Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Marek Hudema

Marek Hudema
Kontaktujte autora
Vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pracoval jako novinář například v Respektu, Reflexu, Hospodářských novinách nebo Lidovkách. Zajímá se o Blízký východ a Asii, kde se snažil co nejvíc cestovat, a také ekonomiku a ekonomii.
Konec zákazu prodeje o svátcích? Kdepak, jen taková groteska po českukomentář
 5 012

Konec zákazu prodeje o svátcích? Kdepak, jen taková groteska po česku

Velikonoce za dveřmi, a tak se v parlamentu opět objevilo téma regulace otevírací doby obchodů o státních svátcích. Tentokráte s ním přišli dva poslanci za ODS, kteří navrhují zákaz prodeje ve vybrané volné dny rovnou zrušit. Tvrdí, že současná omezení jsou zásahem do svobody podnikání a mají ekonomické důsledky. Bohulibé. Problém je, že sami nevěří, že se cokoli změní.

14. 3. 2024
Koruna lítá nahoru a dolů. Teď s ní klesá i nálada podnikatelůkomentář

Koruna lítá nahoru a dolů. Teď s ní klesá i nálada podnikatelů

Česká koruna se dlouhodobě nepříjemně propadá vůči euru i dolaru. Jako občané země, která je orientována na export, bychom se měli radovat: levná koruna znamená větší konkurenceschopnost našich výrobků, a to se odrazí na výkonu naší ekonomiky. Jenže takhle jednoduše to nefunguje. Ani podnikatelé to nevidí tak optimisticky a slabá koruna – respektive nahoru a dolů se hýbající koruna – jim může nakonec dokonce uškodit.

29. 2. 2024
Lyžovačka v Česku? Zapomeňte. Oteplující se planeta hatí miliardový byznyskomentář
 14 474

Lyžovačka v Česku? Zapomeňte. Oteplující se planeta hatí miliardový byznys

Letošní zima je mimořádně teplá a lyžařská střediska jsou bez sněhu. Potíže mají nejenom ta u nás, ale i v rakouských či francouzských Alpách. Provozovatelé skiareálů to řeší umělým zasněžováním, jenže často není dost vody, nemluvě o vysokých cenách energií. Vlekaři i další podnikatelé a zaměstnanci na horách se tak budou muset zaměřit na nabídku jiného typu služeb.

15. 2. 2024
A dost, letíš! Snadný vyhazov trhu pomůže, ale těžce za něj zaplatímekomentář
 65 254

A dost, letíš! Snadný vyhazov trhu pomůže, ale těžce za něj zaplatíme

Současnému vládnímu kabinetu evidentně teče do bot. Vzpomněl si na skupinu obyvatel, za jejíhož zastánce se vláda – a zejména hlavní vládní strana ODS – od počátku prohlašovala: na podnikatele. Chce jim usnadnit propouštění a nabírání lidí. A to rychle. Problém je ale v tom, že to zaplatí zas podnikatelé. Anebo to nebude fungovat.

1. 2. 2024
Papír má budoucnost, umožňuje digitální detox, říká zakladatelka netradičního papírnictvíPodnikavé Česko

Papír má budoucnost, umožňuje digitální detox, říká zakladatelka netradičního papírnictví

Papírnictví Papelote se zrodilo ze závěrečné práce na škole a snu o udržitelnosti. „Začátky ale nebyly lehké,“ vypráví jedna ze zakladatelek firmy Denisa Havrdová. Teprve postupem času se trojice zakladatelů učila za pochodu nejen jak oslovit svými designovými originálními předměty zákazníky, ale také to, jak postavit funkční firmu.

29. 1. 2024

Další skvělí autoři

Irena Menšíková

Irena Menšíková

Novinářka a copywriterka na volné noze, mimo jiné psala pro Forbes nebo Deník N. Věnuje se Turecku, zejména... Více

Marek Hudema

Marek Hudema

Vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pracoval jako novinář například... Více

Tomáš Fürst

Tomáš Fürst

Studoval matematické modelování na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, momentálně pracuje... Více

Petr Houdek

Petr Houdek

Zabývá se psychologickou, experimentální a forenzní ekonomií – obory zkoumajícími, jak se člověk rozhoduje... Více

Dlužníci se smějí a věřitelé ostrouhají. Fialův kabinet hatí sny o evropském Silicon Valleyinsolvence
 31 423

Dlužníci se smějí a věřitelé ostrouhají. Fialův kabinet hatí sny o evropském Silicon Valley

Vládní návrh zákona umožňující rychlejší oddlužení prostřednictvím osobního bankrotu nese první výsledky: část dlužníků zjevně odložila svůj vstup do procesu oddlužení, aby získala výhodnější podmínky. To bude stát věřitele, včetně podnikatelů, spousty peněz. Původně přitom stála za tímto návrhem velmi dobrá myšlenka: zvýšit podnikavost Evropanů a ulehčit život podnikatelům. Zase se to ale nepovedlo.

18. 1. 2024
Ve dvou budují globální firmu. Chystáme výrobu v Bangládeši a jdeme do USA, hlásí šéf BeanyPodnikavé Česko
 13 369

Ve dvou budují globální firmu. Chystáme výrobu v Bangládeši a jdeme do USA, hlásí šéf Beany

Závodil na snowboardu i na kole, když si ale uvědomil, že by se tím nezabezpečil na konec kariéry, vrhnul se na podnikání. Roman Blažek teď pod značkou Beany vyrábí kola pro děti. Lehká, a přitom cenově dostupná. V plánu má vyvážet i do Spojených států či Saúdské Arábie. Přesto, že zaměstnává jen sebe, manželku a další dva lidi.

15. 1. 2024
Ceny energií klesají, vyhráno ale není. Hrozí nám další energetický bolehlav?komentář
 5 211

Ceny energií klesají, vyhráno ale není. Hrozí nám další energetický bolehlav?

Většina expertů se shoduje, že tento rok ceny energií dál klesnou, ale na předcovidovou úroveň se nevrátí. Na různé firmy navíc dopadnou rozdílnou měrou, jelikož stále velkou roli ve výsledných cenách hraje rozhodnutí o státních dotacích. Výrazně je navíc mohou ovlivnit i různé politické události, často pěkně daleko od našich hranic. Jak se tedy v této nejistotě zorientovat?

4. 1. 2024
Hlavu vzhůru, pro samé stromy nevidíme les! Letošní marast mohou vystřídat lepší zítřkykomentář

Hlavu vzhůru, pro samé stromy nevidíme les! Letošní marast mohou vystřídat lepší zítřky

Končící rok byl pro Česko neúspěšný. Nebo jinak: ekonomicky to nestálo za moc. Alespoň podle některých srovnání. A výhled na příští rok je přinejmenším chmurný. Jenže vždycky se najdou i dobré zprávy a dokonce i ty výhledy do budoucna mohou být optimistické. Pojďme se na ně podívat a doufejme, že se vyplní.

21. 12. 2023
ODS v klinči, euro štěpí vládu. Společnou měnu můžeme mít dřív, než řeknete Stanjurakomentář
 26 796

ODS v klinči, euro štěpí vládu. Společnou měnu můžeme mít dřív, než řeknete Stanjura

V české vládě je roztržka ohledně přijetí eura. Zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS chce, aby vláda k přijetí eura nedělala žádné kroky, zástupci ostatních koaličních stran jsou proti. A mají v kabinetu jasnou převahu. Skeptickou ODS prý chtějí přesvědčit i zaměstnavatelé. Kdy tedy začneme platit eurem? A bylo by to výhodné i dlouhodobě a pro menší firmy?

7. 12. 2023
Němci dali Česku novou nálepku, „nemocného muže Evropy“ přitom nakazili samikomentář
 8 950

Němci dali Česku novou nálepku, „nemocného muže Evropy“ přitom nakazili sami

Nemocný muž Evropy. Tak nedávno označil německý deník Die Welt českou ekonomiku. A něco na tom tom je, protože Česko si opravdu nevede dobře. Otázkou ovšem zůstává, co s tím?

23. 11. 2023
Vyšší sleva na dani? Zapomeňte! Vláda ruší jeden slib za druhýmkomentář
 68 520

Vyšší sleva na dani? Zapomeňte! Vláda ruší jeden slib za druhým

Vláda podle nedávného vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury nesplní některé další body ze svého programového prohlášení. Je mezi nimi i slibovaná valorizace základní daňové slevy na poplatníka. Jinak řečeno, vlivem inflace budeme všichni reálně platit vyšší daně i tam, kde se nominálně nezvýší. Dá se v Česku ještě vůbec na něco spolehnout?

9. 11. 2023
Takhle to nepůjde, systém pobídek je v patu. Žábou na prameni je vládakomentář

Takhle to nepůjde, systém pobídek je v patu. Žábou na prameni je vláda

V parlamentu čeká na schválení další změna zákona o investičních pobídkách. Už několikátá za poslední léta. Paradoxem přitom je, že i když je nyní systém investičních pobídek přátelštější vůči menším podnikatelům, co se týče rychlosti a průhlednosti udělování pobídek zamířil zpět ke svým počátkům před čtvrtstoletím. A nový zákon to vylepší jen částečně.

26. 10. 2023
Podnikání je pro růst Česka klíčové, ale mladí se vidí jinde, říká miliardář Bouškarozhovor
 12 541

Podnikání je pro růst Česka klíčové, ale mladí se vidí jinde, říká miliardář Bouška

Podnikatele a podnikavost potřebujeme, abychom byli zdravou společností. Budeme pak mít lidi, kteří jsou sebevědomí, a přispěje to i k našemu růstu. „Pokud podnikání neberete sportovně, neuspějete,“ říká v rozhovoru pro Finmag.cz majitel skupiny Vafo Group Pavel Bouška. Ten se vedle byznysu s krmivy aktivně věnuje i podpoře podnikání v Česku.

16. 10. 2023
Vymírající Česko v pasti. Žádní „levní“ Mongolové krizi pracovního trhu nevyřešíkomentář
 14 812

Vymírající Česko v pasti. Žádní „levní“ Mongolové krizi pracovního trhu nevyřeší

Česká populace stárne, firmám scházejí lidé a je třeba to řešit, jinak to poškodí českou ekonomiku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka proto nedávno oznámil, že zvýší kvóty pro „dovoz“ pracovníků z ciziny. Jenže jakkoliv to je dobrá okamžitá pomoc pro některé firmy, dlouhodobě to problém české ekonomiky ani podstatné části podniků nevyřeší. Co je tady špatně?

12. 10. 2023
Šeď a průměr. Proč značka Made in Czech Republic netáhne a jak to změnit?komentář

Šeď a průměr. Proč značka Made in Czech Republic netáhne a jak to změnit?

Někdy prodává značka výrobku, někdy jeho kvalita a někdy stačí jen to, z jaké je země. I název země či oblasti je totiž svého druhu značkou. Takovou, že některé firmy dokonce předstírají, že v takové zemi sídlí, jen aby na nich ulpěl punc kvality. U značky Česko to bohužel neplatí. Ale dá se to změnit.

28. 9. 2023
Euro, nebo koruna? Společná měna prorůstá do Česka víc, než si myslítekomentář
 16 808

Euro, nebo koruna? Společná měna prorůstá do Česka víc, než si myslíte

Eurizace naší ekonomiky pokročila. Firmy si v eurech půjčují, některé si mezi sebou v eurech platí a vláda se chystá zavést od příštího roku možnost vedení účetnictví v eurech. Dokonce má být zavedeno i placení daní ve společné evropské měně, nemluvě o aktuální výhodnosti firemních eurových úvěrů. Má snad smysl se za téhle situace přijetí eura ještě bránit?

14. 9. 2023
Slepé vlády a mazaní úředníci. Takhle přebujelý stát nikdy nezkrotíme
 13 206

Slepé vlády a mazaní úředníci. Takhle přebujelý stát nikdy nezkrotíme

Pokud bychom hledali, na co si nejčastěji stěžují v Česku podnikatelé a šéfové firem, odpovědí by bylo jediné slovo: byrokracie. Jenže podle některých statistik zároveň není jednání s úřady v Česku tak hrozné, zákony u některých věcí nařizují poměrně rychlé lhůty k vyřízení a navíc na tom nejsme zdaleka tak zle ani co se digitalizace týče. Tak kde je tedy ten hlavní problém?

17. 8. 2023
Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

7. 8. 2023
Nejdřív Čína a Rusko a teď tohle. Proč se Česko snaží zbavit závislosti na EU
 22 780

Nejdřív Čína a Rusko a teď tohle. Proč se Česko snaží zbavit závislosti na EU

České cíle se s časem mění, jedno ale zůstává: snaha podpořit vývoz, a to i mimo Evropu. V nové Exportní strategii ČR, vytvořené ministerstvem průmyslu a obchodu, se už ale tak nezdůrazňuje snaha o vývoz mimo Evropskou unii a na východ. Hlavním cílem je podpořit vývoz s vysokou přidanou hodnotou. Jak ale zařídit, abychom takové produkty vůbec vyráběli?

3. 8. 2023
Marná snaha Fialovy vlády. Zvlčelou byrokracii jen pár škrtů nezkrotí
 9 172

Marná snaha Fialovy vlády. Zvlčelou byrokracii jen pár škrtů nezkrotí

Vláda minulý týden schválila už druhý antibyrokratický balíček, který si bere za cíl ulevit podnikatelům od nadměrného papírování a roztodivných povinností vůči státu. Má to být kompenzace za tvrdé dopady ozdravného balíčku. Problém ale je, že nikdo – tedy kromě členů kabinetu – s ním vlastně není spokojený.

22. 6. 2023
1/3