řady firem opět příjemně překvapily, nebo alespoň nezklamaly. Obavy americké centrální banky Fed z dalšího vývoje ekonomiky USA a řada varovných makroekonomických dat ale přiměla investory, aby se drželi při zemi.

17. 8. 2010
Jak investovat: Traxler versus Dvořák

Jak investovat: Traxler versus Dvořák

Opatrnější investoři by se měli držet telekomunikací, farmaceutických firem, pojišťoven, utilit a těžařů ropy, říká v „dvojinterview“ ředitel FINEZ Investment Management Jan Traxler. Jan Dvořák ze společnosti Silverum zase zvolna přesouvá investice směrem k zemědělství.

3. 8. 2010
1/16