Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: potraviny

Další články na téma potraviny najdete na Peníze.cz.

Na český talíř český brambor! Soběstačnost očima expertů
 22 306

Na český talíř český brambor! Soběstačnost očima expertů

Poslanecký návrh chce zvednout podíl českých potravin na pultech během pěti let na 85 procent. Navrhovatelé tak chtějí posílit české zemědělce a přiblížit Česko potravinové soběstačnosti.

Gabriel Pleska, Ondřej Tůma12. 6. 2020
Jménem zákona, jezte česky!
 43 994

Jménem zákona, jezte česky!

Na každého jednou dojde. Jednou i vy budete jíst vodňanská kuřata nebo kostelecké uzeniny a k tomu přikusovat toastový chléb z Penamu.

Pavel Jégl25. 5. 2020
Na český stůl české prase! K soběstačnosti se prodotujeme
 11 068

Na český stůl české prase! K soběstačnosti se prodotujeme

Ať to stojí, co to stojí…

Pavel Jégl18. 5. 2020
Óda na maso
 25 519

Óda na maso

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Ondřej Tůma3. 11. 2018
Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
 12 193

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Jan Hamerský27. 10. 2018
Kdo ničí globální obchod? Technologie!
 17 594

Kdo ničí globální obchod? Technologie!

Je rozkol ve skupině G7 počátkem demontáže globálního obchodu? Kdo ví. Jasné je ale to, že globalizaci začínají podkopávat technologie.

Pavel Jégl11. 6. 2018
Už nechci platit spropitné
 69 276

Už nechci platit spropitné

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Michal Kašpárek25. 5. 2018
Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!
 11 214

Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?

Ondřej Tůma20. 4. 2018
Kupujte naši bezlepkovou vodu!
 5 921

Kupujte naši bezlepkovou vodu!

Posedlost studováním obalů potravin a palcové titulky o nebezpečnosti lepku, geneticky modifikovaných potravin nebo hormonů nás vedou k pěkně absurdním důsledkům.

Brandon McFadden22. 2. 2018
Takový balík nemůže ležet v šuplíku
 19 836

Takový balík nemůže ležet v šuplíku

Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Martin Vlnas13. 1. 2018
Očima expertů: Máme se bát inflace?
 14 489

Očima expertů: Máme se bát inflace?

Inflace v Česku je nejvýš za posledních pět let. Je důvod k obavám?

Ondřej Tůma13. 10. 2017
Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?
 13 239

Vadí vám dvojí kvalita potravin v Unii? Tak co s ní uděláte?

Po Evropské unii chceme, aby se nám co nejméně pletla do životů a starala se jen o nejdůležitější věci. A pak po ní žádáme, aby řešila složení Nutelly.

Luboš Palata24. 7. 2017
Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
 11 262

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Kristýna Kašpárková15. 2. 2017
Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
 16 908

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Kristýna Kašpárková11. 2. 2017
Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny
 39 808

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny

Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Michal Kašpárek6. 1. 2017
Byznysplán: Michelinský bylinkář
 71 518

Byznysplán: Michelinský bylinkář

Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Petra Dlouhá5. 11. 2016
Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu
 16 993

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

Odborníci radí, jak letos ušetřit na energiích, potravinách, provozu auta, finančních produktech.

Ondřej Tůma29. 1. 2016
Byznysplán: Nebe na jazyku
 15 121

Byznysplán: Nebe na jazyku

Police plné pestrobarevných skleniček. Každá ozdobená mašlí a bílým, rukou psaným nápisem. Sahám po červené. „Pracovně jí říkáme Horečka sobotní noci,“ povzbudí mě majitelka marmeládovny. Když později večer skleničku s provokativním příslibem – Jahoda, chilli a zázvor – otevřu, ponořím lžičku a ochutnám, ocitnu se na pár okamžiků v nebi. Takhle chutná slast.

Petra Dlouhá17. 12. 2015
Pivo z Pepíkovy garáže
 17 299

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Ondřej Tůma, Martin Vlnas31. 10. 2015
Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?
 21 823

Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

Milujete sladké? Bič na vás! Rádi si pochutnáte na grilované klobáse, škvarkové placce nebo slaďoučkém koblížku? Odnaučí vás to daň z cukru a tuku. A když neodnaučí, aspoň bude víc peněz na vaše léčení. Co na to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kuchař Roman Vaněk, dietoložka Kateřina Cajthamlová, ekonom Aleš Michl a další osobnosti?

Ondřej Tůma23. 10. 2015
Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída
 13 241

Jan Punčochář: Kuchařské učňáky? Bída

Na českém kuchařském učňáku vás vařit nenaučí. Pokud to s řemeslem myslíte vážně, nechejte se třeba i za málo peněz zaměstnat v dobré restauraci, říká v druhém díle rozhovoru vyhlášený šéf Jan Punčochář. A mluví z vlastní zkušenosti. I když on sám kdysi utekl před známým poděsem Zdeňkem Pohlreichem.

Ondřej Tůma17. 10. 2015
2/4