Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Půdy ubývá. Investice do ní hravě překonává inflaci

Jan Traxler
Jan Traxler
24. 7. 2023
 7 195

Cena půdy roste dlouhodobě u nás i ve světě rychleji než inflace. Úrodné půdy ubývá a je třeba nakrmit čím dál víc lidí, proto patří dlouhodobě k nejlepším uchovatelům hodnoty. Od roku 2005 stoupla její cena v Česku téměř pětinásobně.

Půdy ubývá. Investice do ní hravě překonává inflaci
Investice do půdy je pro movitější a také hodně trpělivé investory / Zdroj: NPMCZ / Midjourney

Zatímco v roce 2005 se podle odborného webu Farmy.cz jeden hektar půdy prodával v průměru za 68 tisíc korun, v loňském roce byla už průměrná tržní cena 334 tisíc korun za hektar. To znamená nárůst každý rok o 9,8 procenta. Pro srovnání, inflace ve stejném období vychází v průměru na 3,2 procenta ročně.

I v posledních dvou letech vysoké inflace fungovala zemědělská půda jako skvělý uchovatel hodnoty. Reálná kupní síla peněz vlivem inflace klesla o 23 procent, průměrná tržní cena půdy však za tyto dva roky stoupla o 32 procent.

Vývoj průměrné ceny orné půdyFINEZ Investment Management

Pokud se budete na půdu dívat jako na investici, dostanete se ročně k výnosu zhruba dvou až tří procent jen z pachtovného.

Půda hodnotu neztratí

Pokud se budete na půdu dívat jako na investici, dostanete se ročně k výnosu zhruba dvou až tří procent jen z pachtovného, tedy z pronájmu půdy zemědělcům. K tomu dlouhodobě stoupá její hodnota a s velkou pravděpodobností bude stoupat dál. Předpokládám, že o něco rychleji než inflace, i když to asi už nebude každý rok o desetinu jako doposud, kdy ceny v Česku doháněly zbytek Evropy.

Na rozdíl od investic do různých virtuálních aktiv a od spekulací na burze, půda má a vždycky bude mít svou reálnou užitnou hodnotu. Měla by být součástí každého dlouhodobého investičního portfolia. Klientům zpravidla doporučuji do ní investovat kolem deseti procent jejich majetku.

Srovnání ceny půdy a inflaceFINEZ Investment Management

Zemědělská půda je dlouhodobá investice, která není příliš likvidní. Minimální doporučený investiční horizont je pět let, ideálně ještě víc.

Pro majetnější a trpělivé

Nechcete-li se starat o vlastní políčko, můžete k investici využít jeden ze dvou regulovaných investičních fondů fungujících v Česku, které se zaměřují na investice do zemědělské půdy. V obou případech se jedná o fondy pro kvalifikované investory, tedy pro ty majetnější.

Český fond půdy je starší a větší. Funguje od roku 2014 a spravuje dnes půdu v hodnotě přes dvě miliardy korun. Za tu dobu zhodnotil investorům majetek zhruba na dvojnásobek. Jeho čistý anualizovaný výnos vychází na 8,6 procenta ročně. Tento fond je sice registrovaný na Maltě, ale funguje v Česku a investovat do něj je možné na majetkovém účtu u Consequ. Minimální investice do fondu je dle maltského práva ekvivalent 75 tisíc eur, což je zhruba 1,8 milionu korun.

AVANT Česká pole je o rok mladší a výrazně menší. Spravuje majetek v hodnotě zhruba 200 milionů korun. Většinu portfolia fondu dnes tvoří půda na Slovensku, kde je cena půdy ještě o 30-40 procent nižší než u nás. Také tento fond zhodnotil investorům majetek za osm let na více než dvojnásobek.

Jeho čistý anualizovaný výnos vychází na deset procent p.a. Zde je minimální investice jeden milion korun. Navíc je možné fond kombinovat i s dalšími fondy spravovanými AVANT investiční společností. V takovém případě jde pak investovat i menší částky.

Investice do fondů vs. inflaceFINEZ Investment Management

Oba fondy vydělávají na pachtovném i na dlouhodobém růstu ceny půdy a oba fondy dlouhodobě hravě poráží inflaci. Můžeme si to ukázat na grafu vývoje hodnoty investice ve fondech v porovnání s inflací i na grafu ročních výnosů v porovnání s roční inflací. Zde je také vidět, že zrovna fond AVANT Česká pole v uplynulém roce jako jedna z mála investic dokázal porazit inflaci.

Roční výnosy fondů do půdy vs. inflaceFINEZ Investment Management

Výše uváděné výnosy jsou čisté, tedy po zohlednění všech nákladů na správu. Není zohledněn pouze vstupní poplatek, který si oba fondy standardně účtují ve výši tří procent z investované částky. Přesná výše záleží také na zprostředkovateli. Například přes odborný portál FKI-fondy.cz je možné do obou fondů investovat s jednoprocentním vstupním poplatkem a při investici od pěti milionů korun výše bez tohoto poplatku.

Je třeba upozornit na to, že zemědělská půda je dlouhodobá investice, která není příliš likvidní. To platí i pro zmiňované investiční fondy. Minimální doporučený investiční horizont je pět let. Osobně bych rozhodně doporučoval nad touto investicí uvažovat v ještě delším kontextu.

Oba fondy v prvních letech omezují zpětné odkupy výstupním poplatkem. U fondu AVANT Česká pole je po čtyři roky od nákupu účtován výstupní poplatek pět procent. U Českého fondu půdy je výstupní poplatek účtován do pěti let od nákupu a standardně činí 25 procent.

Jaký jste na tom s investicemi do půdy?

Ještě o něco perspektivnější, ale také rizikovější investici nabízí loni založený Verdi fond farem, rovněž pro kvalifikované investory. Ten neinvestuje pouze do zemědělské půdy, ale kupuje celé české farmy i se zemědělskou půdou. Její hodnota by opět dlouhodobě měla růst rychleji než inflace.

Verdi fond farem má větší část výnosů ze zemědělské prvovýroby, tedy z pěstování plodin a chovu dobytka. Zůstává mu celá marže, nikoliv jen pachtovné. Díky tomu by dlouhodobě měl přinést investorům vyšší zhodnocení než fondy půdy – za rok existence vynesl tento fond investorům 14,96 procenta. Ale někdy bude mít také horší roky se špatnou úrodou, s tím je potřeba počítat.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

co se děje s miliardamifondy kvalifikovaných investorůinflaceinvesticeinvestiční fondyMiliardy v pohybuzemědělská půdazemědělství
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo