Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Známe letošní absurditu roku. Proč je lepší věc zničit než ji darovat charitě?

Michal Hron
Michal Hron
23. 6. 2023
 25 642

Už to zažila nejedna firma. Obnovujete techniku nebo nábytek v kanceláři, tak staré počítače nebo stoly darujete humanitární organizaci, která je využije v České republice. Vcelku logické. Jenže ouvej: daruj, ale zaplať DPH! Právě tenhle byrokratický nesmysl zvolila veřejnost za letošní Absurditu roku.

Známe letošní absurditu roku. Proč je lepší věc zničit než ji darovat charitě?
Pojistné na sociální zabezpečení odváděné českými zaměstnavateli je po Francii druhé nejvyšší v Evropě. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Není to úplně nejjednodušší cesta a věc, kterou by se chtěli podnikatelé právě zabývat. V praxi se spíše vyplatí konkrétní produkt raději zničit než ho darovat, a vykonat tím obecně prospěšnou činnost. V rámci daru musí totiž podnik zaplatit DPH z ceny zboží, zatímco pokud se stejnou věc rozhodne zničit, paradoxně DPH neodvádí a může si ji odečíst z pořízení věcí na vstupu.

Existuje sice osvobození od DPH s nárokem na odpočet v případě dodání daru prostřednictvím humanitárních organizací do třetích zemí, ale tento pardon neexistuje u dodání v rámci Česka.

Byrokracie v Česku
Shutterstock

Byrokratická čistka očima expertů. Co skutečně uleví českým podnikatelům?

Vláda chystá schvalování takzvaného druhého antibyrokratického baličku, který by měl ulevit podnikatelům. Zaměřit se v něm chce především na podmínky pro drobné a střední podnikatele. Co by měl takový balíček obsahovat? A přinesl ten první pozitivní změny? Zeptali jsme se odborníků.

„Pro firmy je kvůli daňovým pravidlům jednodušší, aby například elektroniku, která zůstala na skladě, zničily, než aby ji poslaly na dobrou věc. Proto chceme pravidla změnit, aby podniky měly motivaci pomáhat ve vlastní zemi,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR, který zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty – problematika odvádění DPH z darů, na absurditu roku také nominoval.

Podle Čížka přitom obecně prospěšná činnost firem ve výsledku supluje pomoc státu. „Problematiku proto řešíme s ministrem pro legislativu Michalem Šalomounem v rámci antibyrokratického balíčku či jsme toto téma otevřeli i na jednání na ministerstvu financí,“ dodává.

Do finálních nominací se vedle absurdního DPH dostalo například i zrušení EET bez možnosti dobrovolně elektronicky evidovat tržby, přihlašování zaměstnavatele na Českou správu sociálního zabezpečení i v případech, kdy se jím firma stává jen sezónně, vykazování množství spotřebované elektřiny u elektromobilů či slabá podpora malých a středních podniků v energetické krizi.

Zlatý paragraf bere milostivé léto

Naopak pozitivní ocenění Zlatý paragraf si stát odnáší za akci zvanou milostivé léto. Živnostníci, drobní zaměstnavatelé i společnosti, které mají dluhy na sociálních odvodech, v něm mohou dostat šanci na jejich snadnější srovnání. Při splacení dlužného pojistného jim sociální správa odpustí penále a exekuční náklady, úhrada je navíc možná i ve splátkách.

Jak se zbavit dluhu na sociálním pojištění

U sociální správy bude možné požádat o odpuštění penále a exekuční srážky při úhradě dluhů na důchodovém a nemocenském pojištění a na příspěvku na politiku zaměstnanosti, které vznikly do 30. září 2022. Toto datum bylo stanoveno proto, že právě na konci září se o milostivém létu III. začalo mluvit. Předejde se tak tomu, aby lidé žádali i o odpuštění dluhů, které záměrně neplatili od loňského podzimu do současnosti. Více najdete na webu Peníze.cz.

Nový zákon o mimořádném odpuštění penále z dlužného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a exekučních nákladů s úpravou dalšího kola milostivého léta schválila na svém zasedání v lednu 2023 vláda a v květnu Poslanecká sněmovna.

„Považujeme to za důležitý krok, aby vláda dala lidem šanci vystoupit z šedé zóny a mít reálnou šanci srovnat své účty se státem. Neodpouštíme ten původní dluh, ten je nutné doplatit, ale promíjíme tu částku, která narostla na úrocích. Příslušenství dluh někdy velmi výrazně zvýšilo," říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Vedle milostivého léta se v nominacích na Zlatý paragraf objevilo například i zvýšení limitu pro odvod DPH z jednoho na dva miliony korun, přívětivější pravidla pro podání kontrolního hlášení, loňské zrušení silniční daně či odstranění překážek při poskytování pomoci Ukrajině formou zákona č. 128/2022 Sb., který zamezuje nelogickému zdanění pomoci Ukrajině či jiné zbytné administrativě.

Populární anticena

Cílem anticeny Absurdita roku je upozornit na nejnesmyslnější byrokratické povinnosti uložené podnikatelům. Vyhlašování anticeny má přispět ke kultivaci tuzemského podnikatelského prostředí. Za dobu své existence přispěla k odstranění celé řady zbytečných zákonů a vyhlášek. Absurdní předpisy nominuje veřejnost z řady podnikatelů, různých oborových asociací a svazů a cechů.

Je DPH u darů charitě dostatečně absurdní?

Zlatý paragraf je anketa, která je nově součástí vyhlašování Absurdity roku. Oceňuje konkrétní aktivitu veřejné správy, která má za cíl pomáhat českému podnikání a je příkladnou aktivitou v této oblasti. Může se jednat o nově přijatý zákon, nařízení, vyhlášku, ale i návrh, snahu nebo vizi, jak podnikatelům zjednodušit život.

O vítězi rozhoduje veřejnost v online hlasování. Záštitu nad anketou Absurdita roku převzala Hospodářská komora České republiky.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byrokraciedaněDPHmilostivé létoMinisterstvo financípodnikánípodnikateléPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo