Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na neotevřené datovky. V každé druhé je zpráva od exekutora nebo finančního úřadu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
22. 3. 2024
aktuality

Stát od loňského ledna zřídil datovou schránku více než dvěma milionům živnostníků, spolků, nadací a dalším nepodnikajícím právnickým osobám. Přes 450 tisíc z nich ji však aktivně nevyužívá. A v tom může být velká potíž. V každé druhé neotevřené datovce jsou totiž dopisy od finančního úřadu nebo exekutora, vyplývá ze statistik odesílatelů zpráv do datových schránek.

Datové schránky musí mít od ledna loňského roku povinně všichni živnostníci, kteří mají IČO. Tato povinnost přitom platí i v případě, kdy už má podnikatel datovou schránku zřízenou jako soukromá osoba. Statisíce „uživatelů“ ji ale dodnes ignorují. Zadělávají si tím ale na pořádný problém.

„Lidé si možná řekli, že když si psaní v datové schránce nevyzvednou a nikdy se do datové schránky nepřihlásí, schránka zůstane ‚mrtvá‘, a tím pádem do ní nic nemůže přijít. Je to stejné, jako kdybyste měli schránku na domě a tvářili byste se, že vám do ní nechodí dopisy,“ upozorňuje Martin Mesršmíd, ředitel Digitální a informační agentury (DIA).

Datové schránky
Shutterstock

Povinné datové schránky očima expertů. Pomoc podnikatelům, nebo šikana?

Datové schránky musí mít od loňského roku povinně všichni živnostníci, kteří mají IČO. Tato povinnost přitom platí i v případě, kdy už má podnikatel datovou schránku zřízenou jako soukromá osoba. Je systém nastavený správně? Zeptali jsme se odborníků.

Většina příjemců svou datovou schránku neotevřela ani po upozornění státu prostřednictvím klasického poštovního dopisu. DIA, která je správcem datových schránek, ve spolupráci s Kabinetem místopředsedy vlády pro digitalizaci proto připravuje kampaň, kterou spustí začátkem dubna. Na lidi, kteří svou datovku dosud neotevřeli, bude cílit v online i veřejném prostoru, na poštách i na úřadech. Dojde i k opětovnému rozesílání dopisů do poštovních schránek.

„Pokud jste živnostníci nebo OSVČ a ještě nikdy jste se nepodívali do své datové schránky, je nejvyšší čas tak učinit a mít jistotu, že vám neunikly žádné důležité písemnosti od úřadů. V tomto momentě je v přibližně v polovině z 450 tisíc neotevřených datovek dopis od finančáku nebo exekutora. Pokud nechcete zmeškat důležité zprávy ve vaší datové schránce, můžete si nastavit informace o přijatých zprávách do e-mailu či SMS,“ radí lidem s živnostenským listem vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Největší část „nových“ držitelů datových schránek tvoří podnikající fyzické osoby. Přihlásit se do ní mohou na oficiálních webových stránkách prostřednictvím přístupových údajů, které obdrželi dopisem nebo skrze Identitu občana. Pokud tak neučinili, datová schránka jim byla aktivována automaticky 15 dní po doručení přístupových údajů.

Zprávy přijaté do datové schránky se považují za automaticky doručené po uplynutí deseti dní od přijetí, kdy zároveň začínají běžet lhůty pro odpovědi stanovené zákonem či možné právní kroky, jako jsou například pokuty za rychlost, nedoplatky na daních, sociálním pojištění nebo dokonce exekuce.

Doručení do datové schránky má stejný právní účinek jako doručení písemnosti do vlastních rukou adresáta, a to i bez přihlášení uživatele. Má-li občan datových schránek více, je důležité rozlišovat mezi datovou schránkou fyzické a podnikatelské osoby.

Zavedení povinných datových schránek je považováno za jeden z hlavních důvodů, proč v loňském roce ubyl rekordní počet živnostníků. Podnikání ukončilo 277 tisíc z nich, což je nejvyšší počet od roku 1993. Tomuto tvrzení nahrává i fakt, že nejvíc živnostníků ukončovalo svou činnost loni v únoru a březnu, přičemž od ledna začal stát postupně uživatelům datovky zřizovat.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydatová schránkadatové schránkyexekucefinanční správapodnikáníživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo