Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak založit s. r. o.? Postup založení firmy krok za krokem

Jakub Vondráček
Jakub Vondráček
13. 12. 2023
Jak začít podnikat

Podnikání láká v Česku tisíce lidí. Ne každý ale ví, co přesně založení firmy obnáší. Češi si oblíbili zejména společnosti s ručením omezeným (s. r. o.), jejichž založení je jednodušší než například u akciové společnosti. Pojďme se podívat, jak založení s. r. o. probíhá.

Stát proces zakládání nových firem postupně urychluje. Ubývá administrativních překážek i běhání po úřadech. A díky digitalizaci už řadu formalit vyřídíte on-line. Brzy tak možná nastane doba, kdy si společnost s ručením omezeným zařídíte během odpoledne.

Přesto založení společnosti s ručením omezeným vyžaduje čas a trpělivost. Pokud však víte, kde co zařídit, není to zas tak složité. Celý proces detailně popisujeme v návodu na zápis s. r. o. do obchodního rejstříku. Mezi stěžejní body založení firmy patří:

Sepsání zakladatelské či společenské listiny s. r. o.

Prvním krokem je formální založení společnosti u notáře. Vytvoříte společenskou smlouvu (případně zakladatelskou listinu, pokud podnik rozjíždíte sami), ve které uvedete základní údaje o firmě. Jde především o:

  • název a sídlo společnosti
  • informace o společnících (včetně jejich podílů)
  • informace o jednatelích
  • předmět podnikání
  • výši základního kapitálu

Notář si také ověří souhlas jednatelů se zápisem do obchodního rejstříku (OR) a jejich trestní rejstříky – je digitálně propojen s úřady, takže výpis nemusíte zařizovat sami.

Věděli jste, že...?

Informace

Společenská smlouva se používá, když s. r. o. zakládá více společníků.

Zakladatelská listina se podepisuje v případě, že společnost zakládá jediná osoba (tento postup zákon povoluje u akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným).

Složení základního kapitálu s. r. o.

Následuje složení základního kapitálu. Společnosti se základním kapitálem nad 20 000 Kč si povinně otevírají bankovní konto, kam tyto finance uloží. Pokud jste zvolili nižší základní kapitál, můžete ho splatit v hotovosti přímo u notáře a bankovní účet před vznikem firmy otevírat nemusíte.

K založení s. r. o. vám dnes stačí základní kapitál v hodnotě 1 Kč. Do roku 2014 přitom platilo povinné minimum 200 000 Kč. Hlavní výhodou nízkého základního kapitálu je to, že vás od založení s. r. o. už nedělí nepředstavitelná suma peněz, a tak se založení tohoto typu společnosti stává dostupnější než kdy dřív.

Při založení s. r. o. s více než jedním členem se základní kapitál mění v závislosti na počtu majitelů společnosti; každý hlas na valné hromadě (orgán obchodní společnosti, kde majitelé hlasují o budoucnosti a změnách ve společnosti) musí mít cenu minimálně jedné koruny.

Zápis s. r. o. do obchodního rejstříku

Formální vznik společnosti (jako právnické osoby) nastává až dnem zápisu do OR. Zápis vyřídíte buď přímo u notáře, se kterým sepisujete společenskou smlouvu či zakladatelskou listinu, nebo u rejstříkového soudu.

Kromě zakladatelských dokumentů k zápisu potřebujete doklad o splacení základního kapitálu (pokud je vyšší než 20 000 Kč) a vyplněný formulář s návrhem k zápisu.

Od roku 2023 je dokonce možné zapsat společnost do obchodního rejstříku před tím, než si vyřídíte živnostenské oprávnění. Celý proces založení se díky tomu zrychlil.

Podání návrhu na zápis do obchodního rejstříku je klíčový bod celého procesu. Je proto dobré zjistit si co nejpřesněji požadavky, které jsou na návrh na zápis kladeny. Pozor na kompletnost údajů a na to, aby nechyběla žádná z vyžadovaných listin.

Vyřízení živnosti pro firmu

Abyste mohli podnikat v České republice, musíte získat oprávnění. Pravidla se řídí různými zákony, nejčastěji živnostenským, který upravuje podnikání většiny firem i OSVČ. Na některé obory se však vztahují jiné předpisy (§ 3 živnostenského zákona vymezuje, co není živnost – např. pronájem nemovitostí, zemědělská činnost, advokátní, notářské či zdravotní služby a další).

Pokud bude vaše společnost podnikat na základě živnostenského zákona, potřebuje živnostenské oprávnění pro firmu. Můžete ho vyřídit před, nebo po formálním vzniku (tj. zápisu do obchodního rejstříku). Dokud firma nemá platnou živnost, nesmí vykonávat podnikatelskou činnost, tedy poskytovat služby, prodávat a podobně.

Oprávnění pro společnost vyřizujete bez ohledu na to, zda vy jako majitel či jednatel už podnikáte jako OSVČ (fyzická osoba). Firma je samostatný podnikatelský subjekt (právnická osoba), a proto musí mít vlastní živnost. Získáte ji na živnostenském úřadě (formulář lze podat i on-line) a vyjde vás na tisíc korun. Když splníte všechny podmínky, úřad provede zápis do živnostenského rejstříku do pěti pracovních dní a následně vám vydá výpis.

Věděli jste, že...?

Otazník

Pojem „živnostenský list“ je mezi podnikateli stále zažitý, ale nyní ho už na živnostenském úřadě nedostanete? V roce 2008 tento pojem z legislativy zmizel a nahradilo ho „živnostenské oprávnění“. Místo ozdobného tištěného dokumentu o podnikání tak dnes získáte jen obyčejný výpis z živnostenského rejstříku.

Jak dlouho trvá založení firmy?

Teď už víte, co vše musíte zařídit. Kolik si ale na vyřízení formalit vyhradit času? Záleží především na čtyřech faktorech: 

  • typu společnosti
  • místu vyřízení zápisu (notář, rejstříkový soud, poradenská společnost)
  • rychlosti úřadů
  • vašich zkušenostech

Jak začít podnikat

Finmag.cz přináší sérii textů nazvanou Jak začít podnikat. Věnuje se tématům předcházejícím rozjezdu úspěšného byznysu, nastavením jeho životaschopnosti i myšlenkovým postupům, které by u startu žádné firmy neměly chybět. Od nápadu samotného až třeba po to, jak ideálně najít a oslovit investory. A pokud už podnikáte, nezoufejte: paralelní série textů Jak na podnikání poradí i vám.

Pokud vše půjde hladce, nová s. r. o. vznikne během několika dní. Nejrychlejší cestou je přímý zápis do rejstříku u notáře – nebo můžete využít služby poradenských firem, které formality zařídí místo vás. Zakládání společností je jejich denní agenda a umějí v tom chodit.

Nováčkům, kteří se rozhodnou společnost založit svépomocí a v celé věci se teprve rozkoukávají, zabere rozjezd firmy obvykle více času. Chvíli totiž trvá, než zjistí, co a jak je třeba zařídit.

Start podnikání trvá déle, když jde o akciovou společnost nebo si musíte vyřídit povinnou licenci. Čas navíc si vyhraďte i v případě, že se chcete po založení firmy dobrovolně registrovat k DPH.

Doba vyřizování často záleží na rychlosti úřadů – čekání však můžete zkrátit dodáním kvalitních podkladů.

Jake&James
Jake&James

Jake&James Accounting s. r. o.

Rady pro začínající i stávající podnikatele přinášíme díky obsahové spolupráci s poradenskou společností Jake&James Accounting s. r. o., která na trhu působí přes 12 let. Pro začínající i stávající podnikatele zajišťuje komplexní servis od zakládání firem, výběr vhodného virtuálního sídla až po správu účetnictví.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jakub Vondráček

Jakub Vondráček

Majitel a jednatel společnosti Jake&James Accounting s.r.o. Ta se specializuje na zakládání a prodej společností, vedení účetnictví a daňové poradenství. Kromě toho pomáhá podnikatelům s byrokracií,... Více

Související témata

digitalizaceJak začít podnikatobchodní rejstříkspolečenská smlouvaúřadyVše o...základní kapitálzaložení firmy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo