Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak si zajistíte dlouhodobé a pořádné úspory na energiích?

PR článek
PR článek
1. 11. 2023

Jen těžko bychom našli majitele rodinného domu, který netouží po co nejvyšších úsporách. Vlastní domácnost přece jen sežere ohromné množství financí, ať už se bavíme o zimním vytápění, letním chlazení, svícení, ohřevu vody, nebo čištění vzduchu. Jaké technologie vám zajistí výrazné úspory?

Jak si zajistíte dlouhodobé a pořádné úspory na energiích?
Zdroj: Ilios

Vše začíná fotovoltaikou

Není žádným překvapením, že jako první přichází na scénu fotovoltaika. Právě vlastní solární elektrárna je naprostým základem všech úspor. Rok od roku si ji přitom dopřává stále rostoucí množství domácností.

V dnešní době je fotovoltaická elektrárna na klíč tak oblíbená, že si lze vybírat z desítek a desítek různých specialistů. Ne všichni z nich však pracují poctivě a instalují opravdu odolné systémy. Přesně proto se raději vyhýbejte čerstvě založeným společnostem a řiďte se zákaznickými recenzemi. Díky nim jednoduše zjistíte, jací odborníci stojí za to.

Adekvátní systém

Všechno začíná u volby nejvhodnějšího systému pro vaše konkrétní účely. Levnější varianty sice působí lákavě, ale zároveň přinášejí nejmenší úspory a také nejmenší dlouhodobý výdělek.

Pokud máte menší domácnost a nižší počet členů rodiny, mrkněte se na solární elektrárny s výkonem 6,5 kWp a kapacitou baterie okolo 10 kWh. Většinou se vejdete do částek okolo 180 000 Kč.

Vlastníte velký dům a máte početnou rodinu? Pak se zaměřte spíše na systémy s 8,6 kWp a kapacitou baterie okolo 15 kWh. V tomto případě se cena pohybuje okolo 260 000 Kč.

Ať tak, či onak, rozhodně nezapomínejte na fakt, že máte nárok na získání zajímavých dotací z právě probíhajícího programu Nová zelená úsporám. S tím vám samozřejmě poradí zvolení odborníci. Ti správní vyplní veškeré dokumenty a odešlou je na správná místa, takže vám zbyde pouze čekat na finanční kompenzaci.

Kombinujte více druhů úspor

Elektřina téměř zdarma (počítejte s tím, že moderní FVE funguje i v zimních měsících) je sice super výdobytek moderní doby, ale sama o sobě ani zdaleka nestačí. Snadno totiž můžete ušetřit i na vytápění domácnosti a ohřevu vody. Jak?

Odpovědí je fotovoltaika a tepelné čerpadlo. S pomocí těchto dvou technologií ušetříte ještě mnohem více. V době zdražujících energií je jistota super.

Tepelné čerpadlo je velmi šikovná vychytávka, jež dokáže odebírat okolní teplo z vody, vzduchu, případně země. S pomocí fyzikálního procesu jej poté převádí na využitelný zdroj energie, který slouží právě k vytápění a ohřevu vody.

Necháte-li si navrhnout a nainstalovat kvalitní sestavu, dočkáte se až 80% úspor za dané úkony. Návratnost dané investice se pohybuje v pouhých jednotkách let. Následně se můžete těšit na roky a roky velmi levného provozu domácnosti.

Spolehněte se na odborníky

Mezi nejlepší volby patří tepelná čerpadla vzduch–voda (berou energii ze vzduchu a přenášejí ji do vody). Za zmínku stojí hlavně jednotky od známého výrobce Viessmann.

Celková účinnost čerpadla i fotovoltaiky samozřejmě závisí i na správném výběru dílů, vhodné instalaci a rozumném provozu. Přesně proto nesmíte podcenit výběr opravdových odborníků.

Spoustu pozitivních recenzí si v posledních letech zasloužila například oblíbená společnost Ilios. Tito odborníci poskytují služby na klíč. To znamená, že zajistí úplně vše – od poradenství a návrhu až po doručení, instalaci, vyřízení dotací a dlouhodobý servis.

Na jejich webových stránkách (najdete je pod vloženými odkazy) vmžiku zjistíte veškeré potřebné informace a dozvíte se, jaké možnosti se před vámi otevírají.

Nezapomeňte se mrknout především na online konfigurátor, díky němuž si snadno vypočítáte návratnost a prohlédnete si budoucí vzhled fotovoltaiky.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo