Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Svět patří těm, co se neposerou. Tak hlavu vzhůru!

Michal Hron
Michal Hron
6. 3. 2022
 19 615

Citát Charlese Bukovského, který jsem si vypůjčil, lze pochopit pozitivně i negativně. Svět prostě není černobílý. Důležité ale je se neposrat. Ani z Vladimira Putina. Pojďme spolu zvednout hlavu a oprostit se od chmur.

Svět patří těm, co se neposerou. Tak hlavu vzhůru!
Zdroj: Shutterstock.com

Do zpěvu dnes nemůže být žádnému rozumnému člověku. Deprivace společnosti je ostatně jedním z cílů každé války: odevzdaní a vystrašení lidé budou jen stěží odporovat.

Pociťuji to i já. A snažím se… neposrat. Hledám, čtu. Ale informace si dávkuji. Ležet v nich celý den mi – světe, div se – nedělá dobře. Upozorňuje na to ostatně i Miroslav Vaněk, historik Akademie věd ČR. Nedělejte to, zachovejte si mentální zdraví.

Tématu se logicky věnujeme i na Finmag.cz a Peníze.cz – ať už z pohledu rozkolísaných trhů, nebo zamyšlení, jak dlouho budou Rusové ochotni jíst trávu. Zaujalo mě ale, že v době války roste krypto. Proč, nacházím třeba tady na E15: Rusové masivně nakupují...

Ke kafi tradiční výběr Finmagu

Chytré čtení na víkend

Dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu. Nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru. 

Čtení na víkend

Při snaze o informovaný pohled na současné dění narážím i na tuhle zajímavou práci Zdeňka Mikulky a Venduly Hynkové z Univerzity obrany v Brně. Téma? Ekonomické sankce a etika mírového soužití. I z ní – v roce 2016 reagovala na ruskou anexi Krymu v roce 2014 – je jasné, že Rusko porušilo veškeré principy soudržnosti dnešní civilizace.

Ale dost. Ač je dnes těžké najít k přečtení cokoli mimo téma „válka na Ukrajině“, od téhle chvíle se o to vynasnažím. I když: třeba tenhle cenný pohled na oživení leteckého byznysu, který pro Finmag.cz sepsal můj bývalý kolega z Eura Petr Třešňák, a který zprvu překypoval optimismem, jsme museli pod tlakem dění o víkendu taky přepracovat.

V jakém věku je nejlepší naučit se číst? Jestli jste si tuhle otázku někdy položili, odpověď na ni hledá speciál BBC Future. Vypíchnout se sluší slova Dominika Wyse: „Učení malých dětí číst je jednou z nejdůležitějších věcí pro to, aby v životě dělaly pokroky.“ Čtěte jim, čtěte s nimi.

Už je to pár dní, co jsme spustili spolu s partnery velký investiční speciál Miliardy v pohybu. Radíme v něm, jak docílit růstu úspor namísto toho, aby vám je požírala inflace. Jak investovat a kam. A dáváme v něm tvář lidem, kteří na těch miliardách ve fondech, akciích, dluhopisech, bitcoinech a bůhvíčem ještě, sedí. Dejte si, šiřte evangelium, děkujeme!

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Spadly jim servery. Tak úspěšný byl článek o veřejně méně známé činnosti Karla Rodena na webu Ekonews.cz. A čtení je to fantastické: kterak slavný český herec usměvavé Filipínce zaměstnává. Přitom – jak sám říká – by znovu do pěstování borůvek už nešel. Kdybyste snad ale chtěli začít podnikat vy, je dobré vědět, jakých chyb se vyvarovat. Jiří Kastner pro Finmag podcast.

Drahé energie jsou věc, na kterou se musíme připravit všichni. A to nejen kvůli té věci, o které jsem si o pár řádků výš zakázal psát. Tenhle velký přehled, který dali ve spolupráci s projektem Fakta o klimatu dohromady na Czechsite.cz. vám odpoví snad na vše. Ostatně, Přemek Souček to skrz jiný pohled udělal dřív už i na Finmag.cz.

Možná jste si nevšimli, ale švýcarské pozlátko dostalo dost velkou trhlinu. Únik dat byť jen malé části z celkového počtu klientů Credit Suisse jasně ukázal, že banka se neštítí žádných peněz. Hlavně, že je má, a může s nimi obchodovat. Smutné.

Trochu té zábavy, říkáte si? Tak koukněte třeba na to, jak vypadá dron, který by na Zemi nikdy nevzlétnul. A proč. A malý tip pro ty, kdo by snad zatoužili po luxusním autě: na dně Atlantiku se jich nově válí na čtyři tisíce. Pravděpodobnost úspěšného lovu vysoká.

Bukowským jsme začali, tak mi dovolte jím i skončit: „Problém ve světě je ten, že inteligentní lidé jsou plní pochyb, kdežto blbci plní sebedůvěry.“

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo