Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Indie je nová Čína. Ekonomická diplomacie Česka nabrala nový směr

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
2. 3. 2023
 15 919

Jsme Češi a chceme u vás podnikat. Tak by se dala shrnout nedávná návštěva ministra zahraničí Jana Lipavského v Indii. Na přelomu měsíce se vydal s podnikateli na několikadenní misi, která měla ukázat odhodlání české vlády a diplomacie „odemykat“ českým firmám perspektivní trhy v Indopacifiku.

Indie je nová Čína. Ekonomická diplomacie Česka nabrala nový směr
Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil 26. února až 1. března 2023 Indii, kde jednal se svým indickým protějškem Subrahmanyamem Jaishankarem (na fotografii) / Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Se svým indickým protějškem se Lipavský potkal už počtvrté. Podnikatelské delegaci dominoval především cestovní ruch s obranným průmyslem. V delegaci bylo deset podnikatelů a zástupci Svazu průmyslu a dopravy, dalších šest firem se připojilo přímo v Indii.

Za cestovní ruch se účastnilo Letiště Praha, které s Indy jedná o otevření leteckého spojení. Mezi zástupci obranného průmyslu byla PBS vyrábějící tryskové pohony. Dodává například energetické jednotky čerpadla do letadel a vrtulníků.

Čínská ekonomika covid
Shutterstock

Čínská ekonomika trpí, dál ji decimuje covid. Dosáhne ještě někdy dominance?

Čínské vedení hýří optimismem. Hrubý domácí produkt země může letos růst až o 5,5 procenta, což je fenomenální úspěch po loňských třech procentech a 2,24 procenta v roce 2021, nejhorším výsledku od roku 1976. Je za tím hlavně rychlé uvolnění proticovidových opatření. Čínu přesto čekají obří ekonomické potíže. Jak je to možné? ptá se ve své analýze tamní ekonomiky na Finmag.cz Marek Hudema.

Na obranné spolupráci se podílí také kopřivnická Tatra Trucks, která už se na indickém trhu etablovala, její zástupci se tak k misi připojili na místě. „Je významným dodavatelem nákladních vozidel a terénních podvozků pro indickou armádu s mnohaletou historií spolupráce,“ říká ministrův náměstek Jiří Kozák.

„Indie si uvědomila, že spolupráce s Ruskem v této oblasti je dlouhodobě neudržitelná. Má zájem vylepšovat své vybavení,“ vysvětluje, proč má podle ministerstva spolupráce v této oblasti budoucnost. Zároveň ujišťuje, že nehrozí, že by Indové české vybavení přeprodávali Rusům.

Na místě se k misi připojili i zástupci Škoda Auto, která v zemi rovněž působí. Stále víc se hovoří o tom, že by se automobilka mohla víc zaměřit na perspektivní indický trh na úkor čínského, kde ztrácí pozice. Jen za první pololetí loňského roku odbyt v Číně klesl o 44 procent na 24 700 vozů, zatímco v Indii se prodeje zpětinásobily na 25 900 aut.

Na dotaz Finmag.cz, kterým firmám čeští diplomaté v Dillí asistovali, Kozák vedle už zmíněných jmenoval například i společnost Dako-CZ vyvíjející brzdové systémy pro kolejová vozidla, výrobce pečovatelských lůžek Proma Reha nebo ModemTec zabývající se datovými přenosy po vysokonapěťových linkách.

Reálný dopad ekonomické diplomacie se nikdy úplně zajistit nedá. Stát nemá podnikat...

Indie: nový směr ekonomické diplomacie

Indická republika, jak zní plný název země, začíná hrát v ekonomické diplomacii mnoha zemí klíčovou roli. Sedmá největší země s víc než miliardou obyvatel se tak stává podle mnohých „novou Čínou“. Například ekonom Noah Smith dokonce tvrdí, že ona dlouho diskutovaná deglobalizace vlastně vůbec není deglobalizací a centrum dění se jen postupně přesouvá z Číny právě do Indie.

Strategický partner Indie

Jedním z cílů Lipavského cesty bylo v jednáních s ministrem zahraničí Subrahmanyamem Jaishankarem a ministrem obchodu Piyushem Goyalem posunout dlouhodobý český záměr povýšit spolupráci s Indií na strategické partnerství. První návrh se objevil už v roce 2018, ale na obrysech dohoda začala nabývat až v posledním roce.

Partnerství se zaměří na inovace. Pod to by se měly vejít i obory jako kyberbezpečnost, ICT, inovace v environmentální oblasti, chytrá energie nebo chytrá města. Lipavský po ukončení cesty připomněl, že sem spadá také spolupráce ve vědě a výzkumu. Zapojit se mají vysoké školy a vědecká centra.

Činnost české diplomacie v Indii je navíc tak rozsáhlá, že se v budoucnu nechce spoléhat jen na zastoupení v Dillí, ale plánuje otevřít také generální konzulát Bombaji. Ten by měl mít na starost například exportní inkubátor Czech Trade, který funguje v Bengalúru, kde působí řada světových ICT firem a start-upů.

V posledních letech se obchodní výměna mezi Českem a Indií pohybovala kolem 30 miliard korun, ale v covidovém roce 2021 se vyšplhala na rekordních 46 miliard. „Jde o stabilní trh z pohledu vymáhání práva a nabízí příležitosti, do kterých se vyplatí investovat,“ popisuje pro Finmag.cz Kozák, proč se Česko zaměřilo právě na Indii.

Resort je však v hodnocení přínosů své mise velmi opatrný. „Reálný dopad ekonomické diplomacie se nikdy úplně zajistit nedá. Stát nemá podnikat, úkolem vlády je pomoci podnikatelům k příležitostem, otevírat dveře tam, kde je to z pozice vlády možné,“ podotýká Kozák.

Jde zejména o sledování a mapování příležitostí na trzích po celém světě, na které menší firmy nemají kapacity. „Jsme schopni nabídku koncentrovat a dát ji podnikatelům k dispozici, aby si z ní sami mohli vybrat. V případě konkrétních projektů potom můžeme podnikatelům nabídnout konkrétní asistenci,“ podotýká náměstek.

Se zeměmi, které mají zásadní problém s lidskými právy a demokracií, neobchodujeme v oblasti citlivých technologií.

Indičtí kostlivci ve skříni

Opatrnost resortu možná plyne i z toho, že spojení ekonomická diplomacie nemělo v posledních letech v Česku nejlepší zvuk. Stojí za tím především politika Hradu dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana. To, co Zeman a jeho okolí hájili jako politiku všech azimutů, se často jevilo jako nevkusné podlézání autoritářským režimům. Patrné to bylo zejména v případě zmíněné Číny: Hrad sliboval, že na oplátku přijdou masivní investice, většina slibů se ale nezhmotnila.

Kasty a bezmocné úřady

Zmíněné násilí na ženách, zejména pak případy brutálních znásilnění, páchají v Indii zejména muži z vyšších kast na ženách z nižších kast nebo náboženských menšin. Kasty sice tamní právní systém nezná, ale v regionech, kde je tradiční společnost silnější než stát a policie, často nedokážou úřady oběti ochránit.

Druhý problematický aspekt politiky všech azimutů byl přístup k lidským právům. A i když se Indie nedá s totalitní Čínou srovnávat, nelze opomenout, že země v tomto ohledu není bez problémů; potýká se hlavně s brutálním násilím na ženách (viz box Kasty a bezmocné úřady), problematická je ale i diskriminace náboženských menšin a autoritářské tendence prezidenta Naréndry Módího.

Kozák tvrdí, že všechny tyto aspekty ve svém postupu reflektují. „Snažíme se obecně téma lidských práv v našich jednáních zvedat. Důraz na lidská práva je součástí vládního programového prohlášení. Při rozhovorech s našimi partnery se vždy snažíme vysvětlovat, co z našeho pohledu není dobře a co by se dalo zlepšovat,“ zdůrazňuje.

„Se zeměmi, které mají zásadní problém s lidskými právy a demokracií, potom neobchodujeme v oblasti citlivých technologií. To ale není případ Indie,“ dodává a odráží zmínky o dalším sporném cíli české ekonomické diplomacie: Myanmaru. V této zemi na jihovýchodě Asie proběhl v roce 2021 násilný puč a od té doby zde soustavně dochází k porušování lidských práv a násilí.

„Vnímáme, že české firmy mají zájem o spolupráci. To nic nemění na tom, že režim v Myanmaru pro Česko není partnerem. Pomoc podnikatelům se snažíme nabídnout tam, kde nemůže docházet k porušování lidských práv nebo jeho prohlubování,“ vysvětluje pozici Česka Lipavského náměstek.

Ve spoustě zemí v tomto regionu jsou změnami klimatu zasaženi mnohem víc, a proto jsou to spíš oni, kdo apelují na nás...

Vliv Číny postupně klesá

Další důvody odklonu od Číny jsou spíše pragmatické. Jednak se po útoku Ruska na Ukrajinu nadbíhání podobným režimům zdá definitivně překonané, jednak podnikatelské prostředí v Číně není ideální. „Když firmy chtějí podnikat na trzích, kde není jasně vymahatelné právo, musí si být vědomy rizika. Pokud jde o autoritářské státy, měly by počítat s tím, že režim může jejich podnikání velmi rychle zhatit,“ shrnuje to Kozák.

Ruské sankce
Shutterstock

Trpí víc Rusko, nebo Evropa? „Fatální“ ruské sankce mají nečekaného vítěze

Bez jediného dne je to dneska rok, po který trvá tragická Putinova invaze na Ukrajinu. Během tohoto roku jsme mohli pozorovat nejrůznější ekonomické důsledky války, a to včetně bezprecedentních sankcí, které měly různé dopady. Lze vůbec najít na tomto poli jednoznačného vítěze?

Podnikatelské prostředí v Indii je podle něj z tohoto pohledu lepší. Ale i tento trh má svá specifika. „Indie preferuje, když jsou firmy aktivní na tamním trhu, vyrábějí tam a mají tam pobočky. To může být překážkou pro firmy, které tam chtějí nově vstoupit. Jde o dlouhodobé budování značky a dlouhodobou přítomnost,“ konstatuje Kozák a doporučuje, aby firmy měly v zemi vlastní kancelář se svým zástupcem. Resort jim pak může pomoct se na tamním trhu etablovat.

Lipavský například v rámci mise promluvil na konferenci India-Europe Business and Sustainability Conclave (Indicko-evropské konkláve k byznysu a udržitelnosti). Jedním z témat konference byly „výzvy ve zdravotnictví“ a právě tato oblast představuje podle českých diplomatů zajímavou podnikatelskou příležitost. „Česko ve zdravotnickém průmyslu nabízí výrobky na špičkové úrovni a řada firem je v Indii aktivní. Zajímavé na spolupráci výrobců a dodavatelů ve zdravotnictví je, že jsou schopni nabízet komplexní řešení,“ říká k tomu Kozák.

„To přijde vhod v zemích jako Indie, kde jsou rozsáhlá území, která potřebují pokrýt zdravotní péčí. Česká řešení umožňují dosáhnout toho rychle a efektivně, proto v této oblasti vidím velký potenciál pro naše firmy,“ dodává.

V udržitelnosti a čisté energii je podle Kozáka hlavním tématem výzkum v oblasti skladování elektrické energie: „Jedním z témat konkláve bylo, jak v této oblasti postupovat společně.“ A odmítá obecnou představu o tom, že by se v Indii a v dalších zemích regionu na udržitelnost nemyslelo. „Ve spoustě zemí v tomto regionu jsou změnami klimatu zasaženi mnohem víc, a proto jsou to spíš oni, kdo apelují na nás, abychom se věnovali ochraně klimatu,“ ujišťuje Kozák.

Dáváme jasně najevo, že o tento region máme zájem a považujeme svoji ekonomickou přítomnost zde za velmi důležitou.

Příští zastávka: Tchaj-wan

Lipavského mise v Indii přitom není poslední cestou vládních představitelů do regionu Indopacifiku. Na konci března povede předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová podnikatelskou delegaci do Tchaj-wanu a Jižní Korey. Do Indie by měla mířit také mise ministerstva průmyslu a obchodu a do regionu vyrazí také premiér Petr Fiala.

Kam směřuje česká ekonomická diplomacie?

Jako důležité partnery v Indopacifiku Kozák vedle Indie, Korey a Tchaj-wanu jmenuje Japonsko, Indonésii, Filipíny, Vietnam: „Mnohé z nich navštíví v rámci svých zahraničních cest naši vládní představitelé.“

Ministři a premiér cestami navazují na strategii pro spolupráci v oblasti Indopacifiku, kterou si vláda schválila loni v září. Píše se v ní, že region generuje 42 procent světového HDP. „Jsme mezi prvními čtyřmi zeměmi EU, které si takovou národní strategii schválily. Z postkomunistických zemí jsme potom úplně první,“ pochvaluje si Kozák.

Zároveň připomíná, že Indopacifik byl jednou z priorit českého předsednictví EU. „Dáváme jasně najevo, že o tento region máme zájem a považujeme svoji ekonomickou přítomnost zde za velmi důležitou. Naši tamní partneři existenci strategie oceňují a vnímají ji jako jasný závazek,“ ujišťuje.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

ČínadiplomacieekonomikaIndieJan LipavskýMinisterstvo zahraničípodnikáníPodnikavé Českopodpora podnikánízahraniční obchod
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo