Články na téma: rozhovor
Hudba komunismus neprovozuje, Sting nás zastínil, říkají organizátoři festivalu
Největší hvězdy typu Nicka Cavea nezajímají pouze peníze. A diváci zase řeší nejenom program, ale i komfort. Stejně důležité jim připadají i keramické záchody, říkají Libor Winkler a David Gaydečka, kteří stojí za festivalem Metronome.
Home office normou. Firmy už nikdy nebudou jako dřív, říká expert
Zvykli jste si během pandemie na práci z domova a teď se vám nechce zpět do kanceláře? Nejste sami. „Lidé jsou rozděleni na dva tábory – ty, kteří chtějí být v kanceláři s lidmi, a ty, kteří jsou šťastnější doma. Nejde z toho udělat nějaký průměr,“ říká pracovní psycholog Libor Komárek. Budoucnost může být v hybridním nastavení, tedy propojení home office s docházením do práce.
Startupista má osamělou a těžkou práci, boří Dlouhý mýty o „klucích z plakátu“
Schválně: jak podle vás vypadá život úspěšného startupisty, který na vás zhlíží z titulních stran věhlasných magazínů? Také podléháte představě, že mají bohatý život nejen finančně, ale i společensky? Zakladatel a CEO českého Feedyou Vojtěch Dlouhý tuhle představu boří. „Být founderem je hrozně osamocená práce. Často bych chtěl i obejmout,“ říká.
I drobná chyba může stát miliony, říká specialistka na umělou inteligenci
Pro práci v základním výzkumu umělé inteligence Daria Hvížďalová původně neměla kvalifikaci. Fascinoval ji ale natolik, že našla „průnik“. Teď se coby šéfka nového vzdělávacího konceptu 42 Prague snaží o to, aby tu byl dostatek lidí, kteří budou umět programovat stroje.
Covid nám otevřel dveře. Jde to, co dřív nešlo, říká bankéřka
Kdo dříve chtěl přes Českou spořitelnu investovat nebo provést jakýkoliv úkon, musel na pobočku. Pandemie ale vše změnila a mnoho z toho, co dříve nešlo, jde dnes jednoduše a rychle online. „Klienti už si nemusí brát dovolenou, když jdou do banky. Většinu věcí můžeme pohodlně vyřešit online,“ říká bankéřka Erste Premier Martina Pospíšilová.
Z nuly k půlmiliardovému obratu. České Enehano roste i bez investorů v zádech
Česká IT společnost Enehano má za sebou úspěšné tažení: během pěti let dobyla ve svém oboru pozici jedničky na trhu a nově míří k půlmiliardovému obratu. S jejím zakladatelem a CEO Jiřím Machem jsme probrali nejen cestu na vrchol, ale i problémy, se kterými se musí jeho byznys potýkat.
Místo Green Dealu potřebujeme Real Deal, říká investor Sýkora
Jan Sýkora ušel dlouhou cestu – od medvědů na Konopišti až k medvědím trhům. Nachodí desítky kilometrů, kdy přemýšlí o tom, kam kráčí Wood & Company i celé Česko. Jestli to chcete vědět, čtěte dál. Anebo mu zkuste stačit.
Startupy pomáhají vědě zlepšit životy, říká pěstitelka umělých „minimozků“
Vědkyně Petra Szeszula opustila akademické prostředí, aby mohla zakládat biotechnologické startupy. Pěstuje i „minimozky“ a chce řešit výzvy, které mají přímý dopad na lidské životy. „Baví mě propojovat svět vědy a byznysu. Startupy jsou i nejrychlejší cesta, jak na základě vědy zlepšovat život lidí,“ říká.
Bez editace genomu rostlin by z Evropy bylo muzeum zemědělství, říká Doležel
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. „Je to cesta k soběstačnosti,“ říká rostlinný genetik Jaroslav Doležel.
Puntíky byly trefa do černého, říká zakladatel módní značky Vuch
První kolekci puntíkovaných peněženek navrhl Martin Kůs ještě jako student. Vyprodaly se za pouhé dva dny. Dnes má chrudimská značka dámských peněženek, kabelek a batohů téměř 50 zaměstnanců a roční obrat 140 milionů korun. „Velkou roli hrály ty puntíky. Byla to trefa do černého,“ říká jeden ze zakladatelů módní značky Vuch.
Covid nás bolel, museli jsme sáhnout do rezerv, říká šéfka Kongresového centra
Monstrózní pomník minulé éry, kde se potili soudruzi v tesilu. Nebo fascinující neofunkcionalistická stavba napěchovaná uměleckými skvosty? Ředitelka někdejšího Paláce kultury vás přesvědčí, že stojí za to vážit sem cestu.
Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla
Jan Knedla procestoval svět a vařil pod taktovkou nejvyhlášenějších světových chefů. Teď si otevřel svůj podnik, kde českou kuchyni podrobil kúře pátou chutí umami – a má stále nabito.
Bikero byl megaprůšvih, říká o začátcích Coufal. Zkušenosti teď předává dál
Na jedné straně zkušený podnikatelský matador, který dokázal covid přetavit v růst (nejen) svého byznysu, na straně druhé začínající mladý podnikatel s vizí, ale těžkými covidovými překážkami. Jak se dokáže taková na první pohled nesourodá dvojice obohatit? Přinášíme první ze série textů mapujících život českých živnostníků.
Proč vtipkujeme o frontách na banány? Pradědové zas měli císaře, říká sociolog
Proč milujeme časopisy o jídle a bydlení, proč toužíme mít na zahradě vlastní bazén, i když nás každé léto trápí sucho a není z čeho napouštět, a proč stále vtipkujeme o frontách na banány, i když je už víc než třicet let po sametové revoluci? Sociolog Pavel Pospěch vysvětluje některé společenské jevy, které jsou na první pohled nepochopitelné.
Většina NFT jsou blbosti, varuje investor Mára. Jak vydělal na imaginární opici?
Víte, že se do elektrického poršáka vejde pětičlenná rodina i s batohy? Petr Mára to vyzkoušel za vás. A vydělat si prý na něj můžete prodejem imaginární opice.
Výplach trhů jako příležitost? Zkušený investor radí, jak se chovat v době pádu
Aktuální masivní odliv investorů z rizikových aktiv se výrazně podepisuje nejen na ceně kryptoměn, ale i na akciových trzích. Situace hraničí s medvědí náladou, kdy převažuje pesimismus, a na hodnotě ztrácejí i dosud stabilně rostoucí firmy. Jak se v takové situaci zachovat? Má snad cenu redefinovat portfolio? Ptali jsme se zkušeného investora Jaroslava Šury.
Andrej Kiska zblízka. Měl jsem víc štěstí než rozumu, říká mladší z klanu
Jméno Andrej Kiska si většinou spojíme s někdejším slovenským prezidentem a podnikatelem. Technologická komunita ale dobře zná i Andreje mladšího, investora a společníka Credo Ventures. Ne náhodou jsme rozhovoru, který s ním vyšel ve Finmagu, dali titulek Lovec jednorožců. Jaká firma ho na první dobrou zaujme?
Sommelier Jakub Přibyl: Gastronomie stále zažívá extrémní situace
Když se nevydaří vinařská sezóna, dopady pocítí dovozce, prodejce i koncoví zákazníci. A když do takového byznysu zasáhne ještě covid, je čas na improvizaci. Blýská se pro dovozce výběrových vín na lepší časy, nebo jim doba dál nepřeje? Zeptali jsme se Jakuba Přibyla, obchodního ředitele firmy Advivum.
Facebook si s námi dělá, co chce. Jsme u něj obětí umělé inteligence, říká vývojář
Když se řekne umělá inteligence, řadě lidí vytane na mysl nějaký ten humanoidní robot ze sci-fi trháků. Sami při tom ani netuší, že se s ní už dnes a denně setkávají, nebo s ní dokonce i komunikují. Své o tom ví Mário Mitas, jeden ze zakladatelů pražské softwarové firmy Agnostix. Nadšenec, který si ovšem uvědomuje i rizika s touto technologií spjatá.
Muzikant, realiťák i Pivoňka v mokřadu. Prokop Svoboda v novém Finmagu
Z toho muzikant nebude, říkali. Vyprodával kluby. Jako makléř byl úplně marný, ale vlastní jednu z největších realitek v Česku. A teď má Prokop Svoboda nový projekt. Velkou roli v něm hrají Slavonice, bobři a skokan ostronosý.
Agresivní zvyšování úroků inflaci neřeší, v eurozóně by nám bylo líp, říká Švejnar
Inflace v Česku se dál šplhá k rekordním hodnotám. Ekonomové odhadují, že by už brzy měla dosáhnout vrcholu, Jan Švernar ze CERGE-EI tak optimistický ale není. „Je strašně těžké něco takového určit. Může to být během šesti, devíti, dvanácti měsíců…,“ říká s tím, že dopady na české domácnosti budou čím dál větší. Kdyby bylo Česko v eurozóně, bylo by mu prý líp.
Nejnovější podcasty