Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Válka je vyhnala, ale podnikat chtějí dál. Tisíce Ukrajinců budují byznys i v Česku

Michal Hron
Michal Hron
19. 4. 2023

Tisíce ukrajinských uprchlíků nezůstávají v Česku se zalomenýma rukama. Vedle těch, kteří se uchytí na běžném pracovním trhu, se řada z nich pouští i do vlastního podnikání. Jen za loňský rok se takových našlo přes osm tisíc. Nově proto vznikají i první programy na jejich podporu.

Válka je vyhnala, ale podnikat chtějí dál. Tisíce Ukrajinců budují byznys i v Česku
Ukrajinci v Česku začínají nejčastěji podnikat ve stavebnictví (ilustrační foto) / Zdroj: Mykola Komarovskyy / Shutterstock.com

V České republice zahájilo v roce 2022 podnikání na živnostenský list 8 514 Ukrajinců, o 5 627 víc než v roce 2021 a bezmála tolik jako za předchozí čtyři roky dohromady. Ukázala to analýza společnosti CRIF – Czech Credit Bureau na základě dat portálu Informaceofirmach.cz.

Ukrajinští živnostníci tak mají nemalý podíl na celkovém počtu nových živnostníků v České republice; v roce 2022 tvořili 12 % z celkového počtu víc než 70 tisíc nových živnostníků. Přitom ještě v roce 2018 to byla pouze tři procenta. Navíc jen za letošní leden začalo v tuzemsku podnikat 1 016 Ukrajinců a jejich podíl stoupl na 13 %.

I z odhadu CRIF tak vyplývá, že počet Ukrajinců-podnikatelů nemusí být zdaleka konečné. „Lze očekávat, že s postupnou adaptací uprchlíků se tento trend bude nadále prohlubovat,“ uvádí analytička CRIF Věra Kameníčková. Nejčastěji podle ní Ukrajinci začali podnikat ve stavebnictví.

Pomoc ukrajinským podnikatelům

Řada uprchlíků se totiž teprve rozkoukává a seznamuje se s místní legislativou. Na jejich příliv začínají ostatně reagovat i různé byznysové huby, které se dosud soustředily především na pomoc podnikatelům obecně. Jejich cílem je pomoci tisícům dalších ukrajinských uprchlíků, kteří by v Česku podnikat také chtěli, ale zatím k tomu nenašli dostatečnou odvahu.

Kde podnikají?

Nejvíc ukrajinských živnostníku začalo v roce 2022 podnikat v Praze (3 558), ve Středočeském kraji (1 200) a v Jihomoravském kraji (711). Největší podíl na celkovém počtu nových živnostníků měli Ukrajinci v Praze (28 %) a ve Středočeském kraji (13 %).

Zdroj: CRIF

S jedním takovým projektem přichází i program DoToho!, který se už přes dva roky zaměřuje na podporu mikro, malých a středních podniků v celé České republice. „Podpory pro ukrajinské uprchlíky, kteří chtějí podnikat v Česku, je pořád málo. Při zakládání jejich firem chybí metodické vedení i psychická a odborná pomoc, zkrátka pomocná ruka v začátcích,“ říká Daria Kulachek, která program dříe absolvovala jako mentee s rodinnou pekárnou Defidu.

Dnes Kulachek působí v rámci projektu DoToho! jako projektová manažerka se zaměřením na ukrajinské uprchlíky. Na starost má novou část programu, v rámci nějž mohou zájemci z řad Ukrajinců využít zdarma mentory s mnohaletými zkušenostmi s vedením firmy, kteří budou v rámci DoToho! fungovat jako jakýsi buddies – kamarádi v podnikání.

„K rozjezdu podnikání Ukrajinců mohou naši mentoři významně přispět. Seznámí je s podmínkami v daném oboru v ČR, pomohou vyhledat příležitosti a zároveň odvrátit případné neúspěchy,“ představuje novinku Kulachek.

Kde se vzalo DoToho!

Program DoToho! vznikl před dvěma lety v byznys hubu Opero, za kterým stojí bývalý manažer poradenských firem a investor Pavel Přikryl spolu s podnikateli Pavlem Bouškou a Lubošem Černým. S důrazem na individuální přístup spojuje zkušené mentory s malými a středními firmami, které potřebují nasměrovat, posunout nebo rozvinout svůj byznys.

Cílem DoToho! je do tří let podpořit až 2 500 malých a středních podniků v ČR. Program je pro účastníky zdarma díky podpoře ze strany mentorů, expertů a partnerů projektu, kterými jsou Mastercard Strive Česko, Česká spořitelna, Google, Pražský inovační institut, PRE či Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Mediálním partnerem projektu je magazín Finmag.

Plus pro českou ekonomiku

Ukrajinský program DoToho! bude fungovat podobně jako jeho úspěšná česká verze. Ukrajinci rovněž získají přístup na online i offline workshopy, akce a networkingy či do digitální knihovny, kde budou online semináře v ukrajinštině. Dostanou také e-book s užitečnými informacemi o zakládání podnikání v ČR.

Pomoc jiným v byznysu...

Do poloviny příštího roku by měla ukrajinská verze DoToho! pomoci přibližně až stovce zájemců o buddy systém a další uchazeči mohou čerpat vytvořený obsah z programu, tedy mít k dispozici videa v ukrajinštině, chodit na networkingová setkání, online workshopy či sledovat podcasty na témata z praxe. To vše bude veřejně dostupné na platformách programu.

Že má podpora Ukrajinců na pracovním trhu v Česku smysl, ukazují i zkušenosti ministerstva práce a sociálních věcí. Jeho šéf, ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL), na konci letošního ledna uvedl, že pracující Ukrajinci loni zaplatili českému státu na odvodech zhruba osm miliard korun.

„Vyplacená pomoc pro Ukrajince se tedy začíná vracet a jsme přesvědčeni, že Ukrajinci budou mít přínos pro českou ekonomiku stále větší, když zde budou i aktivně podnikat,“ říká ředitel celostátního programu DoToho! Martin Mára. Upozorňuje, že program pro Ukrajince zároveň stále hledá další buddies – tedy mentory, kteří by naopak sami rádi pomohli jiným podnikatelům.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

dotoho!ekonomikalegislativaodvodypersonalistikapodnikáníPodnikavé Českopomocživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo